Δελτίο Τύπου Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο 2013

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο ήταν θετικό.

Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει.

Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί.

Επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης».

Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα.

Και παράλληλα να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την τόνωση της εμπιστοσύνης, την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Γιατί μόνο με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα μπορέσει να είναι βιώσιμη και μόνιμου χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013:

  • Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).
  • Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ολοκληρώθηκε εντός του 2012 σε αντίθεση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Βέβαια, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων. Πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας.
  • Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), είναι υψηλότερες έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (67 εκατ. ευρώ εφέτος, από 49 εκατ. ευρώ πέρυσι), παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Προγράμματος εξοφλήθηκε μέσα στο 2012.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube