Άρθρο για την εφημερίδα σέντρα – “7 πυλώνες για τη Φθιώτιδα”

Η Φθιώτιδα αποτελεί περιοχή με στρατηγική θέση στον Ελλαδικό χώρο, μακραίωνη ιστορία και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν αρκετά και σημαντικά έργα υποδομής, κυρίως από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και από Κυβερνήσεις άλλων κομμάτων.

Ο τόπος, παρά τα λάθη που έγιναν και τις παραλείψεις, προόδευσε.

Όμως, πρέπει να υπογραμμισθούν η μίζερη προσέγγιση της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση δρομολογημένων πρωτοβουλιών και δράσεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς και οι προσπάθειες κομματικής ιδιοποίησης των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Βεβαίως, την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Δεν θα σταθώ στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα όλων μας, αλλά θα προχωρήσω στη συνοπτική καταγραφή των θέσεών μου για βασικά θέματα της Φθιώτιδας.

Κωδικοποιώ:

1ον. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία.

Η Λαμία πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά και βιώσιμα στον εθνικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας & τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Πρέπει να κινηθούμε στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών και την ποιοτική συγκρότηση δομών εκπαίδευσης-έρευνας και καινοτομίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το διαχρονικό έλλειμμα υποδομών αποτέλεσε βασική αιτία της ισχνής συμμετοχής της Λαμίας στους εθνικούς χάρτες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης-έρευνας-καινοτομίας.

2ον. Υγεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας πρέπει να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας που, μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής, να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους πολίτες.

3ον. Δικαιοσύνη.

Η ανέγερση νέου, σύγχρονου, εμβληματικού Δικαστικού Μεγάρου, πρέπει να αποτελέσεις μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας περιόδου. Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να «πιάσει το νήμα» από την προ-προηγούμενη Κυβέρνησή της, που είχε δρομολογήσει το έργο.

4ον. Δίκτυα, Υποδομές και Συνδυασμένες Μεταφορές, Ενέργεια, Χωροταξικός Σχεδιασμός.

Η ολοκλήρωση των κύριων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων καθιστά πλέον τη Λαμία βασικό κόμβο στον Ελλαδικό χώρο, κέντρο μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για επιχειρηματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Φθιώτιδας για τη δημιουργία και οριοθέτηση εμπορευματικού κέντρου που θα μπορεί να λειτουργεί ως σταθμός συνδυασμένων μεταφορών όπου θα αναπτύσσονται δραστηριότητες μεταφορών και logistics με κατάλληλο εξοπλισμό τεχνικών υποδομών και μεταφόρτωσης. Το εμπορευματικό κέντρο μπορεί να συνδεθεί χωρικά κυρίως με τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Λαμίας οδηγώντας στην αναβάθμισή της και στην προσέλκυση επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν την εγγύτητα με το Λιμάνι Στυλίδας. Η προοπτική αυτή μπορεί να ενισχυθεί με την ταχεία αναβάθμιση οδικών αξόνων (π.χ. Λαμία-Καρπενήσι). Παράλληλα πρέπει να προωθηθεί η ενίσχυση των υποδομών αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης, η προώθηση υλοποίησης ενεργειακών δικτύων και η ενεργειακή αξιοποίηση των ευρύτερων γεωθερμικών περιοχών για μείωση του κόστους χρήσης ενέργειας στην αγροτική παραγωγή.

5ον. Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός.

Η Φθιώτιδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, οργανωμένου σύμφωνα με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα. Αυτό μπορεί να γίνει με ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, των θρησκευτικού ενδιαφέροντος προορισμών, την αξιοποίηση των αρκετών ιαματικών πηγών. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τη θάλασσα και τους ορεινούς όγκους, πρέπει και μπορεί να δημιουργήσουν πλέγμα κινήτρων και υπηρεσιών για τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός), με ενίσχυση της προοπτικής διάχυσης των ωφελειών στο σύνολο της περιοχής. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων σε τόπους της περιοχής μας ώστε να αποτελούν προορισμούς για εγχώριους και διεθνείς φορείς του αθλητισμού.

6ον. Συντονισμένη Αξιοποίηση του Μετώπου προς τη Θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.

Η Φθιώτιδα, από τη Γλύφα έως τη Λάρυμνα, απολαμβάνει ενός εκτεταμένου θαλάσσιου μετώπου στον Μαλιακό Κόλπο. Με αυτό το δεδομένο, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός λιμενικών υποδομών, η χωροθέτηση παράκτιων περιοχών για επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες και η προώθηση συνεργειών μεταξύ των παράκτιων Δήμων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

7ον. Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και Δευτερογενούς Τομέα.

Πρέπει να στρέψουμε την αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή σε προϊόντα ποιότητας που σχετίζονται πρωτίστως με τη διατροφή και την υγεία, με έμφαση στη μεταποίηση, με εξαγωγικό προσανατολισμό και με αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (έδαφος, εργασία, κεφαλαιουχικός εξοπλισμός) και των σύγχρονων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Κομβικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει η στήριξη συλλογικών σχημάτων και συνεργειών, η θεσμοθέτηση «ενεργητικών» χρηματοδοτικών εργαλείων και ο απεγκλωβισμός της πρωτογενούς παραγωγής από κοστοβόρες και χρονοβόρες χρηματοδοτικές πρακτικές με σκοπό τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο πρωτογενούς επιχειρηματικότητας. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω η βιώσιμη και υγιής μικρή και μεσαία εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και η βιομηχανία της περιοχής μας, π.χ. μέσω χωροθέτησης επιχειρηματικών πάρκων. Υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων, στον αγροδιατροφικό και σε άλλους τομείς, που συμβάλουν στη διατήρηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης. Επικουρικά προς τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσει η αξιοποίηση των διευρυμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης εκθεσιακών δραστηριοτήτων της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Όσον αφορά στις μεγάλες, ιδιωτικές και δημόσιες (ΛΑΡΚΟ), επιχειρήσεις της περιοχής μας επιβάλλεται η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.

Τα θέματα αυτά αποτελούν το απόσταγμα των συστηματικών συζητήσεών μου με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, άλλες συλλογικές εκφράσεις, με επιχειρηματικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες.

Πιστεύω ότι στο δημόσιο βίο της περιοχής μας πρέπει να μηδενίσουμε την κενή περιεχομένου φλυαρία, να καλλιεργήσουμε περιβάλλον συστηματικού και τεκμηριωμένου διαλόγου, συνεργασίας και συντεταγμένης δράσης όλων των έντιμων και δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής.

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δημιουργική ένταξη της νέας γενιάς σε όλες τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής και διοίκησης.

Να προωθήσουμε με σχέδιο την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία όλων των πολιτών.

Η πρόοδος και η ανάπτυξη της περιοχής είναι μία συνεχής διαδικασία στην οποία πρέπει να συμμετέχει η καθεμιά και ο καθένας μας.

Στη νέα αυτή περίοδο για να συμπορευτούμε με τους εταίρους μας με ανταγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια θα πρέπει να εργαστούμε με όραμα, σχέδιο, πρόγραμμα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

Πρέπει να προχωρήσουμε στη δόμηση κατάλληλων συλλογικών οργάνων.

Σε ότι με αφορά, δεσμεύομαι ότι θα στηρίξω, με τεκμηρίωση και ορθολογισμό, πολιτικές οι οποίες θα αποσκοπούν στη δημιουργική αντιμετώπιση αυτών καθώς και άλλων ζητημάτων που εν πορεία θα ανακύπτουν.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube