- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο – “Οι Αριθμοί δεν Ευημερούν…”

Το 1982 ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας στο Σύγγραμμά του με τίτλο «Οικονομική μεγέθυνση και φθίνουσα κοινωνική ευημερία» επισήμανε τις αδυναμίες και τους κινδύνους από τη μονοδιάστατη ποσοτική θεώρηση του οικονομικού φαινομένου.

Τόνιζε ότι «…οι αριθμοί μπορεί κάλλιστα να ευημερούν αλλά οι άνθρωποι να πάσχουν…».

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιλογή της να οδηγήσει της χώρα στο μηχανισμό στήριξης, εξαιτίας της κρίσης δανεισμού που η ίδια δημιούργησε,  έβαλε τη χώρα όχι μόνο σε μία αλλά σε διπλή «παγίδα».

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι τελικά να πάσχουν οι άνθρωποι και να μην ευημερούν οι αριθμοί.

Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει συρρικνωθεί δραματικά λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής (περικοπές σε μισθούς και συντάξεις), της αύξησης της φορολογίας, του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης της ανεργίας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι δηλαδή η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών.

Η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο σημείο από την υπογραφή του Μνημονίου (η διαφορά για το 10ετές ομόλογο κυμαίνεται στις 850 μονάδες βάσης).

Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν οριακή αύξηση 4% στο 1ο επτάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5% τον εφετινό Ιούλιο, ο υψηλότερος των τελευταίων 13 ετών. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.

Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και το κράτος έχει κηρύξει, ουσιαστικά, στάση πληρωμών προς τις επιχειρήσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,8% το 1ο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μεταποίηση, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 4,7%.

Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 22% τον εφετινό Μάϊο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 12% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται. Το 15% των επιχειρήσεων (505 στα 3.421 καταστήματα) στην Αττική έχουν κλείσει.

Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12% τον εφετινό Μάϊο, σε σχέση με το 8,5% τον ίδιο μήνα του 2009 (αύξηση ανεργίας κατά 43% σε ένα χρόνο, μία από τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια). Η ανεργία των νέων  διαμορφώνεται στο 32,5%.

Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η εφαρμοζόμενη «θεραπευτική αγωγή» δεν έχει  οδηγήσει ούτε στην ευημερία των αριθμών ούτε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η οικονομία δεν «υπακούει» στις επιθυμίες και τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως επισημάνει τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης «θεραπευτικής αγωγής».

Έχει καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Έξοδος η οποία θα εναρμονίζει, όπως επιβάλλεται, τη συνεχή, πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών με την «ευημερία» των δεικτών.

Share