Χαιρετισμός στην 1η Προσυνεδριακή Διημερίδα του 1ου Πανελλήνιου με Διεθνή Συμμετοχή Επιστημονικού Συνεδρίου «Ελλάδα – Ευρώπη 2020: Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα, Καινοτομία & Οικονομία»

Κυρίες και Κύριοι,  

Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές του Συνεδρίου τόσο για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του όσο και για τη διοργάνωση της Διημερίδας στη Λαμία, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Λυπάμαι που λόγω της συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν μπορώ, αυτοπροσώπως, να συμμετάσχω στην έναρξη, όπως όμως γνωρίζετε στη συνέχεια των εργασιών είμαι ενεργά παρών.

Κυρίες και Κύριοι,

Διαχρονικά, σε όλες τις χώρες, βασικό ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και η εκτίμηση του μεγέθους της συσχέτισης μεταξύ τους, με απώτερο στόχο την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η επένδυση στην εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία, έχει αποδειχθεί, θεωρητικά και εμπειρικά, ότι προωθεί την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης, μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες, προωθεί την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Στην Ελλάδα, σχετικές έρευνες δείχνουν υστερήσεις σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Οι αιτίες των υστερήσεων είναι γνωστές.

Δεν θα τις σημειώσω στο σύντομο πλαίσιο του χαιρετισμού.

Τώρα, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης, το ζητούμενο είναι πως θα τις υπερβούμε και θα ανατάξουμε τη χώρα και την οικονομία της.

Πυρήνας στην εθνική μας στρατηγική πρέπει να είναι η εκπαίδευση, η δια βίου μάθηση, η έρευνα, η καινοτομία και η αποτελεσματική και ποιοτική σχέση τους με την οικονομία.

Και αυτή η προσέγγιση πρέπει να γίνεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι στις εξελίξεις της νέας, υψηλών απαιτήσεων, περιόδου, που ανοίγεται μπροστά μας, η Φθιώτιδα πρέπει και μπορεί να συμμετάσχει ενεργά.

Για να το πετύχει, όμως, αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσει ταχύτατα τις προϋποθέσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με αρκετούς συμπατριώτες, διαμορφώσαμε στρατηγική σύγχρονης ανασυγκρότησης της Φθιώτιδας και κάναμε αρκετά βήματα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων στο πεδίο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Συγκεκριμένα:

  • Υποστηρίξαμε τη δημιουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών, με έδρα τη Λαμία, την άμεση λειτουργία δύο Τμημάτων και την έναρξη λειτουργίας Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Υποστηρίξαμε τον ορισμό της Λαμίας ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και επιδιώξαμε την ενίσχυσή του.
  • Υποστηρίξαμε την ίδρυση στη Λαμία του Δικτύου Καινοτομίας και Παραρτήματος, με 3 Τμήματα Έρευνας στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεντρικής Ελλάδας.
  • Κινήσαμε και στηρίξαμε τη διαδικασία παραχώρησης έκτασης για τη δημιουργία των υποδομών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στη Λαμία.

Η Φθιώτιδα μπήκε ουσιαστικά και βιώσιμα στον εθνικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει, παρά την αδράνεια των τελευταίων μηνών, να συνεχισθεί και να ενταθεί.

Η περιοχή το δικαιούται και το απαιτεί.

Έυχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Διημερίδας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube