Η Kυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπληρώνει θητεία ενός έτους.
Πριν από τις εκλογές είπε πολλά και διάφορα.
Μετά τις εκλογές συκοφάντησε πολιτικά την προκάτοχό της.
Με το λόγο, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις, τις αντιφάσεις και τις πράξεις της οδήγησε τη χώρα στο «Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Ε/ΕΚΤ/ΔΝΤ)».
Τα προσχήματα τελείωσαν.
Η ηγεσία της Κυβέρνησης είναι πλέον αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της.
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν αρκούν ούτε για να εξωραϊσει τις εξελίξεις, ούτε για να δραπετεύσει από τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα.
Τα αποτελέσματα των πολιτικών της τα βιώνουν όλο και πιο σκληρά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και βεβαίως αποτυπώνονται σε όλους σχεδόν τους διαρκώς επιδεινούμενους δείκτες της Οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 3,7%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο ύφεσης των τελευταίων 35 ετών.
- Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διατηρήθηκε στο υψηλό 5,5%.
- Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 8,6%.
- Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο συρρικνώθηκε κατά 2,7%.
- Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 28,9%.
- Το 15% των επιχειρήσεων στην Αττική έχουν κλείσει, ενώ 176.700 είναι κοντά στο «κλείσιμο» ως το τέλος του 2011.
- Η ανεργία τον Ιούνιο έφτασε το 11,6%, από 8,6% πέρυσι.
Η πραγματικότητα δεν κρύβεται.
Οι επιθυμίες του κ. Πρωθυπουργού για βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία ούτε πρόσφατα «εισακούστηκαν» από τις Αγορές.
Το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,82%, όταν στις τελευταίες δημοπρασίες τέτοιας διάρκειας, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, τα επιτόκια ήταν 4,55% (13 Απριλίου) και 4,65% (13 Ιουλίου) αντίστοιχα.
Από αυτά τα στοιχεία, αλλά και από τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές υπερβαίνει τις 900 μονάδες βάσης) συνάγεται ότι παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι πριν την προσφυγή σε αυτόν.
Υψηλό κόστος δανεισμού, που καταδεικνύει τη δυσπιστία των Αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Απαιτείται, συνεπώς, άμεσα η αλλαγή αυτού του μείγματος που είναι εγκλωβισμένο σε μία μονομερή λογιστική λογική αντιμετώπισης της κρίσης και οδηγεί τη χώρα σε ένα υφεσιακό σπιράλ (ο δραστικός και χωρίς αξιολόγηση περιορισμός της εγχώριας δαπάνης, κατανάλωσης και επένδυσης και η συρρίκνωση του εισοδήματος που προκαλείται από αυτόν έχουν ως αποτέλεσμα το ένα μέγεθος να παρασύρει το άλλο σε όλο και χαμηλότερο επίπεδα).
Αλλαγή που έχουν επισημάνει με κάθε τρόπο οι παράγοντες της αγοράς και οι παραγωγικοί φορείς μέσα από τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ειδικότερα, διαπιστώνουν ότι το «Μνημόνιο» οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης και προτείνουν «διαπραγμάτευση με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», «ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου» και «άμεση απεμπλοκή από τους όρους του».
Η Ν.Δ., έγκαιρα, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής και κατέθεσε συγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Σχέδιο που αποτελεί ένα συνεκτικό εναλλακτικό μείγμα πολιτικών, το οποίο στοχεύει στο ισορροπημένο συγκερασμό της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάταξης, αρχικά, και ανάπτυξης, μεταγενέστερα, της οικονομίας.
Σχέδιο συμβατό με την ελληνική πραγματικότητα, ελπίδας για τους πολίτες και προοπτικής για την οικονομία και τη χώρα.