Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΙΑ” – “Εργαζόμαστε υπεύθυνα για να συντμήσουμε το χρόνο της καθοδικής πορείας της οικονομίας”

1. Η Ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στενάζει υπό την πίεση των πιο σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνονται και στο νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Τελικά, αυτά τα μέτρα θα φέρουν αποτέλεσμα ή η κρίση και η αβεβαιότητα θα συνεχίζουν να βασανίζουν τους Έλληνες πολίτες;

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που η χώρα προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης, και λαμβανομένων υπόψη των εσωτερικών χρόνιων αδυναμιών μας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών και δράσης είναι αυστηρά περιορισμένος.

Σε αυτό τον ασφυκτικό χώρο είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε λύσεις σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας.

Είναι γνωστό ότι έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών, και όχι μόνο, στόχων του Προγράμματος.

Μία από αυτές είναι η εξειδίκευση μέτρων ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια.

Πιστεύω ότι όλοι μας επιθυμούμε το πακέτο των πράγματι επώδυνων για τους πολλούς συμπολίτες μας μέτρων στο οποίο αναφέρεσθε να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Το κεντρικό ζητούμενο δεν είναι όμως να κάνουμε συνεχώς ασκήσεις προβλέψεων επί χάρτου και ατέρμονες συζητήσεις που μόνο σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούν, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βαδίσουμε αποτελεσματικά σε έναν εθνικό οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της χώρας σε όλα τα πεδία.

Αυτός ο οδικός χάρτης θα ενσωματώνει τους όρους των εταίρων και δανειστών μας.

Όρους, πολλούς εκ των οποίων, εν πορεία και σε κατάλληλους χρόνους θα επιδιώκουμε να τους τροποποιούμε επί τα βελτίω.

Αν από δω και εμπρός κινηθούμε έτσι, με ταχείς ρυθμούς, μετά το πακέτο των πράγματι δυσβάσταχτων από τους πολλούς συμπατριώτες μας μέτρων εκτιμώ ότι ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας θα τερματισθεί σχετικά σύντομα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κυβέρνηση από τότε που παρέλαβε τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν εργαζόμαστε υπεύθυνα και σκληρά για να συντμήσουμε το χρόνο της καθοδικής πορείας.

2. Ωστόσο, τα μέτρα που φαίνεται να συνθέτουν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που αναφέρατε προεκλογικά.

Τη δύσκολη κατάσταση της χώρας και της οικονομίας τη γνωρίζαμε.

Στο πλαίσιο που σας προανέφερα, προτιμήσαμε να δώσουμε τη μάχη στον «αγωνιστικό χώρο» και όχι να κάνουμε τον σχολιαστή από την «κερκίδα».

Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς μεσοπρόθεσμα, σε βάθος τετραετίας.

Με δεδομένη την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ακαμψία των εταίρων και δανειστών μας λόγω της αναποτελεσματικότητας κατά την εφαρμογή του Προγράμματος μέχρι σήμερα, καταβάλλεται προσπάθεια για να λυθεί η άσκηση συνέπειας προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η άσκηση είναι πολύ δύσκολη.

Έχουμε κάνει βήματα επίλυσης.

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η προσαρμογή κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού εντός πλαισίου και στόχων, η απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, και η δυνατότητα αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων του 2011 σε περισσότερες δόσεις.

Όπως γνωρίζετε προσπαθούμε σε όλα τα πεδία και θα έχουμε επιτυχίες.

Ήδη υπάρχουν αχνές ενδείξεις για τη μεταστροφή του κλίματος.

Ενδείξεις που αποτελούν εφαλτήριο συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας και όχι αφορμή εφησυχασμού.

3. Την τελευταία περίοδο η Κυβέρνηση, και κυρίως ο κ. Πρωθυπουργός, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από συναντήσεις με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους της Ευρώπης. Σε αρκετές από αυτές συμμετείχατε. Τι έχετε αποκομίσει;

Οι πρόσφατες επαφές που αναφέρετε με βασικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής σκηνής αποτελούν μια καλή αφετηρία για τη σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης.

Συνιστούν, φυσικά, και μια ευκαιρία εξωτερίκευσης της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται καθώς και παράθεσης συγκεκριμένων επιχειρημάτων.

Ο ρεαλιστικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, σε ένα ομολογουμένως δύσκολο και σχεδόν άκαμπτο πλαίσιο και σε ένα ρευστό Ευρωπαϊκό περιβάλλον, η αποφασιστικότητα των κινήσεών της και τα πεπραγμένα της κατά τους δύο πρώτους μήνες συνέβαλαν στη βελτίωση της πειστικότητας των επιχειρημάτων μας.

Αυτό που επιδιώξαμε από την πλευρά μας ήταν να καταστήσουμε σαφή την ισχυρή βούλησή μας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Και για να το επιτύχουμε αυτό παραθέσαμε δείγματα ότι η χώρα μας περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων.

Από την πλευρά τους οι εταίροι μας έδειξαν διάθεση αλληλεγγύης και οικοδόμησης διαύλων εποικοδομητικής επικοινωνίας και συνεργασίας.

Αυτό που αποκόμισα, συνεπώς, είναι ορατά σημάδια μεταστροφής, επί τα βελτίω, του κλίματος.

