Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν σήμερα, τα 23 μέτρα αναπτυξιακές ανάσες, που προτείνονται από τη Ν.Δ. Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυρίων Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Χατζηδάκη :
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:
«Ένα σύντομο σχόλιο για την περίφημη Εξεταστική Επιτροπή και για τα στοιχεία, αν θα πάνε πριν από το ’04 ή όχι.
Ο λόγος της κυβέρνησης εδράζεται σε δύο κείμενα ουσιαστικά. Στο κείμενο της Eurostat, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και στο κείμενο το οποίο έβγαλε ως έκθεση, η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Και στα δύο αυτά κείμενα είναι σαφής η αναφορά ότι, πριν από το 2004, αποδεδειγμένα, σε έντεκα περιπτώσεις- και καταγράφονται οι περιπτώσεις- υπήρχαν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat.
Συγκεκριμένα, οι αναφορές αυτές γίνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις σελίδες 6,12 και 13, και στην έκθεση της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στη σελίδα 26. Είναι σαφές, συνεπώς, ότι δεν μπορεί να αγνοείς, όταν επικαλείσαι αυτές τις μελέτες, την περίοδο προ του 2004.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε, ήδη, η κυβέρνηση ή αναμένεται να λάβει προσεχώς, υπάρχει –εκτιμούμε-δικαιολογημένη ανησυχία, ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και, κατ’ επέκταση, η Οικονομία θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη, σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατέθεσε η κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2010, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 1,2% για το 2009.
Ήδη, η ύφεση για το 2009 είναι 2%. Το τελευταίο, μάλιστα, τρίμηνο του 2009, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήταν -2,6%.
Τα μέτρα, συνεπώς, της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της Οικονομίας. Χωρίς αυτή, η ανεργία θα εκτοξευθεί με δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Άρα, χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα. Μέτρα τόνωσης ενεργού ζήτησης. Μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.
Το πλέγμα των μέτρων που, ήδη, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συνιστά ένα ισχυρό υφεσιακό μίγμα. Με επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Η Ν.Δ. θεωρεί, οικονομικά και κοινωνικά, απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων, αλλά και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Καλούμε, συνεπώς, την κυβέρνηση -και αυτός είναι ο στόχος αυτής της δέσμης των 23 μέτρων- να λάβει άμεσα μέτρα, για την τόνωση, για τις απαραίτητες “ανάσες” της Οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά, είτε επιβαρύνουν ελάχιστα, είτε καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρω: Μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέτρα για την οικοδομή, μέτρα για τον Τουρισμό, μέτρα για τις υποδομές, όπως: Η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης της νέας γενιάς έργων που έχουν ώριμες μελέτες και έχουν, ήδη, ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης, με αυτοχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση.
Η πραγματοποίηση έργων με ΣΔΙΤ, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο συμμετέχει με ακίνητη περιουσία και ο ιδιωτικός τομέας βάζει τα κεφάλαια.
Η στήριξη του ΤΕΜΠΜΕ με την ενίσχυση της ρευστότητας των βιώσιμων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο, ειδικά, τονίζουμε την δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα προσφέρει επιδότηση επιτοκίου για ειδικά δάνεια, που θα συνάπτουν οι μικρές επιχειρήσεις, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό, μας το έχουν θέσει όλοι οι φορείς. Χθες το επανέλαβε το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ, στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του Κόμματος.
Προτείνουμε ακόμη μέτρα, όπως η άμεση ενίσχυση της οικιστικής δραστηριότητας, με σημαντική επιχορήγηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για μία δεκαετία. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως το βλέπετε κι από τις ισχύουσες διατάξεις, θα μπορούσε να προβεί σε μαζικές αγορές ολοκληρωμένων και ημιτελών απούλητων, λόγω της κρίσης, κατοικιών και να τις εντάξει στο πρόγραμμα παροχής επιδοτούμενης στέγης για τους δικαιούχους.
Θα ήθελα να επαναλάβω, ότι τα μέτρα αυτά- που μόνο ενδεικτικά ανέφερα- εκτιμούμε ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».