- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ | 31.12.2021

2022: Έτος-ορόσημο για μια νέα εποχή υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Η αφετηρία του 2022 βρίσκει ολόκληρο τον πλανήτη αντιμέτωπο με τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των αυξήσεων τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Πρόκληση η οποία γεννά – διεθνώς – έντονη αβεβαιότητα και, αναπόφευκτα, επηρεάζει και τη χώρα μας.

Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες εξωγενείς δυσκολίες, εισέρχεται στη νέα χρονιά με τη δυναμική που προσδίδουν η ισχυρή ανάκαμψη και τα επιτεύγματα της χώρας το 2021. Ανάκαμψη η οποία καλύπτει, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστη το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εξαιτίας της πανδημίας, και επιτεύγματα τα οποία γεννούν ρεαλιστική αισιοδοξία για τις προοπτικές της πατρίδας μας τα προσεχή χρόνια, καθώς περιλαμβάνουν:

Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αναγνωρίζονται από όλες τις πρόσφατες αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών, αλλά και από σειρά επαινετικών δηλώσεων ξένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός αυτό αποτελεί καρπό, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής, συστηματικής και υπεύθυνης δουλειάς όλων μας – Κυβέρνησης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων –, κόντρα στις αντίξοες, παγκοσμίως, συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω διεθνών κρίσεων και εξωγενών απειλών, καταφέραμε η Ελλάδα να αλλάξει. Ενισχύσαμε την αξιοπιστία και το κύρος της, εφαρμόσαμε μια συνετή, συνεπή και διορατική οικονομική πολιτική, συνεχίσαμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διαμορφώσαμε το έδαφος για ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στο οικονομικό πεδίο, μέσα από πλέγμα μέτρων, πρωτοφανούς ύψους και εύρους, τα οποία υπερβαίνουν τα 43 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022, στηρίξαμε άμεσα, γενναία και αποτελεσματικά τους πολίτες, ώστε, αφενός, να αντέξουν τους ισχυρούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της και, αφετέρου, να εξέλθουν από αυτή με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Παράλληλα, ανταποκριθήκαμε στις επιπλέον προκλήσεις που αναδύθηκαν εν μέσω πανδημίας, όπως η κλιματική και η ενεργειακή κρίση.

Ενώ, υπηρετήσαμε – με σθένος και συνέπεια – στρατηγικούς μας στόχους, όπως είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ο περιορισμός της ανεργίας και η δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, η εφαρμογή φιλο-επενδυτικών πολιτικών, η μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων και πόρων – με κυριότερους τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι οποίοι συνολικά φθάνουν περίπου τα 80 δισ. ευρώ.

Το 2022, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με σχέδιο, αμεσότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα, κεφαλαιοποιώντας όσα πετύχαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, χαράσσοντας και υλοποιώντας πολιτικές που συνδυάζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα με την πρόνοια για το αύριο και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπως αξίζει στις επόμενες γενιές.

Σχέδιο το οποίο, στο πεδίο της οικονομίας, περιλαμβάνει τις εξής 8 δέσμες προτεραιοτήτων:

1ον. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2ον. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

3ον Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

4ον. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων.

5ον. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

6ον. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

7ον. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

8ον. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που μας αφήνει η χρονιά που φεύγει. Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι η εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής, με τη συμμετοχή όλων μας – πολιτείας και πολιτών –, θα καταστήσει το 2022 απαρχή μιας ανοδικής πορείας υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης, πράσινης, ψηφιακής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Με ενότητα, υπευθυνότητα, όραμα και σκληρή δουλειά, θα τα καταφέρουμε!

 

2021-12-31 Άρθρο ΥΠΟΙΚ Μαγνησία

Share