Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
Η 13η έκδοση του Ομίλου της ICAP «Business Leaders in Greece», μου δίνει, για ακόμη μία χρονιά, την ευκαιρία να απευθυνθώ στους εκπροσώπους του επιχειρείν της χώρας μας, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού της εθνικής οικονομίας. Μέσα στο ρευστό περιβάλλον παρατεταμένης αβεβαιότητας, που τροφοδοτεί η πρωτόγνωρη, παγκοσμίως, υγειονομική κρίση, τέτοιες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν κερδοφόρες εταιρείες, αποτελούν φωτεινές νησίδες αισιοδοξίας και δύναμης και αξίζουν συγχαρητήρια.
Η σημερινή Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αναγνωρίζοντας την, καταλυτικής σημασίας, συμβολή της επιχειρηματικότητας στην οικονομία, σχεδίασε και υλοποιεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Η υγειονομική κρίση, δυστυχώς, μας ανάγκασε να επανακαθορίσουμε, προσωρινά, τη στρατηγική μας και να μετατοπίσουμε το βάρος στην αύξηση δαπανών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου οι επιπτώσεις της πανδημίας να είναι όσο γίνεται μικρότερες και αναστρέψιμες.
Ακόμη όμως και μέσα στην κρίση, προχωρήσαμε σε μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Ειδικότερα, λάβαμε μέτρα, όπως αναστολές και διευκολύνσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, μείωση – και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενισμό – της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, φορολογικά κίνητρα για έρευνα και καινοτομία, επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, κίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και συνταξιούχων στη χώρα μας (π.χ. Non dom) κ.ά. Ενώ, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας παρέχουμε ένεση ρευστότητας συνολικού ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ για το 2020.
Ταυτόχρονα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο δεν εγκαταλείψαμε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και την υλοποίηση κομβικών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά προχωρήσαμε σε σημαντικές τομές, όπως ο νέος νόμος για τη ρύθμιση χρεών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η υλοποίηση του «Ηρακλή» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά, η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων κ.α.
Και βεβαίως, το βλέμμα μας είναι, σταθερά, στραμμένο και στη μετά-κορονοϊό εποχή. Εποχή που στοχεύουμε να χαρακτηρίζεται από την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός είναι ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, με αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου και ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ – κυρίως αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων – προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της χώρας μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θέτουμε τέσσερις κομβικές προτεραιότητες:
Τη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, τη συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, την περαιτέρω προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχέδιο που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Με την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών που θα υπηρετούν τις παραπάνω προτεραιότητες, με όραμα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αίσθημα συλλογικότητας και σκληρή δουλειά, όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα μπορέσουμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τη σημερινή δοκιμασία, αλλά και να εντάξουμε την Ελλάδα στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.