Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων και Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε σήμερα την υπ’ αριθ. πρωτ. 3246/17.02.2016 Ερώτηση σχετικά με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2016

Θέμα: Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94, 14.08.2015), και αναφορικά με το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εν μέσω άλλων, «Οι αρχές θα εγκρίνουν το Σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (ADP) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Το ADP επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Το ADP θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση και θα εγκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ· και το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ θα εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο». Ενώ, «Οι αρχές θα ολοκληρώσουν περίπου 20 επιλεγείσες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Παράλληλα, «Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών υποβολής προσφορών. Ως προς αυτό, θα ολοκληρώσει όλες τις δράσεις που απαιτούνται βάσει των συμφωνηθέντων σε τριμηνιαία βάση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των θεσμών και της κυβέρνησης. Ο κατάλογος κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας».

Ωστόσο, παρά τη σαφήνεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εγείρονται ερωτήματα από τις συνεχείς, δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ, από εμπόδια που θέτουν και αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης αλλά και από δημόσιες τοποθετήσεις διοικήσεων εταιρειών οι οποίες είναι προς ιδιωτικοποίηση.

Η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί των ιδιωτικοποιήσεων έχουν επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξή τους.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο υπάρχει η υποχρέωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής του.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, έκανε λόγο για το «σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε, του ΤΑΙΠΕΔ να επιθυμεί την επέκταση της σύμβασης παραχώρησής του και προέκρινε να μη γίνει καμία επέκταση, αλλά να λήξει η υφιστάμενη σύμβαση, ώστε να περιέλθει η διαχείριση του αεροδρομίου το 2026 κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ενώ, αναφερόμενος στις κινήσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι κινείται αυτόνομα και χωρίς την πολιτική εντολή της Κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι, όπως προκύπτει και από την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016 (σελ. 142), που έχουν ψηφίσει τα μέλη της Κυβέρνησης, «βρίσκεται σε εξέλιξη και η πώληση μετοχών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών».

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά την ανειλημμένη δέσμευσή της για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube