O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, μιλώντας σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Άρη Τόλιο και Νόνη Καραγιάννη, μεταξύ άλλων τόνισε:
* Για την κοινωνική συνοχή:
«Φαίνεται -με βάση τα ποσοτικά στοιχεία- ότι θα υπάρξει μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική Οικονομία, ως απόρροια και της διεθνούς κρίσης, αλλά και των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι το μείγμα των κυβερνητικών επιλογών το τελευταίο διάστημα είναι τέτοιο που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση… Για να υπάρξει ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, θα πρέπει τουλάχιστον να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εξισορροπούν την κατάσταση»
* Για το μηχανισμό στήριξης:
«Το ΠαΣοΚ και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. εξαιτίας εσφαλμένων επιλογών ή επέλεξε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση… Σε πρωθύστερο χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του Δ.Ν.Τ… Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για το ΠαΣοΚ αυτή τη στιγμή. Εάν το είχε πράγματι στο μυαλό του το Δ.Ν.Τ. ο κύριος πρωθυπουργός, αυτό έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν δανειστούμε ήδη 30 δισ. ευρώ από τα 55 δισ. ευρώ που θέλουμε μέσα στη χρονιά με ένα επιτόκιο πολύ ψηλότερο, άλλοι το χαρακτηρίζουν και τοκογλυφικό… Είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη… Ήδη έχουμε καταθέσει ότι είμαστε μια πλούσια, υπερχρεωμένη χώρα. Από χτες έχουμε μιλήσει για να δούμε αυτό που λέγεται αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου…
Ό,τι χρήματα και να πάρεις και από το Δ.Ν.Τ. και από την Ευρώπη, θα χρειαστούμε τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια πάνω από 200 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε στις αγορές. Για να βγούμε στις αγορές, πρέπει να έχουμε δείξει σε αυτές ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας με νέες κατευθύνσεις…
Από τη στιγμή που έγινε αυτή η εξέλιξη με ευθύνη της κυβέρνησης, το δικό μας χρέος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταθέτουμε προτάσεις, έτσι ώστε στα ήδη πακέτα μέτρων της κυβέρνησης και σε επιλογές που πιθανώς κάνει το Δ.Ν.Τ., να εμπλουτίζουμε αυτές τις θέσεις με νέα μέτρα, νέες πρωτοβουλίες, νέες κατευθύνσεις. Να τους παρουσιάζουμε μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, μέτρα αναδιάρθρωσης, μέτρα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Ο στόχος πλέον είναι να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από τον ασφυκτικό κλοιό των τριών: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Δ.Ν.Τ. στις αγορές με πολύ χαμηλότερα επιτόκια».
* Για τον Κώστα Καραμανλή:
«Τον πρώην πρωθυπουργό δεν μπορώ να κρίνω εγώ τη στάση και συμπεριφορά του. Τον τιμώ. Εκτιμώ το έργο το οποίο προσέφερε στη χώρα. Βεβαίως, με τα όποια λάθη, παραλείψεις ή στερήσεις, τις οποίες έχει παραδεχτεί και ο ίδιος πριν από όλους μας… Ο ίδιος εγκαίρως είχε αναλάβει τις ευθύνες του».