1. «Oταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» κύριε Υπουργέ;
Κυρία Κοραή, οι μεγάλοι που εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν ως ακρογωνιαίους λίθους την ισοτιμία και τη δημιουργική αλληλεγγύη των εταίρων. Επίσης, υπάρχει μια διακηρυγμένη, στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δυνάμεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού.
Η δημιουργική προσέγγιση των προβλημάτων είναι η μέθοδος η οποία συμβάλλει μακροχρονίως στην οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος.
Απεναντίας η μυωπική οπτική, οι ιδεοληψίες, οι δογματισμοί, η πρακτική της επιβολής δημιουργεί, επιτείνει και επεκτείνει τις κρίσεις.
Απολύτως ασφαλή και μόνιμα «καταφύγια» δεν υπάρχουν ούτε για «βουβάλια» ούτε για «βατράχους».
2. Θα υπάρξουν αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup;
Η Ελλάδα, μετά τη λήψη δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων, έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Αυτό το γεγονός έχει πολλάκις αναγνωρισθεί και από τους εταίρους μας.
Ακόμα και εάν κανείς δεν συμφωνούσε με την υιοθέτηση των απαιτήσεων των δανειστών, η συνεπής προς τις δεσμεύσεις της χώρας στάση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης έπαυσε να προσφέρει άλλοθι για την αδυναμία των εταίρων να δώσουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα.
Το πρόβλημα τήρησης των συμφωνηθέντων έχει μεταφερθεί πλέον στην πλευρά των δανειστών μας. Συνεπώς αναμένουμε με τις αποφάσεις τους, οι οποίες έπρεπε να είχαν ληφθεί «χθες», να αποκαταστήσουν τη ροή χρηματοδότησης που προβλέπεται από το Πρόγραμμα.
Η δυστοκία τους αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κρίσης, την οποία δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε.
3. Μέχρι πότε αντέχουμε χωρίς τη δόση; Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τελείωναν τα κρατικά αποθέματα από τις 16 Νοεμβρίου…
Μετά το «πάγωμα» των δόσεων του Μηχανισμού Στήριξης τον Ιούνιο τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Και όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση χρηματοδοτικής «ασφυξίας», τόσο μεγαλώνει η πίεση σε αυτά.
Εμείς, όπως έχουμε χρέος, ακολουθούμε μια σφικτή, μια λελογισμένη δημοσιονομική διαχείριση ώστε να μη φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις.
Με τη διαχείριση των αποθεμάτων που κάνουμε δημιουργήσαμε ένα πρόσθετο «χώρο αναπνοής».
4. Μήπως η λύση που θα δοθεί για το χρέος θα είναι πάλι πρόσκαιρη, θα βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί;
Δεν θέλω να προδικάσω τις εξελίξεις από τη στιγμή που οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Αυτό όμως που θέλω να σημειώσω είναι ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι καθαρή και αποτελεσματική. Μόνο τότε θα είναι και πειστική.
Μόνο τότε η Ευρωζώνη θα πείσει ότι έχει τη βούληση, τους θεσμούς και τις πολιτικές για να βγάλει την οικονομία της από την κρίση.
5. Θα είναι βιώσιμο το χρέος;
Το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι κρίσιμο για το σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής.
Η βιωσιμότητά του εκτιμάται πρωτίστως από το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι η προ μηνός αναθεώρηση επί το δυσμενέστερο από την ΕΛΣΤΑΤ των εκτιμήσεων του ΑΕΠ για προηγούμενες χρονιές – ειδικά για το 2010 – συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 9 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εξέλιξη επηρέασε και επηρεάζει τη δημόσια συζήτηση.
6. Οι εκλογές που θα γίνουν στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2013 φρενάρουν λύσεις;
Είναι γεγονός ότι σε κάθε χώρα, όπως και στην Ελλάδα, οι εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες επηρεάζουν ως ένα βαθμό τις θέσεις της στο διεθνές στερέωμα.
Ωστόσο σε επίπεδο ευρωζώνης, οι επιλογές των ηγεσιών πρέπει να καθοδηγούνται, κυρίως, από την αίσθηση ευθύνης για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Θεωρώ ότι θα υπερισχύσει η μακρο- και όχι η μικρο- προσέγγιση.
7. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν ακυρώνουν το Κοινοβούλιο; Μέχρι πότε θα κυβερνάτε έτσι;
Η γενίκευση δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης η αποδυνάμωση του Κοινοβουλίου. Κινούμαστε με προσοχή στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Πρόσφατα αξιοποιήσαμε δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας κα απρόβλεπτης ανάγκης.
Δεν νομίζω πως αμφιβάλει κανείς ότι τέτοια περίοδο διανύουμε.
8. Εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ να γίνει;
Το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί πλήρως.
Τώρα έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.
Ας περιμένουμε.
9. Εξεταστική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο που ήταν προεκλογική σας δέσμευση;
Όλα στην ώρα τους.
10. Μόλις 151 είναι οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του 2013. Σε μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση ενότητας;
Άποψή μου είναι ότι η συνοχή της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης «σφυρηλατήθηκε» μέσα από τις πρόσφατες διαδικασίες λήψης επώδυνων για τους πολίτες, αλλά αναγκαίων για τη χώρα, αποφάσεων.
Ευελπιστώ αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω από εδώ και έπειτα, με την περισσότερο ενεργό συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.
Εντοπίζω, πάντως, μια διάθεση αφαίρεσης στην αριθμητική σας…
11. Η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της; Χρειάζεται βελτιωτικές κινήσεις;
Την ποιότητα και το αποτέλεσμα του έργου της Κυβέρνησης θα το αξιολογήσει ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων δυνάμεων που την στηρίζουν. Τον τελικό λόγο έχουν βέβαια οι πολίτες. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
12. Πρόωρες εκλογές…
Είναι αλήθεια ότι η πρακτική της διαρκούς συζήτησης για εκλογές και πολλές φορές η «εκβιαστική» ώθηση σε αυτές δεν έχουν ωφελήσει την πορεία της χώρας.
Θεωρώ ότι στη φάση που διανύουμε και μόνο η συζήτηση για εκλογές λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.
Δηλαδή αντιδιαμετρικά από το συμφέρον της χώρας.
Συνεπώς δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση.