- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών στην Ημερίδα της ΕΛΑΣ για τα ΑμεΑ | 20.12.2021

Λαμία,  20 Δεκεμβρίου 2021

 

 

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών στην Ημερίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας για τα άτομα με αναπηρία

 

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης για τα Άτομα με Αναπηρία.

Εκδήλωση που συνιστά πράξη τιμής προς σπουδαίους ανθρώπους.

Ανθρώπους με επιμονή, υπομονή, αντοχή, πείσμα αλλά και αισιοδοξία.

Προσωπικότητες που αποδεικνύουν, καθημερινά, πως «κάθε τι αδύνατο είναι δυνατό», και πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει όρια, όταν πλαισιώνεται από σιδερένια θέληση και δίψα για ζωή.

Δια της θέσεως του Υπουργού Οικονομικών, θέλω να τονίσω ότι – ως Κυβέρνηση – συναισθανόμαστε πλήρως το μέγεθος των ευθυνών μας, απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους πρόοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, η Κυβέρνηση εκπόνησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων µε Αναπηρία.

Ένα Σχέδιο που συνθέτει, σε µια ενιαία ομπρέλα πολιτικής, δράσεις από όλα τα Υπουργεία, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς τους, στην ιδιαίτερη μέριμνα που το κράτος οφείλει στα Άτομα µε Αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτού του Σχεδίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ισότητα και μη διάκριση των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ άλλων:

1ον. Μεριμνούμε για ένα δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ενδεικτικά, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε προχωρήσει:

 

2ον. Παρακολουθούμε – για πρώτη φορά – στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού Επιδόσεων, μέσω συγκεκριμένης στοχοθεσίας και δεικτών, την προσβασιμότητα δημόσιων κτηρίων για τα Άτομα με Αναπηρία.

 

3ον. Διευκολύνουμε την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε περιουσία του Δημοσίου (αιγιαλό, παραλία, όχθη και παρόχθια ζώνη).

 

Αποδεικνύεται ότι το Κράτος, μέσα από τις πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης, δεν εξαντλεί τον προστατευτικό του ρόλο σε παροχές, αλλά αναλαμβάνει περαιτέρω δράσεις, με στόχο την οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης µε τον πολίτη που είναι Άτομο µε Αναπηρία, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.

 

Το ίδιο πράττει και η Ελληνική Αστυνομία.

Άλλωστε, στη «Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη», που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Μάρτιο του 2021, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«O άνθρωπος έγινε το βασικό υποκείμενο αναφοράς, με την έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας, η οποία ενσωματώνει το διευρυμένο αίτημα για Ασφάλεια, Ανάπτυξη, Αξιοπρέπεια και Ανθεκτικότητα».

Αστυνομία η οποία γίνεται, μεταξύ άλλων, «προσβάσιμη», με παρεμβάσεις στα κτήριά της, ώστε να εξυπηρετούνται τα αναπηρικά αμαξίδια και τα λευκά μπαστούνια, με εκπαίδευση αστυνομικών στη νοηματική γλώσσα, με υποστήριξη των πολιτών ΑμεΑ, και με άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών σε περιστατικά που στοχεύουν στην εξασφάλιση και το σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των ΑμεΑ.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Στη βάση της κοινωνικής ισότητας την οποία – σταθερά – επιδιώκουμε και για την οποία – σκληρά – εργαζόμαστε, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί – Κράτος και πολίτες – θα διαμορφώσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής.

Την Ελλάδα της ισχυρής, βιώσιμης, κοινωνικά δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα της ιστοσελίδας www.fonografos.net:

 

Κατεβάστε τον Χαιρετισμό του Υπουργού Οικονομικών εδώ:

2021-12-20 ΔΤ – Χαιρετισμός ΥπΟικ – Ημερίδα ΕΛΑΣ ΑμεΑ

Share