”Η δυναμική της οικονομίας και οι προκλήσεις του κορωνοϊού” – Άρθρο στην Καθημερινή | 12.3.2020

Η δυναμική της οικονομίας και οι προκλήσεις του κορωνοϊού

 

Την τρέχουσα περίοδο, το μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα είναι αυτό που προκαλεί η εξάπλωση του ιού του κορωνοϊού.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με αγωνία και προσοχή τη μεγάλη δοκιμασία και η Κυβέρνηση, με τους ειδικούς επιστήμονες, κάνουν ότι το δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουν το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος.

Ως Υπουργείο Οικονομικών, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, και θα ακολουθήσουν και άλλες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου τόσο να αμβλυνθούν οι αναπόφευκτες σημαντικές συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομική μεγέθυνση, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία, όσο και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

1ον. Από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

2ον. Προβλέφθηκαν διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία και ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών, δικαίωμα χρήσης άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με ασφάλεια στο οριζόντιο κλείσιμο όλων των σταθμών και εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας.

3ον. Προβλέφθηκε αναστολή υποχρέωσης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

4ον. Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

5ον. Τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργίας τους, που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση, διατήρηση θέσεων εργασίας, διασφάλιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

6ον. Θα παρασχεθεί – το προσεχές διάστημα – ρευστότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική απόφαση, αλλά έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους.

7ον. Διεκδικείται δημοσιονομικός χώρος για το 2020, μέσω μείωσης του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα και εξαίρεσης συγκεκριμένων δαπανών από τον υπολογισμό του.

Λειτουργούμε με σύνεση και ενότητα, με προνοητικότητα και υπευθυνότητα, με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία.

Παρότι όμως η ενέργειά μας είναι στραμμένη προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορώ να μην σχολιάσω, εν συντομία, την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Γιατί αυτά τα στοιχεία και η δυναμική τους, παρά το εντελώς διαφορετικό σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα και εφέτος, έχουν την αξία τους και θα τα βρούμε μπροστά μας, όταν ξεπεράσουμε, εύχομαι σχετικά σύντομα, τα μεγάλα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας.

Share

/ In Άρθρα / By author / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ”Η δυναμική της οικονομίας και οι προκλήσεις του κορωνοϊού” – Άρθρο στην Καθημερινή | 12.3.2020
Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube