Δελτίο Τύπου από την εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην εισήγησή του, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το Υπό Συζήτηση Σχέδιο Νόμου, καταδεικνύει ότι απέχει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Οι ευχάριστες προεκλογικές εξαγγελίες γρήγορα διαψεύστηκαν, εύκολα αποδομήθηκαν. Ειδικότερα, η χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης, ορθή νομοθετική πρωτοβουλία υπό την παρούσα δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, ανέρχεται στα 1,07 δις. ευρώ και όχι στα 1,6 δις. ευρώ, ή 2,5 δις. ευρώ αν συμπεριλάβουμε και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και θέρμανσης που καταργούνται, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παράλληλα, καταργούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης όπως το επίδομα θέρμανσης, παγώνουν τα κλιμάκια του Ε.Κ.Α.Σ. ενώ εμφανίζονται με τη μορφή ενός κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Επιπλέον, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά δικαιούχο υπολείπεται του αντίστοιχου που είχε προτείνει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αποτέλεσμα τα 300 και 400 ευρώ του επιδόματος, να υπολείπονται των 500 ευρώ που είχε δεσμευθεί πριν από μερικούς μήνες. Τέλος, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις διαψεύδει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Υπουργού Οικονομικών για λύσεις που δεν θα εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές.

Ταυτόχρονα, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, περιλαμβάνει και διατάξεις που δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη επιχειρήσεων, μέτρο που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει υιοθετηθεί από καμία χώρα της ευρωζώνης, ενέχει τον κίνδυνο μετακύλισης του κόστους στους πολίτες, ενώ η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στην ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων, μετά τις παλινωδίες ως προς το ύψος της αξίας, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την αγορά κατοικίας και την οικοδομική δραστηριότητα».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube