Δήλωση Σχετικά με την Έκθεση Οικονομικών Εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την Έκθεση Οικονομικών Εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 

«Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εθισμένη στις αδιέξοδες θριαμβολογίες, πανηγυρίζει τις τελευταίες ημέρες για την επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους.

Επιμήκυνση που θα γίνει προκειμένου ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους από το Μηχανισμό Στήριξης να ευθυγραμμισθεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας.

Επιμήκυνση, που θα ευνοήσει την αποπληρωμή του, αρκεί να μην συνοδευτεί από νέους, δυσμενείς, όρους και προϋποθέσεις.

Πολύ γρήγορα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσγείωσε την Ελληνική Κυβέρνηση στην πραγματικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Έκθεση “European Economic Forecast”, 29 Νοεμβρίου, σελ. 89):

  • Τα 2/3 της αναθεώρησης του ελλείμματος από το 8,1% του ΑΕΠ στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 (ο Προϋπολογισμός, βέβαια, προβλέπει έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ) οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων και μόνο το 1/3 στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2009. Καταρρίπτεται, έτσι, ο μύθος που καλλιεργεί η Κυβέρνηση ότι η αύξηση του ελλείμματος του 2010 οφείλεται αποκλειστικά στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,6% του ΑΕΠ το 2012, που είναι υψηλότερο όχι μόνο από το στόχο του “Μνημονίου” για εκείνο το έτος (6,5% του ΑΕΠ), αλλά και από το έλλειμμα που προβλέπεται για το 2011 (7,4% του ΑΕΠ). Όχι μόνο, συνεπώς, δεν θα έχουμε μείωση του ελλείμματος το 2012, αλλά, χωρίς πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, πέραν δηλαδή εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στο “Μνημόνιο”, θα έχουμε αύξηση.

Συνεπώς, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδομούν την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Υπενθυμίζουν ότι:

  • Ο Προϋπολογισμός του 2010 δεν επιτυγχάνει τους στόχους του “Μνημονίου”.
  • Το “Μνημόνιο” δεν θα επιτύχει τους επιδιωκόμενους δημοσιονομικούς στόχους του δίχως νέα, πρόσθετα, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καθίσταται, συνεπώς, επιτακτική η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Με το συγκερασμό της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, διαφορετικής έντασης και έκτασης, και μέτρων τόνωσης της οικονομίας».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube