1. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι το πακέτο των μέτρων στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί την περασμένη Πέμπτη, θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα και τους εταίρους; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει;
Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και σκληρή.
Το πακέτο των μέτρων είναι βαρύ, αλλά ρεαλιστικό, δεδομένων των περιορισμών και των δημοσιονομικών στόχων.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα είναι δυσμενέστερο.
2. Αύριο κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013. Θα συμπεριλαμβάνει τα 7,8 δισ. ευρώ από τα 13,5 δισ. ευρώ;
Το Προσχέδιο κατατίθεται εν μέσω μιας σημαντικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Άρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, εκ των πραγμάτων υπάρχει ως προς τη διάρθρωσή του.
Θα περιλαμβάνει τα μέτρα στο ύψος που προβλέπεται από το πρόγραμμα, αλλά και την κατανομή τους όπως συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς.
3. Αν οι εταίροι αποδεχθούν τη διετή επιμήκυνση, αυτό θα αλλάξει;
Είναι εύλογο, πως η επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης του προγράμματος θα αλλάξει επί τα βελτίω τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.
4. Ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18 Οκτωβρίου;
Η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής συνιστά μια μείζονα κίνηση που αποτελεί προνόμιο και ευθύνη της ηγεσίας της Κυβέρνησης και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.
Η στρατηγική που έχει επιλεγεί, και ορθώς κατά τη γνώμη μου, έχει ως πυρήνα το σκεπτικό πως για να πετύχεις το στόχο σου επί της ουσίας, και όχι για το θεαθήναι, πρώτα πείθεις και αμέσως μετά διεκδικείς.
Αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται με μεθοδικότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
5. Υπάρχει κίνδυνος η δόση των 31,5 δισ. ευρώ να πάει για μετά το Νοέμβριο; Πόσο αρνητικό είναι ένα τέτοιο σενάριο;
Τα ταμειακά μας διαθέσιμα βρίσκονται υπό πίεση, η οποία εντείνεται μέχρι τη λήψη της επόμενης δόσης.
Η εκταμίευσή της είναι κρίσιμη, πέρα από την τόνωση της ταμειακής μας κατάστασης, και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Και με τους δύο διαύλους θα τονωθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι επιβαρυντική για τη χώρα.
6. Xωρίς την επιμήκυνση είναι εφαρμόσιμο το πρόγραμμα των μέτρων;
Κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν εφαρμόζεται με απόλυτη επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, εάν δεν συνδυαστεί με πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και στην τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας.
Συνεπώς, η επιμήκυνση θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Έχει καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η χώρα καταβάλλει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα.
Η διατήρηση της χώρας εντός της Ευρωζώνης, που αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, οφείλεται πρωτίστως στην προσπάθεια και στις θυσίες του Ελληνικού λαού ύψους 49 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2012.
7. Η Κυβέρνηση βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έχει βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ;
Έχει καταστεί σαφές ότι στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει σκέψη για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Διαφορετικές αναφορές που γράφτηκαν σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου δεν απηχούν την πραγματικότητα.
8. Μπορεί να πάει πιο πίσω η εξόφληση των ελληνικών ομολόγων ύψους 28 δισ. ευρώ που λήγουν την περίοδο 2013-2016;
Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του τυχόν χρηματοδοτικού κενού.
Ήδη έχει αρχίσει η ψηλάφηση ορισμένων από αυτές στις συζητήσεις με τους εταίρους μας.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η λύση που θα επιλεγεί τελικά θα συνυπολογίζει τόσο την ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους, όσο και τον παράγοντα μη δημιουργίας εσωτερικών τριβών στους εταίρους μας κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
9. Έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να αποδώσουν οι τράπεζες τα μερίδια που οφείλουν, συνολικού ύψους 555 εκατ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής στο πακέτο στήριξης. Ποιες ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα;
Όντως, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει, σύμφωνα και με πρόσφατη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τη διαδικασία καταβολής της απόδοσης που προβλέπεται από τη συμμετοχή των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων στο πακέτο στήριξης.
Προς το παρόν, το μόνο τραπεζικό ίδρυμα που κατέβαλε τη σταθερή απόδοση για τη χρήση του 2011 είναι η Πανελλήνια Τράπεζα.
10. Τι έδειξε τελικά η απογραφή των συντάξεων από Γενικό Λογιστήριο;
Προχωρήσαμε στην εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων.
Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα.
Για τις περιπτώσεις, συνεπώς, πολιτών που δεν απεγράφησαν έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους, δημιουργώντας ήδη μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος πάνω από 2 εκατ. ευρώ.
Άρχισε η διερεύνηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και η προετοιμασία προσφυγής στη δικαιοσύνη για όσους με δόλο εισέπρατταν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται.
11. Τι οφέλη θα προκύψουν από τη μείωση της σπατάλης για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς;
Από τη διαδικασία συγκέντρωσης, ταξινόμησης και αξιολόγησης της αναγκαιότητας όλων των οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από τα Υπουργεία διαπιστώσαμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα, ότι οι συνδρομές προς διεθνείς οργανισμούς ανέρχονται στις 238 και η ετήσια συνολική δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 222 εκατ. ευρώ.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα είμαι σε θέση να σας γνωστοποιήσω την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη σχετική δαπάνη.
12. Το ΣΔΟΕ έκανε καλά τη δουλειά του αναφορικά με τις καταγγελίες μάρτυρα για υπόθεση “ξεπλύματος” μαύρου χρήματος στην οποία εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Βουλής;
Είναι αυτονόητο ότι όλες οι δομές του Ελληνικού κράτους οφείλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Εκ των αρμοδιοτήτων μου δεν έχω εμπλοκή με τις υποθέσεις που χειρίζεται το ΣΔΟΕ.
Η σπουδή για εξαγωγή συμπερασμάτων σε τέτοιες υποθέσεις δημιουργεί σύγχυση και, κατά την πεποίθησή μου, δεν αποτελεί ορθή πρακτική.
13. Αν καθυστερήσει η διαλεύκανση της υπόθεσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα πρέπει να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής;
Η διαχρονική στάση μου είναι να μην κάνω υποδείξεις σε πρόσωπα που κατέχουν θεσμικούς ρόλους, ιδιαίτερα μάλιστα έναν από τους κορυφαίους, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής.