Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα political | 12.9.2021

Οι πυλώνες της ισχυρής ανάκαμψης και της υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης


Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά την περυσινή απουσία εξαιτίας της πανδημίας, ανοίγει ξανά εφέτος τις πύλες της, δικαιώνοντας τη μακρά ιστορία της ως σημείο αναφοράς για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων και των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας.

Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προκαλεί, σε διεθνές επίπεδο, η υγειονομική κρίση και παρά τις πρόσθετες δυσκολίες και την αβεβαιότητα που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, η 85η ΔΕΘ βρίσκει την Ελλάδα να κινείται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που εδράζονται σε γερά θεμέλια, καθώς η αξιοπιστία και το κύρος της πατρίδας μας και της οικονομίας της έχουν ενισχυθεί σημαντικά, το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί δραστικά, ενώ μια σειρά πρόδρομων δεικτών (βιομηχανική παραγωγή, δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, δείκτης οικονομικού κλίματος κ.ά.), καθώς και μια σειρά θετικών εξελίξεων (ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, μείωση του spread,αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων) επιβεβαιώνουν την καλή πορεία και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καρπό της συνετής, υπεύθυνης και διορατικής πολιτικής που χάραξε και εφαρμόζει, από την αρχή της θητείας της, η Κυβέρνηση, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, υπερνικώντας καινοφανείς, εξωγενείς προκλήσεις στον υγειονομικό τομέα, στα εθνικά θέματα, στο μεταναστευτικό, στο περιβάλλον. Προκλήσεις με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, ο οποίος περιορίστηκε όσο περισσότερο ήταν εφικτό, απλώνοντας ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» και ασφάλειας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δίχτυ» που περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, καθώς και μέτρα άνω των 1,6 δισ. ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, για την αποκατάσταση και στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, έχουμε σταθερά στραμμένο το βλέμμα μας και στη μετά-κορονοϊό εποχή, με στόχο να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής μας την προσεχή διετία περιλαμβάνουν τα εξής:

Στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.
Υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
Επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Η Κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη πολιτικές που εδράζονται πάνω στους παραπάνω άξονες, επιδεικνύει εγρήγορση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση των ευκαιριών.

Κεφαλαιοποιώντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, αλλά και κάθε νέα δυνατότητα που ανοίγεται μπροστά μας, και συνεχίζοντας να εργαζόμαστε σκληρά, με σχέδιο, σύνεση, ενότητα και υπευθυνότητα, θα διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ένα μέλλον αντάξιο των ανθρώπων, των δυνατοτήτων και της λαμπρής ιστορίας της.

 

2021-09-11 Άρθρο_ΥΠΟΙΚ_Political

karfitsa.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube