Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “REAL NEWS” – “Η εφαρμογή των νόμων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονης κοινωνίας”

Ο έλεγχος της Τρόικας θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε δεν αναμένεται  εκταμίευση δόσης. Ποια η κατάσταση στα ταμειακά διαθέσιμα;

Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε λάβει, ως τώρα, τις προγραμματισμένες δόσεις της χρηματοδοτικής στήριξης έχει δημιουργηθεί πίεση στην ταμειακή μας κατάσταση. Πίεση που θα υπάρχει και θα εντείνεται μέχρι τη λήψη της επόμενης δόσης.

Δόση η οποία θα είναι συνάρτηση της ολοκλήρωσης της έκθεσης από την Τρόικα.

Μέχρι τότε διαχειριζόμαστε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με ιδιαίτερη προσοχή. Με φειδώ.

Οι βαθμοί ελευθερίας που έχουμε ως προς το σκέλος των δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του Δημοσίου.

Παράλληλα, βέβαια, προχωρούμε σε στοχευμένες περικοπές δημοσίων δαπανών, ώστε να αποσυμφορηθεί η πιεστική κατάσταση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, την Πέμπτη ανήρτησα προς διαβούλευση την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου που εμπεριέχει ρυθμίσεις από τις οποίες θα προκύψει περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Επιπροσθέτως έλαβα και σχετική απόφαση.

Με τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου θα βρεθεί λύση;

Θα ήθελα να σταθούμε προς το παρόν στη δήλωση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι θα βρεθούν λύσεις για τον Αύγουστο και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι ΔΕΚΟ σας απάντησαν για τις περικοπές μισθών που «ξέχασαν» να κάνουν;
Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Α λα καρτ εφαρμογή δεν νοείται.
Όσον αφορά το θέμα που θίγετε σας πληροφορώ ότι μέχρι τώρα έχουμε λάβει απαντήσεις από όλα σχεδόν τα Υπουργεία.
Από την Πέμπτη ξεκινήσαμε μια διαδικασία κωδικοποίησης και διασταύρωσης.
Ο έλεγχος γίνεται για πρώτη φορά και λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση οι νόμοι θα εφαρμοσθούν από όλους και από τότε που προβλέπεται.
Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση.

Μολονότι η ύφεση αναμένεται να κλείσει στο 7% και η ανεργία στο 24%, φαίνεται να συζητάτε πάλι ένα σκληρό πακέτο λιτότητας. Μήπως αυτή η συνταγή οδηγεί σε αδιέξοδο;

Όντως, η ύφεση είναι πρωτοφανής σε βάθος και διάρκεια.

Η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα για την κοινωνία μας επίπεδα.

Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η σύζευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.

Και αυτή η αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής δρομολογείται στο πλαίσιο, βέβαια, του εφικτού.

Μεθοδεύεται με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, με διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις που τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και ανηφορικός.

Όμως, πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.

Γερμανοί, και όχι μόνο, αξιωματούχοι προβλέπουν την έξοδο μας από το ευρώ.  Πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος;

Η πορεία της χώρας, στο χώρο και το χρόνο, αποτελεί επιλογή και ευθύνη δική μας.

Η στρατηγική επιλογή για ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει γίνει και παραμένει σταθερή επί δεκαετίες.

Διαχρονικά τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας κάναμε και σωστά και λάθη.

Ουδείς αναμάρτητος.

Εμείς έχουμε προσδιορίσει το πότε ρίζωσαν οι ποικίλες παθογένειες και τι πρέπει να πράξουμε για να ανατάξουμε τη χώρα.

Όμως, τώρα, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως Ελλάδα και Ευρώπη, εμείς πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, φερεγγυότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών και οι εταίροι μας να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, αναγνώριση και σεβασμό στις θυσίες των οικονομικά αδύναμων Ελλήνων αλλά και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Η υπερβάλλουσα προσφορά εκτιμήσεων και δηλώσεων, προς την κατεύθυνση που αναφέρατε, από ορισμένους παράγοντες των οικονομικά ισχυρών εταίρων, είναι λάθος χειρισμός. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Μόνο δυσχεραίνει.

Δεν επιτρέπει τη δημιουργία κλίματος βεβαιότητας για την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Δεν βοηθά. Δεν προάγει την εταιρική σχέση. Δεν προάγει την ευρωπαϊκή ιδέα.

Το αίτημα για την επιμήκυνση πότε θα τεθεί επίσημα; Αν όχι τώρα, πότε;

Η μείζονα αυτή κίνηση αποτελεί προνόμιο και ευθύνη της ηγεσίας της Κυβέρνησης και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες τη στηρίζουν.

Ο στόχος που έχει τεθεί διατηρείται.

Από την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών προκύπτει ότι το πακέτο των 11,7 δισ. είναι πολύ βαρύ. Εκτός από συντάξεις θα θιγούν και μισθοί;

Ένα πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ είναι αρκετά βαρύ όποια και να είναι η διάρθρωσή του. Ειδικά, για μια κοινωνία, όπως η Ελληνική, που έχει κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια.

Το ζητούμενο όμως, αναλογιζόμενοι την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και τους βαθμούς ελευθερίας που διαθέτουμε για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, είναι πως αυτό το βάρος θα καταμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια.

Από τα ειδικά μισθολόγια ποιοί θα γλιτώσουν τις περικοπές;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον μιας σημαντικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στοιχείο αυτής είναι και η διατήρηση των μισθών ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών με την αξιοποίηση δημοσιονομικά ισοδύναμων μέτρων.

Δεν θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.

Προεκλογικά λέγατε ότι έχετε ισοδύναμα για να μην θιγούν ευάλωτες ομάδες, κυρίως συνταξιούχοι και μισθωτοί, και να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι μπαίνει μαχαίρι παντού. Τι συνέβη;

Μπορώ να σας πω ότι εμμένουμε στην προσέγγιση αυτή επιδιώκοντας την προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Δηλαδή το μεγάλο μερίδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής να επωμιστούμε οι υψηλού και μεσαίου εισοδήματος και όχι αδιακρίτως όλοι.

Αυτή είναι και η έννοια του περάσματος από την προηγούμενη λογική των οριζόντιων μέτρων σε εφαρμογές προοδευτικών κλιμάκων οι οποίες είναι πιο δίκαιες.

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα;

Η βούληση της ηγεσίας της Κυβέρνησης και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν για το θέμα που αναφέρατε έχει διατυπωθεί επανειλημμένως.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube