Ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι κατώτερος των περιστάσεων αφού δεν περιλαμβάνει άμεσα και μόνιμα μέτρα στα πλαίσια ενός συγκροτημένου και συνεκτικού σχεδίου για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάταξη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, Ειδικός Εισηγητής επί του Προϋπολογισμού του 2010 και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Ν.Δ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «η Κυβέρνηση αντί για τη λήψη μέτρων, εξαγγέλλει, στο εσωτερικό, διάλογο, και περιγράφει, στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αναφορά του κ. Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, το πρόβλημα.»
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η έλλειψη σχεδίου καταδεικνύεται και από την αλλαγή των στόχων της Κυβέρνησης. «Στις 5 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010, στις 20 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, προσδοκάται να περιορισθεί στο 9,1% του ΑΕΠ, και στις 16 Δεκεμβρίου, στη συνάντηση του κ. Υπουργού Οικονομικών με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί ακόμη περισσότερο στο 8,7% του ΑΕΠ.»
Και διερωτάται: «Σε χρονικό διάστημα 40 ημερών βρίσκει η Κυβέρνηση 1,7 δις. ευρώ για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του 2010. Αυτό είναι το σχέδιο για το οποίο μιλούσε η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πριν και μετά τις εκλογές, εντός και εκτός χώρας;»
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μία συστηματική και συνεχή δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό το ζητούμενο απουσιάζει από τον Προϋπολογισμό του 2010, αλλά και από την πρόσφατη Ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και με την αύξηση του κόστους δανεισμού της. Μάλιστα η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, ή 1%, τον τελευταίο μήνα, λόγω της αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας της Κυβέρνησης.
Και κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας: «Βασικοί άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρέπει να είναι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, κυρίως, μέσω της περιστολής των δαπανών και της βελτίωσης της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων, η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, η ενίσχυση των μη φορολογικών εσόδων, η συνέχιση και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.»