“Φθιώτιδα 2030: Με σχέδιο και συντεταγμένη δράση”
Η Φθιώτιδα, πέραν του ότι γεωγραφικά βρίσκεται στο «κέντρο βάρους» του Ελλαδικού χώρου, με την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων καθίσταται βασικός κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων.
Έχει συνεπώς βασικές προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί βιώσιμα και να προοδεύσει ισόρροπα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής.
Tα τελευταία χρόνια, ως εκπρόσωπος των πολιτών της Φθιώτιδας, προσπάθησα να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση, σε όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής, σε εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και τις ηγεσίες τους καθώς και με αρκετούς εκλεκτούς συμπατριώτες.
Αποτέλεσμα ήταν η ένταξη της Λαμίας, ουσιαστικά, στον εθνικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας, η ενίσχυση των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν και στους τομείς της Δικαιοσύνης, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Αγροτικής Ανάπτυξης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Λιμενικών Υπηρεσιών.
Έχω σταθερή πεποίθηση ότι η πρόοδος μιας περιοχής ή μιας χώρας, είναι μία συνεχής και συλλογική διαδικασία. Για το λόγο αυτό πιστεύω, και το έχω δημόσια καταθέσει, ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Στρατηγικού Σχεδίου για το μέλλον της περιοχής, με τίτλο «Φθιώτιδα 2030». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η Φθιώτιδα να αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο που θα το υπηρετούμε όλοι. Να σταματήσει το «ράβε-ξήλωνε». Στον «οδικό χάρτη» της αναγκαίας ανάταξης της χώρας, η Φθιώτιδα πρέπει και μπορεί να έχει δημιουργική συμμετοχή.
Οι δυνατότητες της περιοχής είναι αρκετές και οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε συντεταγμένα στο στρατηγικό σχέδιο δράσης. Ενδεικτικά, σημειώνω:
1ον. Στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας:
Η Λαμία να καταστεί κέντρο θετικών επιστημών, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στον ελληνικό και τον ευρύτερο χώρο. Έχει τις γενικές προϋποθέσεις προς τούτο (Πανεπιστημιακή Σχολή, Σχολή ΤΕΙ). Η δυναμική που προ ετών δόθηκε, δεν πρέπει να ανακοπεί.
Η Κυβέρνηση οφείλει να επανεντάξει την περιοχή στον εθνικό χάρτη έρευνας και καινοτομίας. Χάρτη στον οποίο είχε ενταχθεί νομοθετικά το 2014.
Οι τοπικοί αρμόδιοι οφείλουν, άμεσα, να αντιμετωπίσουν την ποιοτική λειτουργία, από πλευράς υποδομών, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία.
Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, με τους χειρισμούς της, προκαλεί μόνο σύγχυση, ενώ με εμφανή και αφανή «παίγνια» την αποσταθεροποιεί.
2ον. Στο πεδίο της Υγείας:
Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας. Επόμενο βήμα η συγκρότηση εξειδικευμένου κέντρου φυσικοθεραπείας, παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε βαλκανική κλίμακα, σε συνεργασία με τα σχετικά τμήματα του ΤΕΙ και την αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών.
Το Νοσοκομείο, μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ΠΕ Φθιώτιδας, θα πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες.
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, που θεσμοθετήθηκε το 2014, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Κυβέρνηση, όμως, και σε αυτό το τόσο κρίσιμο πεδίο, «κρύβεται» και δεν προχωράει στην επίλυση των προβλημάτων.
3ον. Στο πεδίο του Πρωτογενούς Τομέα:
Στροφή της παραγωγής σε προϊόντα ποιότητας που συσχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, διεθνώς ζητούμενα, καθώς και ανάπτυξη της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
4ον. Στα πεδία του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού:
- Η δημιουργία ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, οργανωμένου σύμφωνα με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα.
- Η ανάδειξη και αξιοποίηση, ως προτεραιότητα, του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος.
- Η προώθηση σε κατάλληλο κοινό, με βάση το φυσικό περιβάλλον, θέσεων ιστορικού ή/και θρησκευτικού ενδιαφέροντος πανελλαδικής ή/και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.
- Η ανάληψη πολιτιστικών δράσεων με προστιθέμενη αξία.
- Η συνεχής συμπλήρωση και βελτίωση των υποδομών τόσο στη Λαμία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
- Η ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών που είναι σε εκκρεμότητα.
- Η παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση ημιορεινών περιοχών για ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων καλοκαιρινής αθλητικής προετοιμασίας.
- Η ανάδειξη περιοχών ως ευρωπαϊκών προορισμών αθλημάτων.
5ον. Στις Υποδομές, στα Δίκτυα, στις Μεταφορές, στην Ενέργεια και στον Χωροταξικό Σχεδιασμό:
Η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων.
Στόχος πρέπει να είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για συνδυασμένες μεταφορές προϊόντων, στον ελλαδικό και διεθνή χώρο.
Επίσης, η προώθηση της υλοποίησης ενεργειακών δικτύων, η ενεργειακή αξιοποίηση των ευρύτερων γεωθερμικών περιοχών, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των λιμενικών υποδομών για επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες, η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής της Λαμίας για προσέλκυση επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν την εγγύτητα με το δίκτυο μεταφορών.
Τέλος, στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των διευρυμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης εκθεσιακών δραστηριοτήτων, μετά την τροποποίηση του ιδρυτικού Νόμου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας το 2014, κάτι που η Κυβέρνηση δεν είναι ικανή να κάνει. Απόδειξη αυτού, φέτος η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας δεν πραγματοποιήθηκε.
Στόχος αυτών των πολιτικών είναι να στραφούμε στην παραγωγή σε όλα τα πεδία, με ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρεφή προσανατολισμό, να εδραιώσουμε τη συμμετοχή όλων σε παραγωγικές διαδικασίες και την αλληλεγγύη προς τους πραγματικά αδύναμους.
Από την πλευρά μου, έχοντας κάνει την επιλογή να συμμετέχω στις δημιουργικές και ουσιαστικά προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής μας, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω, συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία, με αποτελεσματικότητα, διεθνή ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ποιότητα.