Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε, σήμερα, με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στη συνάντηση, μετείχαν, επίσης, οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας, και κ. Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Γιάννης Μανώλης και ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων κ. Αθανάσιος Σκορδάς.
Μετά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Η έκφραση αλληλεγγύης και η πολιτική στήριξη της Ευρώπης στην Ελληνική Οικονομία κρίνονται θετικές. Κρίνονται θετικές και γιατί θα συμπιέσουν τις κερδοσκοπικές πιέσεις και για τη στήριξη του ευρώ. Είναι, όμως, μία στήριξη με όρους, με προϋποθέσεις, με περισσότερες δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που, ήδη, έχουμε αναλάβει, διότι υπάρχει ένα σκληρό «ηφαιστειακό» μείγμα πολιτικής από την κυβέρνηση και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση καλείται άμεσα να εμπλουτίσει αυτές τις πολιτικές της με αναπτυξιακές ανάσες. Γιατί, διαφορετικά, το κοινωνικο-οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό όφελος.
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης. Το Οικονομικό Επιμελητήριο που σωστά κατέθεσε τις σκέψεις, τους φόβους, τους προβληματισμούς για την ύφεση στην οικονομία και κάποιες επιπλέον προτάσεις στις οποίες συμφωνούμε και θα έχουμε μια εκτεταμένη και διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς τι είπε στα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου;
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Εκφράζει φόβους ότι αυτή η ύφεση, με το πλέγμα των μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη μείωση της ανάπτυξης, σε περισσότερα «λουκέτα», σε αύξηση της ανεργίας.
Π. ΚAΛΛΙΡΗΣ: Είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τα θέματα της φορολογίας και γενικά για την οικονομία. Πιστεύω ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από κει και πέρα, ωστόσο, η επιβάρυνση των νοικοκυριών, που είναι ήδη σε μία πολύ κακή κατάσταση, με υποχρεωτικές αποδείξεις 30%, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν -είναι ένα χαράτσι το οποίο δεν φαίνεται- μία επιπρόσθετη επιβάρυνση στο εισόδημα των νοικοκυριών, που ήδη είναι τελματωμένα. Επιπλέον, οι φόροι στα καύσιμα, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και στα ποτά και τα τσιγάρα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό «περιτύλιγμα» για τα νοικοκυριά, που θα μειωθεί πραγματικά το εισόδημά τους. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τη θέση μας, ως Οικονομικό Επιμελητήριο, τις τελευταίες εποχές που η δανειοληπτική ικανότητα του κράτους ήταν πάρα πολύ δύσκολη και δημιουργήθηκαν μορφές κερδοσκοπίας, να υπάρξει έλεγχος για το ποιοι και πόσο, εις βάρος του ελληνικού λαού, κερδοσκόπησαν σε αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που τα μέτρα, που έπρεπε να παρθούν, υπήρξε μία ολιγωρία και δημιούργησαν αυτό ασφυκτικό περιβάλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε στο να μπει «πλαφόν» από την κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, στα καύσιμα και, ενδεχομένως, αργότερα σε άλλα πράγματα;
Π. ΚAΛΛΙΡΗΣ: Συμφωνούμε για να μην υπάρξει κερδοσκοπία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό το μέτρο, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το πλαφόν, δηλαδή;
Π. ΚAΛΛΙΡΗΣ: Πιστεύουμε πως, αν ελεγχθούν σωστά κάποια πράγματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί.