Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στη Lifo | 28.3.2020

Με κοινωνικά αντανακλαστικά, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα θα βγούμε όρθιοι από την κρίση

Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές ολόκληρου του πλανήτη.

Η Ευρώπη έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την επέλαση της νόσου, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ βαθύτερες απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ευρωπαϊκή, όπως και η ελληνική, οικονομία βαδίζει σε ύφεση, χωρίς να μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε την έκταση της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται μεθοδικά, σοβαρά και υπεύθυνα, ώστε, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν ακόμη πιο δυσμενή σενάρια, η οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό και να συνεχίσει την επιτυχή πορεία που είχε ξεκινήσει πριν από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έλαβε οικονομικά μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας, της απασχόλησης, των εισοδημάτων και της κοινωνικής συνοχής.

Το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας καλύπτει 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς (που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας) και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Τις προσεχείς ημέρες θα διευρύνουμε το πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας.

Τα κυριότερα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1ον. Ενισχύεται το σύστημα υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

2ον. Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση ή πλήττονται από την κρίση. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας τίθεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης.

3ον. Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί των ονομαστικών μισθών τους. Παράλληλα, αναστέλλονται οι φορολογικές οφειλές τους, εξασφαλίζεται περίοδος χάριτος για τις τραπεζικές υποχρεώσεις τους και διαφυλάσσονται οι θέσεις εργασίας, απαγορεύοντας ρητά τις απολύσεις με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

4ον. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

5ον. Θα διατεθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

6ον. Μειώνεται κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το επαγγελματικό μίσθωμα που καταβάλλουν επιχειρήσεις  που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

7ον. Προσφέρονται, από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό η κοινωνική συνοχή και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας –εργαζόμενοι και επιχειρήσεις– να μείνει ζωντανός και να ανακάμψει το ταχύτερο μετά την παρούσα κρίση.

Η μεγάλη αυτή μάχη θα συνεχιστεί, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας που διαθέτει πλέον και η χώρα μας, όπως κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα και με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει, ακόμα και μέσα σε αυτήν την έκτακτη, πρωτόγνωρη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις πολυετείς προσπάθειές του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι υποχρέωση όλων μας να υπερβάλλουμε εαυτούς και να προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη κρίση!

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube