85η ΔΕΘ: «Καθρέφτης» της δυναμικής ανάκαμψης και των προοπτικών για ισχυρή, διατηρήσιμη ανάπτυξη
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών
Η εφετινή, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και τις ρεαλιστικές προοπτικές της για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, μετά τη μεγάλη, παγκόσμια, περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης.
Στον ενάμιση χρόνο της περιπέτειας αυτής, η κοινωνία και η οικονομία στη χώρας μας – όπως και διεθνώς – βρέθηκαν απέναντι σε μια πρωτοφανή, εξωγενή δοκιμασία, αλλά έμειναν όρθιες και λειτουργικές. Επίτευγμα που κατέστη εφικτό, χάρη στην ταχεία, υπεύθυνη, διορατική και αποτελεσματική – όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων – αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας, με μέτρα συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απορροφώντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τους κραδασμούς από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Παράλληλα, στη διάρκεια της θητείας μας, εργαστήκαμε σκληρά, μεθοδικά και υπεύθυνα για να αντιμετωπίσουμε μια πρόσθετη σειρά από μείζονες προκλήσεις που ανέκυψαν στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και του μεταναστευτικού. Σε αυτές, προστέθηκε η κλιματική αλλαγή, η οποία έδειξε – σε διεθνές επίπεδο – την έκταση και τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας των επιπτώσεών της, μέσα από φυσικές καταστροφές και μεγα-πυρκαγιές.
Στις δύο παγκόσμιες προκλήσεις της υγειονομικής και της κλιματικής κρίσης, η απάντησή μας ήταν άμεση:
- Επιστρατεύσαμε κάθε διαθέσιμο εγχώριο και ευρωπαϊκό πόρο και μέσο, ώστε να στηρίξουμε τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να περιορίσουμε – στο μέτρο του εφικτού – τον αντίκτυπο των δύο κρίσεων και να επιταχύνουμε την αποκατάσταση των συνεπειών τους.
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε τα μέτρα στήριξης να ενεργοποιηθούν το συντομότερο, με διαδικασίες απλές, διαφανείς και αποτελεσματικές.
- Δρομολογήσαμε τη βέλτιστη και ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, η πολιτική προστασία, η πράσινη μετάβαση κ.ά.
Πλέον, ως Κυβέρνηση, υλοποιούμε, με ταχύτητα και αποδοτικότητα, μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή, καθώς και μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Ενώ, εργαζόμαστε, ακόμη πιο εντατικά, για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε να προσδώσουμε στην οικονομία μας, και συνολικά στη χώρα μας, τη θέση και τη δυναμική που τους αρμόζει μετά την περιπέτεια του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, που επιπλέον εδράζεται στους ακόλουθους άξονες:
- Υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
- Διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
- Επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
- Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
- Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, συνολικού ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
- Διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.
Η πολιτική μας, με βάση τους παραπάνω άξονες, αποδίδει ήδη σημαντικούς καρπούς, όπως αντικατοπτρίζεται σε σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων. Δείκτες που θα βελτιώνονται περαιτέρω και θετικές εξελίξεις που θα πολλαπλασιάζονται μέσω της συνέχισης υλοποίησης αυτής της πολιτικής, με άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, στην ποιότητα και στην ποσότητα του πλούτου της χώρας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Έτσι, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης και να κατακτήσει ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, για όλους, κυρίως για τις νέες γενιές.