Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” – “Δεν υπάρχει θέμα μεταβολής του υφιστάμενου καθεστώτος σχετικά με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα”

Η βάση της ΝΔ (και των άλλων κομμάτων), οι συνδικαλιστές κ.λ.π., αντιδρούν στα επικείμενα μέτρα. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν βουλευτικές διαρρoές κατά την ψήφιση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ; Και εάν ναι, πως θα επηρεαστεί η συνοχή της κυβέρνησης;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πακέτο και αυτών των μέτρων είναι επώδυνο για τους πολίτες.
Είναι ταυτόχρονα δύσκολο για την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που την απαρτίζουν.
Σας διαβεβαιώνω ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για όλους, και κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας, στο αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε για να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε.
Η προσπάθεια αυτή θα αποτυπώνεται, εκτιμώ, ξεκάθαρα στο βαρύ αλλά αναγκαίο πακέτο μέτρων που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.
Και θα πρέπει να αξιολογηθεί από όλους λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις πιεστικές συνθήκες.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης και οι Βουλευτές των κομμάτων που τη στηρίζουν, πρέπει και πιστεύω ότι θα επιδείξουν ένα καλό συνδυασμό ορθολογισμού, τόλμης και ευαισθησίας.
Ο πολίτης ρωτάει: θα μειωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ή θα παραμείνει ως έχει;
Στην παρούσα φάση, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται πολιτικές και μέτρα που αφορούν, ως επί το πλείστον, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρετε δεν αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων με τους εταίρους και δανειστές μας, τουλάχιστον στο πεδίο της συμμετοχής μου, και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα μεταβολής του υφιστάμενου καθεστώτος.
Τελικά αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές; Είναι τα τελευταία μέτρα;
Θεωρώ ότι όλοι μας επιθυμούμε και επιδιώκουμε το πακέτο των πράγματι επώδυνων μέτρων στο οποίο αναφέρεσθε να είναι το τελευταίο.
Ήδη οι θυσίες των Ελλήνων είναι τεράστιες, φτάνοντας αθροιστικά τα 49 δισ. ευρώ ή το 22,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2012.
Όμως, από τη στιγμή που προσφύγαμε στο μηχανισμό στήριξης με τους γνωστούς ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και έχουμε ήδη διανύσει μία απόσταση, η διέξοδος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και εφεξής να πορευτούμε αποτελεσματικά σε έναν εθνικό οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της Ελλάδας, σε όλα τα πεδία.
Εάν κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα θα επιτύχουμε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα σχετικά σύντομα και ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας θα τερματισθεί.
Υπάρχουν ήδη ορισμένες πρώτες θετικές, αχνές ενδείξεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να κλείσει με σημαντικό περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέα, εκτός προϋπολογισμού, μέτρα. Και αυτό θα επιτευχθεί παρά τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Ο εθνικός οδικός χάρτης θα ενσωματώνει όρους των εταίρων μας, αλλά και τη σταθερή βούλησή μας να αξιοποιήσουμε τα δικά μας αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ώστε εν πορεία να τροποποιήσουμε όρους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πιέσεων.
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύψατε τους υπέρογκους μισθούς των επικεφαλής της ΔΕΗ και του ΤΧΣ. Πόσο ζητήσατε να μειωθούν; 

Έχουμε αναλάβει σημαντική δράση στην κατεύθυνση προσαρμογής του επιπέδου των αποδοχών σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Και αυτό γίνεται τόσο με την διασφάλιση της εφαρμογής των σχετικών νόμων, όπως με τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ, όσο και με την ανάληψη πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν την εναρμόνιση υπερβολικών αμοιβών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εζητήθη διά επιστολής προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η συμμετοχή της Διοίκησης της Τράπεζας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία, σε κοινωνικό περιβάλλον δικαίου.

Πριν από μόλις λίγες ημέρες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μας γνωστοποίησε την απόφασή του για μείωση του μισθού του ιδίου και των δύο Υποδιοικητών του ιδρύματος κατά 30%.

Η απόφαση αυτή του Διοικητή συμπαρασύρει και τα μισθολογικά επίπεδα της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς το επίπεδο του μισθού του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό των αντιστοίχων του Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων του Ταμείου.

Επιπρόσθετα όμως έως τώρα υπήρχε μεγάλη σπατάλη φαίνεται να υπάρχει και στο πεδίο των ΜΚΟ, διεθνών οργανισμών κ.λ.π. Τι θα κάνετε;

Από τον Αύγουστο έχουμε ξεκινήσει, για πρώτη φορά, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2013, μια διαδικασία συγκέντρωσης, ταξινόμησης και αξιολόγησης αναφορικά με την αναγκαιότητα όλων αυτών των οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από τα  Υπουργεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα, οι συνδρομές προς διεθνείς οργανισμούς ανέρχονται στις 200, συνολικού κόστους περίπου 215 εκατ. ευρώ.

Σε λίγες ημέρες που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια περιστολής και εξορθολογισμού της σχετικής δαπάνης.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube