Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Τριμηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία:
«Άλλη μία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, αυτή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές, την ατολμία και τους δισταγμούς της ηγεσίας της Κυβέρνησης, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.
Επιβεβαιώνει ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της Κυβέρνησης είναι σχέδιο εικονικής πραγματικότητας.
Αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει «διαζύγιο» με το χρόνο και την πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ:
- Η Κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται. Χωρίς πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα εφέτος θα διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 2010.
- Καμία αποκρατικοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί 20 μήνες. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η Κυβέρνηση φοβάται τους «συντρόφους» και «πελάτες» της.
- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων [ΠΔΕ] (με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 5 σύμφωνα με το Ίδρυμα) περικόπτεται, για έκτη φορά από την αρχή του 2010, στο βωμό της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας. Έτσι, η ήδη στεγνή αγορά αφυδατώνεται.
- Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 4% για το 2011, σε παραπλήσια έκταση με πέρυσι, βαθύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και των εταίρων μας (3,5% στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και 3% στο αρχικό Μνημόνιο).
- Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 16,5% για το σύνολο του έτους (έναντι 14,5% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).
- Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 3,3% το 2011 (έναντι 2,9% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).
- Η ψυχολογία και οι προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών έχουν καταρρεύσει. Η ήδη αρνητική ψυχολογία υποδαυλίζεται από τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, την αυξανόμενη ανεργία, τις πολιτικές διεργασίες και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος να διαμορφωθεί στο 74 τον εφετινό Μάιο για τη χώρα μας, έναντι 105,4 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Βασικά μεγέθη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας παρουσιάζουν έντονη πτωτική τάση (π.χ. βιομηχανική παραγωγή, κύκλος εργασιών στις κατασκευές, όγκος στο λιανικό εμπόριο κ.α.)
- Πολλές από τις επιλογές της Κυβέρνησης, εκτός από κοινωνικά άδικες είναι και οικονομικά αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να συμπιέσει τη ζήτηση και να αυξήσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή.Το χρέος αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2009, δηλαδή στο 127% του ΑΕΠ, το 2020 (υποθέτοντας ότι τα επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης, του επιτοκίου και του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνουν σε αυτά του 2015).
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν την ορθότητα της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Νέα Δημοκρατία η οποία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τη διαφωνία με τις επιλογές και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής τήρησε στάση δημιουργικής ευθύνης.
Δεν άσκησε «δομική αντιπολίτευση».
Δεν είπε «όχι σε όλα», όπως μονότονα έκανε ως Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.
Στήριξε θεσμικές αλλαγές τις οποίες αξιολόγησε ως θετικές για την χώρα.
Στήριξε και στηρίζει, στοχευμένα, ό,τι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα.
Και καταθέτει συνεχώς ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.
Προτάσεις αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στην Έκθεση του ΙΟΒΕ στην προοπτική ύπαρξης πολιτικής συναίνεσης (όπως είναι π.χ. ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με έμφαση στους τομείς με δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω του περιορισμού των δαπανών και της φοροδιαφυγής, οι αποκρατικοποιήσεις ευρέως φάσματος και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας [π.χ. ενίσχυση του ΠΔΕ, μόχλευση των πόρων του ΕΣΠΑ με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υιοθέτηση διαδικασιών “fast track” για όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, αποπληρωμή χρεών Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα), η άρση των πολυάριθμων αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης κ.α.)
Γιατί σήμερα, το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, μυωπικές προσεγγίσεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις, με διορατικότητα, επιμονή, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να αναζητήσουμε το βέλτιστο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.
Εμείς, εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, συντεταγμένα και αποφασιστικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, μένοντας σταθεροί στους στόχους, αλλά προσανατολισμένοι στην άμεση επανεκκίνηση της Οικονομίας, και οι εταίροι μας να εφαρμόσουν πρακτικές κοινοτικής αλληλεγγύης, χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις.
Ιδιαίτερα σήμερα που αντιλαμβάνονται τη «συστημική» πλευρά της κρίσης χρέους.
Ώστε το παίγνιο να είναι θετικού αθροίσματος».