- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

85η ΔΕΘ: Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στο Myportal.gr | 10.9.2021

10/09/2021

Η 85η ΔΕΘ ορόσημο δυναμικής ανάκαμψης και προοπτικών για ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη

 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό και εμπορικό γεγονός

των Βαλκανίων και διαχρονικό ορόσημο για την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ειδικά εφέτος, η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ, μετά τη μη πραγματοποίησή της πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας, έχει πρόσθετη σημασία, διότι φέρει έναν ισχυρό συμβολισμό. Σηματοδοτεί την ισχυρή ανάκαμψη και τη ρεαλιστική προοπτική για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη μετά την πρωτοφανή, παγκόσμια, δοκιμασία του Covid-19.

Στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε από την έναρξη της δοκιμασίας αυτής – και παρά τις αντίξοες συνθήκες – εργαστήκαμε, ως Κυβέρνηση, σκληρά, μεθοδικά, διορατικά και υπεύθυνα, σε δύο παράλληλα επίπεδα:

1ον. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δύο μεγάλων παγκόσμιων δοκιμασιών: της υγειονομικής κρίσης, που παραμένει απειλητική και της κλιματικής κρίσης, που κορυφώνεται.

Με σχέδιο και γρήγορα αντανακλαστικά, λάβαμε μέτρα συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ – πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο –, απλώνοντας έτσι ευρύ «δίχτυ» προστασίας από την επέλαση του Covid-19 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέτρα τα οποία, όπως απεδείχθη και αναγνωρίστηκε εντός και εκτός Ελλάδος, λειτούργησαν αποτελεσματικά, συγκρατώντας την ύφεση και την ανεργία και στηρίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, τα δημοσιονομικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί εν μέσω κρίσης υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα προγράμματα ρευστότητας μέσω των Περιφερειών, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα «Γέφυρα» Ι και ΙΙ, η μη καταβολή ενοικίων, η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών, τα στοχευμένα προγράμματα για κλάδους της οικονομίας, καθώς και οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με την ίδια προσήλωση στο στόχο, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα διαχειριστήκαμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 1,1 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση και στήριξη περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μόνο για τις πρόσφατες πυρκαγιές:

Σταδιακά, μεταβαίνουμε από τη στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

2ον. Για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε να προσδώσουμε στην οικονομία μας, και συνολικά στη χώρα μας, τη θέση και τη δυναμική που τους αρμόζει στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν καμφθήκαμε ούτε κρυφτήκαμε πίσω από τις καινοφανείς δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης, αλλά, τουναντίον, επιδείξαμε αξιοσημείωτη συνέπεια στην εφαρμογή του αρχικού στρατηγικού σχεδιασμού μας, που στηριζόταν σε τρεις πυλώνες: συνετή δημοσιονομική πολιτική με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Αναλυτικά:

Η πολιτική μας, με βάση τους παραπάνω άξονες, αποδίδει ήδη σημαντικούς καρπούς, όπως αποτυπώνεται σε σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων: καλύτερη πορεία της οικονομίας έναντι των προβλέψεων, συγκράτηση της ανεργίας, ενίσχυση βιομηχανικής παραγωγής, θετική πορεία δεικτών υπεύθυνων προμηθειών και οικονομικού κλίματος, αύξηση ιδιωτικών καταθέσεων, αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, μείωση του spread, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τρεις οίκους αξιολόγησης μέσα στην πανδημία, επιτυχής ολοκλήρωση 7 διαδοχικών αξιολογήσεων Ενισχυμένης Εποπτείας, επαινετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι η Θεσσαλονίκη και συνολικά η περιοχή της Μακεδονίας αναδεικνύονται σε πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων από εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς (π.χ. Cisco, Pfizer, Deloitte κ.ά.). Σε αυτές θα προστεθούν κομβικής σημασίας επενδύσεις και έργα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπως είναι το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 – ένα από τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου που ξεκινούν –, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις στη Θεσσαλονίκη, η αποκατάσταση εδαφών παλαιών ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Βόρειας Ελλάδας κ.ά.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν, ταυτόχρονα, δυνατά σήματα ισχυρής ανάκαμψης για το τρέχον έτος και εφαλτήριο υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Την τελευταία διετία, η χώρα μας επέδειξε εγρήγορση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση των ευκαιριών. Απέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει δυναμικά μπροστά. Συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας πάνω στους προαναφερθέντες άξονες, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, αλλά και κάθε νέα ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας, ώστε να οδηγήσουμε όσο συντομότερα γίνεται την πατρίδα μας στο μέλλον που της αξίζει. Μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, για όλους, και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

 

 

myportal.gr

Share