Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην Καθημερινή | 16.5.2021

Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη:

Βασικά συστατικά στοιχεία επιτυχίας στο πεδίο της οικονομίας

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιο του 2019, έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση και σταδιακή ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Αξιοπιστία, η οποία είχε – σημαντικά – πληγεί από τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις και την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση αυτή θα οδηγούσε στην αναβάθμιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εγχώριων και διεθνών θεσμών και παραγόντων.

Εμπιστοσύνη που θα συνέβαλλε στην ποιοτική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και γενικότερα της θέσης της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Μέχρι σήμερα, παρά την πρωτοφανή διαταραχή λόγω της πανδημίας, η «αλυσίδα» λειτουργεί.

Οι στόχοι στο πεδίο αυτό επιτυγχάνονται.

Ακρογωνιαίοι λίθοι αυτής της διαδικασίας αποτελούν η βούληση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών, όπως – μεταξύ άλλων – είναι:

1ον. Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Βασική προτεραιότητα, η οποία έγινε πράξη, η μείωση φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η προκαταβολή φόρου, η εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές και ο ΕΝΦΙΑ.

2ον. Η στήριξη των πληττόμενων – από τον κορονοϊό – νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2020-2021.

3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση – κυρίως – του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ήδη, η μείωσή τους ξεπερνά το 35%, καθώς τα κόκκινα δάνεια περιορίστηκαν στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά.

5ον. Η ψήφιση και δρομολόγηση υλοποίησης του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου – τα προηγούμενα χρόνια – ιδιωτικού χρέους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και ευαισθησίας.

6ον. Η σύνταξη και η έγκαιρη κατάθεση ενός ώριμου, συνεκτικού και φιλόδοξου εθνικού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

7ον. Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία μείωσε τον επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, περιόρισε τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης και βελτίωσε τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Η ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής αναγνωρίζεται πλέον – πέραν των εταίρων και των θεσμών – από τους οίκους αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα:

1ον. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αναβαθμιστεί 5 φορές από τέσσερις οίκους αξιολόγησης.

Με την πρώτη αναβάθμιση να έχει πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019 και την πιο πρόσφατη στο τέλος Απριλίου του 2021, όταν ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε – εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης – το αξιόχρεο της χώρας.

Η χώρα μας πλέον βρίσκεται δύο σκαλοπάτια μακριά από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

2ον. Η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Με την πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας, σε λιγότερο από 2 χρόνια, έχει προβεί σε 10 εκδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται –  για πρώτη φορά από το 2009 – οι εμβληματικές εκδόσεις 30ετούς και 15ετούς διάρκειας, που σηματοδότησαν την πλήρη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των εκδόσεων, με τη σημαντική συμβολή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προγράμματός της ΡΕΡΡ, ήταν το χαμηλό κόστος δανεισμού, η ισχυρή ζήτηση και η εξαιρετική ποιότητά τους.

Όλα αυτά αποτελούν σαφή δείγματα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με ευθύνη έναντι της χώρας και των πολιτών, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι βάσεις έχουν τεθεί, η Ελλάδα μπορεί – και πρέπει – να χτίσει το μέλλον που της αξίζει!

 

2021-05-15 Άρθρο στην Καθημερινή

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube