Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο επτάμηνο του 2010:
« Η Κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακά τρικ.
Οι λογιστικές ακροβασίες για τη μείωση του ελλείμματος δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν κρύβεται.
Η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται.
Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 1ο επτάμηνο του 2010:
1ον. Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας, διευρύνεται συνεχώς.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7%.
Μάλιστα, για πρώτη φορά εφέτος, το μήνα Ιούλιο παρατηρείται μείωση των εσόδων, της τάξεως του 9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009.
2ον. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, πράγματι, εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, σε μικρότερο όμως ποσοστό, κυρίως λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής.
Μάλιστα, οι δαπάνες για τόκους είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα (κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου).
3ον. Η Κυβέρνηση, στην πράξη, δεν προωθεί την επιχειρηματικότητα. Οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές, εμφανίζονται μειωμένες κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 3%.
4ον. Η Κυβέρνηση καθηλώνει την ανάπτυξη. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 36,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο περιορισμός του ελλείμματος, το 1ο επτάμηνο του 2010, διαμορφώνεται στο 25%, έναντι στόχου για μείωση 39,5%.
Και αυτό αν λάβουμε υπόψη μόνο τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, τις δαπάνες για τόκους και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Συνεπώς: Τα αποτελέσματα, μήνα με μήνα, διαψεύδουν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν τη θέση μας για την αναποτελεσματικότητα του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ».