Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” – “Η συνταγή της ακραίας λιτότητας αν και αναγκαία σε πτυχές της, δεν είναι από μόνη της ικανή για την έξοδο από την κρίση”

Υπάρχει περίπτωση να μην αποφευχθούν τελικά νέες οριζόντιες περικοπές;

Η ηγεσία της Κυβέρνησης και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, έχουν ισχυρή βούληση για να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες είναι οι κατευθύνσεις για την εξεύρεση των ισοδύναμων;

Υπάρχουν πολιτικές που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό προγραμματισμό για το τρέχον έτος που θέλουμε και επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε με μέτρα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Παράδειγμα, πολιτικές και μέτρα που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων και τα ειδικά μισθολόγια.

Προς τούτο έχουμε εντοπίσει είκοσι συγκεκριμένους κωδικούς ελαστικής δημόσιας δαπάνης, των οποίων προτείνεται η περικοπή από 10% έως 20%.

Ενώ, επίσης, προωθούμε και την άμεση κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, καθώς και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που σύντομα θα αναληφθούν.

Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ παραμένει υψηλός κατά τη γνώμη σας; Οι δηλώσεις των Γερμανών – και όχι μόνο – δείχνουν ότι υπάρχει βαρύ και μάλλον επιδεινούμενο κλίμα για την Ελλάδα.

Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης λειτούργησε σταθεροποιητικά και βοήθησε στη μείωση της πιθανότητας εξόδου από το ευρώ.

Βεβαίως δεν την μηδένισε.

Είναι χρέος όλων μας, τώρα, να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».

Ταυτόχρονα, οι εταίροι θα πρέπει, με το λόγο και τις πράξεις τους, να μην δυναμιτίζουν τη μεγάλη και δύσκολη εθνική προσπάθειά μας.

Τελικά, όπως φαίνεται, πάμε στη λογική “επιμήκυνση τώρα γιατί αλλιώς  το πρόγραμμα δεν βγαίνει”. Θα το δεχθεί η τρόικα; Καταλαβαίνουν το πρόβλημα που υπάρχει;

Το ίδιο το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει ότι αυτό θα πρέπει ν’ αναπροσαρμοστεί κατά την εφαρμογή του στην περίπτωση βαθύτερης ύφεσης από τις εκτιμήσεις.

Σήμερα, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται.

Παράλληλα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο ανησυχητικές αποκλίσεις από τους στόχους.

Συνεπώς, γίνεται, αντιληπτό ότι επιβάλλεται η διόρθωση του Προγράμματος.

Πτυχές του πρέπει να τροποποιηθούν.

Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς, στο πλαίσιο της διαρκούς διαβούλευσης με τους εταίρους.

Πιστεύω ότι όσο περισσότερο συνεπείς, φερέγγυοι και αποτελεσματικοί είμαστε στην προσέγγιση των στόχων τόσο απολαμβάνουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για να διεκδικήσουμε τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και να απαιτήσουμε και να πετύχουμε εταιρική αλληλεγγύη.

Θα τους καταθέσετε δύο σχέδια προτάσεων, ένα για το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και ένα σε περίπτωση που γίνει δεκτή η επιμήκυνση;

Το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού και εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Μία διαδικασία κατά την οποία όλα τα μέτρα αξιολογούνται με λογικές κόστους-οφέλους,  κόστους-αποτελεσματικότητας.

Τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο, ως είθισται, έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Πέραν της επιμήκυνσης, τι άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα θα επιδιώξει η Κυβέρνηση;

Όπως σας προανέφερα, ήδη η Κυβέρνηση επιδιώκει τροποποιήσεις στις πολιτικές που προβλέπονται από το πρόγραμμα για το 2012.

Σταθερή βούληση παραμένει, μεταξύ άλλων, η φορολογική μεταρρύθμιση με βασικό άξονα τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, ξεκινώντας από το ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και συμπεριλήφθηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Στο Σεπτέμβριο θα φθάσουμε με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή. Βλέπετε να αρχίζουν πάλι οι γνωστοί εκβιασμοί με τη δόση;

Έπρεπε ήδη να έχουμε λάβει συγκεκριμένες δόσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό της χρηματοδοτικής στήριξης.

Δεν τις λάβαμε, με αποτέλεσμα, όντως, να έχει δημιουργηθεί πίεση στην ταμειακή μας κατάσταση.

Η πίεση αυτή θα υφίσταται ως την επόμενη δόση.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και να ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικα δεν προβλέπεται κάποια δόση.

Τις κινήσεις αυτές των εταίρων δεν τις εκλαμβάνω ως εκβιαστικές.

Όμως, πτυχές αυτών των κινήσεων των εταίρων δύνανται να θεωρηθούν μεθοδολογικά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όσον αφορά την εμπέδωση στους πολίτες, μακροχρονίως, της μεγάλης ευρωπαϊκής ιδέας.

Το ομόλογο των 3,5 δισ. της ΕΚΤ που λήγει τον Αύγουστο πως θα καλυφθεί;

Κε Καλαρρύτη, ας μείνουμε, προς το παρόν, στη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Eurogroup.

Σύμφωνα με αυτή θα βρεθούν λύσεις για τον Αύγουστο και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Με τόσο βαθιά ύφεση, την ανεργία σε τέτοια επίπεδα και τον φαύλο κύκλο μέτρων-απόκλισης-νέων μέτρων που τροφοδοτούν, είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι αυτή η συνταγή ακραίας λιτότητας θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της οικονομίας; Μήπως “ματώνουμε” χωρίς προοπτική;

Από μόνη της, αυτή η συνταγή ακραίας λιτότητας, όπως την αναφέρετε, δεν μπορεί να βγάλει την οικονομία και την κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα.

Ενώ σε ορισμένες πτυχές της είναι αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή για την έξοδο από την κρίση.

Είναι επιτακτικό να αρχίσει άμεσα η σύζευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η τροποποίηση της ακολουθούμενης πολιτικής όπως σας προανέφερα, ο εμπλουτισμός της με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων που για μεγάλη περίοδο παρέμειναν στα λόγια.

Με δεδομένα αφενός τη χαμηλή τιμή των assets του Δημοσίου και αφετέρου το υψηλό country risk που έχει η Ελλάδα  – άρα τη διστακτικότητα των επενδυτών- τι μπορεί να προσδοκά σε έσοδα  η κυβέρνηση άμεσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

Οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ως τώρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων χαρακτήρισε η απουσία βούλησης.

Επί 2,5 χρόνια και με το επενδυτικό κλίμα σαφέστατα καλύτερο δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία.

Σήμερα, αυτή η βούληση, τόσο για την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όσο και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, υπάρχει.

Μιλάμε βέβαια για αξιοποίηση, και όχι για εκποίηση, αφού στο εγχείρημα αποδίδουμε  αναπτυξιακή δυναμική.

Δεν μας διακατέχει «ταμειακός πανικός».

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προσφορές, επιδιώκοντας αφενός το οικονομικό όφελος για το δημόσιο, αλλά και την ώθηση και την ψυχολογική ανάταξη της αγοράς.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τι θα γίνει;

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η άμεση και ταχύτατη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια, η υλοποίηση της προτεραιότητας αυτής θα γίνει στο πλαίσιο του αντικειμενικά εφικτού.

Ως το Μάιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, για το 2012, η αρχική πρόβλεψη αναφέρεται σε πληρωμή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Η στόχευση της Κυβέρνησης είναι αυτό το ποσό να ξεπεραστεί, επιδιώκοντας τη σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας και τη συνέχιση του προγράμματος.

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube