Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί. Η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει – μετά από 6 έτη ύφεσης – θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Η νέα μεγάλη πρόκληση μπροστά στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της επόμενης μέρας της οικονομίας της. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, καταρτίζοντας, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, η διασφάλιση της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, η εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η επίτευξη πιστωτικής επέκτασης και η εξομάλυνση της ρευστότητας της αγοράς, η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών με μια εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.
Επιχειρηματικότητα που θα εστιάζει στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που θα δίνει έμφαση στις εγχώριες βιομηχανίες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω, κυρίως, του μεγάλου αριθμού τους και της συμβολής τους στη διασύνδεση της εγχώριας παραγωγής με την εξωτερική ζήτηση.
Βήμα-βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση. Με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε την παρούσα σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.