- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

86η ΔΕΘ: Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στη Ναυτεμπορική | 13.9.2022

86η ΔΕΘ: «Καθρέφτης» των ισχυρών αντοχών και των ευοίωνων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Πριν από τρία χρόνια, ο Πρωθυπουργός ξεδίπλωνε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το όραμά του για μια νέα Ελλάδα. Ανακοίνωνε το πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας και την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Σήμερα, η διοργάνωση της 86ης ΔΕΘ αναδεικνύει τις ισχυρές αντοχές, τη δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση τίμησε τις δεσμεύσεις της και υπηρέτησε πιστά τους στρατηγικούς της στόχους, παρά τις πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις που αντιμετώπισαν, στο μεσοδιάστημα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης.

Εν μέσω διαδοχικών και επάλληλων δοκιμασιών – πανδημία, κλιματική κρίση, γεωπολιτική και συνακόλουθα ενεργειακή κρίση και υψηλός πληθωρισμός –, η χώρα μας δεν έπαψε να αναβαθμίζεται και να ισχυροποιείται, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, με εντατική και μεθοδική δουλειά κατακτήσαμε σχεδόν όλους τους σημαντικούς στόχους που είχαμε θέσει το καλοκαίρι του 2019, κλείνοντας επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος και ανοίγοντας, παράλληλα, νέες, πιο ελπιδοφόρες σελίδες στο μέλλον. Μεταξύ άλλων:

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι, όπως προανέφερα, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – παρά τις δυσκολίες – είναι ευοίωνες:

Τα παραπάνω αποτελούν καρπό και συνάμα επιστέγασμα της συνετής, μεταρρυθμιστικής και δυναμικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με βασικούς πυλώνες τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τη μεταρρυθμιστική συνέπεια, τον αναπτυξιακό προσανατολισμό και βεβαίως την κοινωνική αλληλεγγύη.

Επιπρόσθετα, στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα πέτυχε έναν σπουδαίο στόχο, ορόσημο για την πορεία της τα επόμενα έτη: την έξοδό της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην Ευρωζώνη, ενώ βρίσκεται μια μόλις ανάσα από την κατάκτηση και του τελευταίου, μεγάλου στόχου της τετραετίας στο πεδίο της οικονομίας: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στόχος που δρομολογείται για το 2023, μετά και από τις 11 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας την τελευταία τριετία.

Βεβαίως, ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση των μεγάλων, πανευρωπαϊκών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας στον τομέα της ενέργειας και των τιμών. Προκλήσεις που δημιουργούν σημαντική πίεση στους οικογενειακούς και εθνικούς προϋπολογισμούς. Πίεση την οποία περιορίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας διαρκώς τις πολιτικές μας, απαντώντας άμεσα και δραστικά στις εύλογες αγωνίες και αβεβαιότητες της κοινωνίας, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον. Παρεμβαίνουμε δίκαια και γενναία, με ευθύνη στο σήμερα και στο αύριο της πατρίδας μας. Όπως σταθερά κάνουμε από τον Μάρτιο του 2020, όταν η υγειονομική κρίση έγινε έφθασε στη χώρα μας.

Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη για όσο απαιτηθεί, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Συνεχίζουμε με στοχοπροσήλωση και κοινωνική ευαισθησία.

Συνεχίζουμε με όπλο τη σκληρή δουλειά, την οργάνωση, τη διορατικότητα και τον σχεδιασμό.

Συνεχίζουμε με εφαλτήριο την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί.

Στόχος μας μια Ελλάδα ακόμα πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις θετικές προοπτικές που με κόπο όλοι μαζί – πολίτες και πολιτεία – χτίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

 

2022-09-13 YPOIK_Ναυτεμπορικη

Share