Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ | 24.12.2021

Η ισχυρή ανάκαμψη του 2021, πυλώνας  για πορεία υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης από το 2022

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Σε λίγες ημέρες, πέφτει η αυλαία του 2021.

Ένα έτος με ποικίλα προβλήματα και κρίσεις (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) πλανητικής διάστασης, γεωπολιτικές εντάσεις, αβεβαιότητες και ρευστότητα.

Η ελληνική οικονομία, παρά τις μεγάλες εξωγενείς δυσκολίες, διακρίθηκε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε μέσα στη δίνη των δοκιμασιών αυτών και για τη δυναμική που ανέπτυξε. Κέρδισε αναγνώριση και επαίνους από εταίρους, θεσμούς, οίκους αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδυτές, καταγράφοντας τη χρονιά που φεύγει:

  • Ισχυρή ανάκαμψη τύπου “V”, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τις οποίες προκάλεσε η πανδημία κατά το 2020.
  • Σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, που προσδίδουν βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση.
  • Περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
  • Επιστροφή του οικονομικού κλίματος στα προ-πανδημίας επίπεδα.
  • Αύξηση των καταθέσεων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Σταθερά αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος.
  • Χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου.
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
  • Αναβάθμιση της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης.

Ανοίγουμε, την πύλη του 2022.

Και την ανοίγουμε, με την οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, πιο ανθεκτική, πιο παραγωγική, πιο ποιοτική, πιο εξωστρεφή.

Με την κοινωνία όρθια, παρά τις δυσκολίες, και τη χώρα πιο ισχυρή στη διεθνή σκηνή.

Με αισιοδοξία και ρεαλισμό, εκτιμούμε, όπως και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί, ότι θα είναι έτος ισχυρής μεγέθυνσης και αφετηρία μιας νέας εποχής υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σύνεση, μεθοδικότητα και αποδοτικότητα, προκειμένου να τις υπερνικήσουμε και να διασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας για όλους.

Για τον σκοπό αυτό, έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε μια οικονομική πολιτική βασισμένη σε 8 κομβικές προτεραιότητες:

1η. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συνολικά, την περίοδο 2020-2022 περιορίσαμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης απλώνοντας ένα  ευρύτατο «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μέτρα συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν το 2022, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2η. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Λάβαμε, ήδη, στοχευμένα μέτρα συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή (επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης κ.ά.), ενώ επιπλέον εφαρμόσαμε πολιτικές που βελτιώνουν – κατά μόνιμο τρόπο – το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για όσο χρειαστεί!

3η. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας και η αύξηση του πλούτου αξιοποιούνται από την Κυβέρνηση επ’ ωφελεία της κοινωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

4η. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων.

Το 2022 η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρεις εμβληματικές πρωτοβουλίες: την πρόωρη αποπληρωμή του τελευταίου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010 και τον στόχο για την έκδοση του πρώτου Κρατικού «πράσινου» ομολόγου.

5η. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω πολιτικών όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

6η. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. φορολογικά κίνητρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων, κίνητρα περαιτέρω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών), προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

7η. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με κυριότερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

8η. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βαδίζει με σχέδιο και σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της συνολικής ισχυροποίησης της πατρίδας.

Ισχυροποίηση που, με ενότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, μπορούμε να την κάνουμε πράξη!

 

2021-12-24 Άρθρο ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube