- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Δήλωση για την Κατάθεση του Προσχέδιου του Προϋπολογισμού του 2011

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τη δημοσιοποίηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού:

 

«Το Προσχέδιο του 2ου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Περιλαμβάνει νέες περικοπές και πρόσθετους φόρους.

Μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη και από εκείνες του 2010, για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Θυσίες οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο οδυνηρές ανάλογα με το εύρος των αποκλίσεων από τους στόχους του Προϋπολογισμού, για το 2010, κυρίως λόγω της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα.

Μάλιστα, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν πλέον κατά 8,7% εφέτος, έναντι στόχου που περιλαμβάνεται στο “Μνημόνιο” για 13,7%).

 

Πιο συγκεκριμένα:

1ον. Παραμένουν οι αβεβαιότητες για την επίτευξη των στόχων του 2010.

Ήδη, καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στο ύψος των εσόδων, στο μέγεθος του πληθωρισμού, στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό και η Κυβέρνηση, στους πρώτους 5 μήνες υλοποίησης του “Μνημονίου”, χρησιμοποιεί και τις τελευταίες “εφεδρείες” που διαθέτει προκειμένου, λογιστικά, να επιτύχει την προσδοκώμενη μείωση του ελλείμματος.

“Εφεδρείες” όπως είναι η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου στο πρώτο οκτάμηνο του έτους), η δραματική μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων (οι εκτιμήσεις έχουν μειωθεί εφέτος από 2,7 δισ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ) και η φορολογική αμνηστία μέσω της περαίωσης (με εκτιμώμενη απόδοση 700 εκατ. ευρώ εφέτος).

 

2ον. Η ύφεση παραμένη βαθιά και είναι παρατεταμένη.

Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% για το 2011, από 4% το 2010, η 2η μεγαλύτερη από το 1975.

 

3ον. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 είναι τεράστια, αφού λαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 9,15 δισ. ευρώ3,9% του ΑΕΠ) προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί μόλις κατά 2,2 δισ. ευρώ0,8% του ΑΕΠ).

 

4ον. Η δημοσιονομική προσαρμογή, αντίθετα με τη διεθνώς βέλτιστη πρακτική, γίνεται κυρίως από το σκέλος των εσόδων, και όχι από αυτή των δαπανών.

Το Προσχέδιο, σύμφωνα και με τις επιταγές του “Μνημονίου”, περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους ύψους 5,3 δισ. ευρώ2,3% του ΑΕΠ) και περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ0,6% του ΑΕΠ).

Δηλαδή επιπλέον επιβαρύνσεις, οδυνηρές για την Οικονομία και την κοινωνία.

Επιβαρύνσεις που αποτελούν καταδική των όποιων αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τις σπατάλες του Κράτους.

 

5ον. Το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να διευρυνθεί στο 142,2%, από 132,7% που αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος (και 115,4% που ήταν το 2009).

Το χρέος, ως απόλυτος αριθμός, αναμένεται να «εκτοξευθεί» στα 330 δισ. ευρώ το 2011, από 274 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή αυξάνεται κατά 56 δισ. ευρώ σε 2 χρόνια Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους προβλέπεται να είναι αυξημένοι κατά 2,6 δισ. ευρώ1,2% του ΑΕΠ), και να διαμορφωθούν στα 15,8 δισ. ευρώ για το 2011 (ή 6,8% του ΑΕΠ το 2011 από 5,2% του ΑΕΠ το 2009).

 

6ον. Προβλέπεται η περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας, η οποία και αναμένεται να διαμορφωθεί στο τραγικό ύψος του 14,5%, από 11,6% εφέτος (και 9,5% το 2009).

 

Εν τέλει, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται, όπως και ο 1ος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολύ γρήγορα να αναθεωρηθεί, και πάλι επί το δυσμενέστερο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Share