Ο Υπουργός Οικονομικών επιχαίρει για την «ασάφεια» της ενδιάμεσης και μεταβατικής συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «δημιουργική».
Είναι όμως; Βραχυχρονίως και ναι και όχι. Μεσο-μακροχρονίως σίγουρα όχι. Βραχυχρονίως, από τη μία ίσως θολώνει το περιβάλλον και επιτρέπει κυβιστήσεις και «πιρουέτες» έναντι προηγουμένων θέσεων, αλλά από την άλλη η «ασάφεια» σε συνεχή διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστή και οφειλέτη βοηθά, σε τελική ανάλυση, πάντοτε τον πρώτο. Το αντίθετο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο στην αρχική διαπραγμάτευση.
Στην προκειμένη περίπτωση, πέραν των άλλων, προδίδει και απουσία ολοκληρωμένου και κοστολογημένου σχεδίου για την πορεία της χώρας από την Ελληνική Κυβέρνηση. Γεγονός που επιβεβαιώνεται, καθημερινά, από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών, από τις οποίες απουσιάζουν οι ποσοτικές προσεγγίσεις.
Σημείωσα ήδη τη θέση ότι ο Υπουργός επέλεξε να είναι «ασαφής» προκειμένου η Κυβέρνηση, και με θεσμικά τεχνάσματα, να «απορροφήσει», στο εσωτερικό μέτωπο, στα Κόμματα της Συγκυβέρνησης και στους ψηφοφόρους τους, τους κραδασμούς από τις τεράστιες αποκλίσεις από τις πολυάριθμες μεγαλόστομες εξαγγελίες των τελευταίων ετών, της προεκλογικής περιόδου και των πρώτων μετεκλογικών ημερών, αφού το πλαίσιο, οι διαδικασίες και οι δεσμεύσεις του Προγράμματος παραμένουν απολύτως σε ισχύ.
Επέλεξε να είναι βραχυχρονίως, ελπίζω, «ασαφής» αν και γνωρίζει καλά ότι μεσο-μακροχρονίως το περιβάλλον ασάφειας βλάπτει την οικονομία και τη χώρα.
Προσδοκώ ότι άμεσα θα περάσει στη φάση της σαφήνειας της πραγματικότητας.
Όταν, βεβαίως, οι υφιστάμενες ασάφειες, καταστούν, εν πορεία, σαφείς και ποσοτικά συγκεκριμένες, τότε πλέον θα πέσουν και τα τελευταία «φύλλα συκής» της Κυβέρνησης και θα αποκαλυφθεί, στους πολίτες, η αλήθεια.
Στο μεταξύ όμως, η πραγματική οικονομία, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των συνεχιζόμενων Κυβερνητικών παλινωδιών, μπαίνει, το τελευταίο δίμηνο, σε νέα φάση επιδείνωσης.
- Τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζουν σημαντική και διευρυνόμενη υστέρηση από τους στόχους.
- Οι επενδυτές εγκαταλείπουν πρωτοβουλίες.
- Η ανάκαμψη, που ετετεύχθη το 2014, για 1η φορά μετά από 6 χρόνια, κινδυνεύει.
- Οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 26 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο και τα «κόκκινα δάνεια» έχουν αυξηθεί.
- Το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει επιβαρυνθεί (ο δανεισμός από την ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στα 82 δισ. ευρώ, από 56 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου).
- Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται ξανά.
- Η απόσταση από την επιστροφή μας στις αγορές μεγαλώνει (όπως αποδεκνύεται από την πορεία των αποδόσεων μεσο-μακροπρόθεσμεων Ελληνικών ομολόγων και από το επιτόκιο των τελευταίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων – περίπου στο 3% η τελευταία, αυτής της εβδομάδος, έκδοση 6μηνου εντόκου, από 2,1% πριν 3 μήνες).
- Το κόστος του προγράμματος χρηματοδότησης μεγαλώνει και οι πηγές άντλησης πόρων «στερεύουν».
- Η αξιοπιστία της χώρας έχει επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο.
Όλα αυτά συνθέτουν πάλι ένα βαρύ περιβάλλον, με κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα παίγνια με σύμβολα, συμβολισμούς, λέξεις και το περιττό άνοιγμα μετώπων με άλλα κράτη και ευρωπαϊκούς θεσμούς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και να περάσουν, τώρα, από τη «δημιουργική ασάφεια» στη σαφήνεια της πραγματικότητας.
Και να υπενθυμίσω στον Υπουργό τα λόγια, που σίγουρα γνωρίζει, του Kelvin, ότι «όταν κάτι μπορείς να το μετρήσεις και να το εκφράσεις με αριθμούς, τότε κάτι ξέρεις για αυτό. Αν δεν μπορείς να το μετρήσεις και να το εκφράσεις με αριθμούς, τότε η γνώση σου είναι ισχνή και ελάχιστα αποτελεσματική».
Και ακόμη ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν και δικαιούνται «και εργασία και λεφτά και αξιοπρέπεια».
Είναι σημαντικό για την πορεία της χώρας, μετά και την αρχική συμφωνία, ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων αναζητούμε πλέον, λόγω και έργω, οδικό χάρτη και εφικτές λύσεις για τη χώρα, εντός του ιδίου πλαισίου.
Στην περίπτωση αναζήτησης καλών λύσεων για τη χώρα και τους πολίτες εμείς θα είμαστε δημιουργικά σαφείς, όπως πάντα έπραττε η Νέα Δημοκρατία.
Η άρνηση σε όλα και η «δημιουργική ασάφεια», αποτέλεσε πρακτική άλλων.