Αθήνα, 02.02.2017
Δελτίο Τύπου
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, και στο πλαίσιο της συζήτησης για τα συμπεράσματα από την υλοποίηση των Προγραμμάτων Οικονομικής Στήριξης σε ευρωπαϊκές χώρες, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Ποια είναι τα «μαθήματα» από την υλοποίηση των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης;
- Η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή για την έξοδο από την κρίση. Πρέπει να συνδυάζεται με αναπτυξιακές πολιτικές.
- Οι σωστοί πολλαπλασιαστές και το κατάλληλο μείγμα πολιτικής είναι σημαντικά για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας.
- Η δημοσιονομική προσαρμογή που στηρίζεται κυρίως στο σκέλος των δαπανών αποφέρει διατηρήσιμα αποτελέσματα.
- Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί συστατικό επιτυχίας ενός Προγράμματος.
- Μέσα από τη υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών θα πρέπει να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
- Τα Προγράμματα εμπεριέχουν δυνητικούς βαθμούς ευελιξίας που συναρτώνται με την αξιοπιστία της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Αξιοποιήσαμε, ως Ελλάδα, αυτά τα «μαθήματα»;
Στο 2ο Πρόγραμμα, το 2012, διορθώθηκαν πολλά από τα λάθη του 1ου Μνημονίου.
Επιμηκύνθηκε η περίοδος προσαρμογής, τροποποιήθηκε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. μειώθηκε το ύψος και βελτιώθηκε το «προφίλ» του χρέους, αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του Δημοσίου, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, υλοποιήθηκαν μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Το αποτέλεσμα; Η κατάσταση, το 2014, είχε σταθεροποιηθεί. Αυτό το καταγράφουν σήμερα όλες οι εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργανισμών. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα εισήλθε σε ένα «καθοδικό σπιράλ».
Τι πρέπει πλέον να γίνει;
- Να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο όμως για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, η 2η αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος. Ήδη έχει χαθεί πολύς, πολύτιμος χρόνος.
- Να επιταχυνθεί η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
- Να ενισχυθεί η ρευστότητα, με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των οφειλών και την εκκαθάριση του ενεργητικού των τραπεζών.
- Να αλλάξει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, μέσω της χρήσης δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών και της διαμόρφωσης ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων.
- Να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, με τον άμεσο καθορισμό «επιθετικών» μεσο-μακροπρόθεσμων παραμετρικών παρεμβάσεων.
- Να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
- Να υλοποιηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας».