Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014:
«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1ο πεντάμηνο του 2014:
1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 711 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Δηλαδή προκύπτει υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία 4μηνου, ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 755 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Δηλαδή, προκύπτει υπέρβαση έναντι του καλύτερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 570 εκατ. ευρώ.
3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, στο επίπεδο των επικαιροποιημένων στόχων.
Αναλυτικά:
- Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 19,6 δισ. ευρώ, 440 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, οριακά υψηλότερα από τους στόχους.
- Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων – εφέτος – επιστροφών φόρων, 60 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.
- Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 18,6 δισ. ευρώ, 710 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 150 εκατ. ευρώ καλύτερα από τους στόχους.
Μάλιστα, το μήνα Μάιο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν υψηλότερα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Ενώ, τα φορολογικά έσοδα, το μήνα Μάιο, διαμορφώθηκαν 300 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 285 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν 250 εκατ. ευρώ καλύτερα από τους στόχους σε πεντάμηνη βάση.
Επιβεβαιώνεται συνεπώς η εκτίμηση, ότι μέσα στη χρονιά, οι αποκλίσεις στην επίτευξη του στόχου των εσόδων θα καλύπτονταν.
4ον. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 483 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, το μήνα Μάιο, οι επιστροφές φόρων ήταν υπερδιπλάσιες τόσο έναντι του περυσινού όσο και έναντι του στόχου για το μήνα.
Ενισχύοντας, έτσι, ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
5ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Διαμορφώθηκαν στα 16,6 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 460 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες το μήνα Μάιο είναι περίπου 3% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το 1ο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχουν ήδη χορηγηθεί επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης [σύνολο 110 εκατ. ευρώ], επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων [σύνολο 50 εκατ. ευρώ], και 169 εκατ. ευρώ για διανομή «κοινωνικού μερίσματος».
6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.
Διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Χρηματοδοτώντας έτσι την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
Συνεπώς, η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για 3η χρονιά, επιτυγχάνονται.
Η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο.
Δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για διανομή “κοινωνικού μερίσματος”, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».