4. Παρά τα όποια θετικά σχόλια έχει αποσπάσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας προσφάτως η Ελληνική Κυβέρνηση για την πολιτική της, η Τρόικα  συνεχίζει στους ίδιους επιτακτικούς τόνους να ζητά μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο όσο και ανατροπές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ποιά θα είναι η στάση της Ελληνικής πλευράς σε αυτό το θέμα;

Δεν υιοθετώ τον δραματική χροιά που δίνετε στην όντως δύσκολη διαδικασία διαβούλευσης με την Τρόικα.

Σύμφωνα με όσα είμαι εγώ σε θέση να γνωρίζω, από την εμπλοκή μου στην ευρύτερη διαδικασία, δεν προκύπτει αίτημα των εταίρων και δανειστών μας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει, ούτως ή άλλως, κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων που πρέπει να συνυπολογισθεί.

Παράλληλα, έχουν ήδη γίνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Εν προκειμένω, λοιπόν, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

5. Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα από το οποίο θα κριθεί και η βιωσιμότητα της Ελληνικής οικονομίας είναι και αυτό της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Κάτω από ποιές προϋποθέσεις πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ευνοϊκότερη προς την Ελλάδα συμφωνία;

Έχω τονίσει ξανά ότι το ζήτημα της διεκδίκησης της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί μια μείζονα πολιτική κίνηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία για να είναι επιτυχής θα πρέπει να εδράζεται στην στέρεα βάση της καλής έκθεσης από τους εταίρους και δανειστές μας.

Ο στόχος που έχει τεθεί παραμένει σταθερός και επιδιώκεται με μεθοδικότητα.

Η ψηλάφηση λύσεων έχει ήδη αρχίσει.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η λύση που τελικά θα επιλεγεί θα διασφαλίζει οριστικά τη διευθέτηση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους και δεν θα φέρνει σε δύσκολη θέση τους εταίρους στο εσωτερικό τους, κατά τη λήψη των αποφάσεων.

6. Αντιδράσεις προκαλεί και στο εσωτερικό της ΝΔ το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Πριν λίγες ημέρες είδαμε τις αποδοκιμασίες στελεχών της ΔΑΚΕ προς Υπουργούς της Κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες πόσο εύκολο εγχείρημα θα είναι η ψήφιση του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ από τη Βουλή;

Καταρχάς, καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε τα γεγονότα σε αυτά που έγιναν εντός και σε αυτά που έγιναν εκτός των γραφείων της ΝΔ.

Και αυτό γιατί είναι άλλο πράγμα ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Βουλευτών και Υπουργών, ώστε οι πρώτοι να ενημερωθούν και με τη σειρά τους να είναι σε θέση να ενημερώσουν τους πολίτες στους οποίους λογοδοτούν, και είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα μια «συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πακέτο των μέτρων αυτών είναι επώδυνο για τους πολίτες και δύσκολο για την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που την απαρτίζουν.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για όλους και κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας στον αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε για να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε.

Οι δικαιολογημένες πολλές φορές κριτικές επισημάνσεις για λάθη και παραλείψεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απονευρώσουν την αναγκαία εθνική προσπάθεια για γρήγορη ανάταξη της οικονομίας και της χώρας.

Αλλά να την ενδυναμώσουν.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης και οι Βουλευτές των κομμάτων που τη στηρίζουν, πρέπει και πιστεύω ότι θα επιδείξουν ένα καλό συνδυασμό ορθολογισμού, τόλμης και ευαισθησίας.

7. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού; Πιστεύετε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι;

Η πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για το σκέλος των εσόδων.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 34% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Έτσι το μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, είχαμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Η δημοσιονομική διαχείριση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της μη χορήγησης μέχρι σήμερα των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης δόσεων, γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Τα περιθώρια που έχουμε στο σκέλος των δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Ταυτόχρονα, με στοχευμένες περιστολές δημοσίων δαπανών, επιδιώκουμε να αποσυμφορήσουμε τις πιεστικές συνθήκες.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίσουμε τη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

8. Ως προς το θέμα των εσόδων επικρατεί ένας σχετικός προβληματισμός καθώς τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πού το αποδίδετε και πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;     

Όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, όπως προανέφερα παραμένουν ανησυχίες.

Δυστυχώς, λόγω της φοροδιαφυγής αλλά και της γενικότερης αδυναμίας του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τα επιπλέον μέτρα περιστολής των δαπανών.

Προσδοκούμε ότι θα καλυφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα προκειμένου εν πορεία να αποσυμπιεσθεί το σκέλος των δαπανών.

Το βέβαιο είναι ότι οι προσπάθειες στο μέτωπο πάταξης της φοροδιαφυγής εντείνονται.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά τις επόμενες μέρες σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012, ενώ για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ προβλέπονται δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι επανενεργοποιείται η διαδικασία διαπραγμάτευσης της σύμβασης για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και ποινικοποιείται η φοροδιαφυγή για μεγάλα ποσά άσχετα από τυχόν συμβιβασμό που θα γίνει με την εφορία.

9. Η ημερομηνία-ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ότι είναι η 18η Οκτωβρίου, όπου στην Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ως προς την χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου. Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ποιές κινήσεις πρέπει να γίνουν από Ελληνικής πλευράς;

Δεν θέλω να οριοθετήσω την προσπάθεια χρονικά.

Αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που καθυστέρησε μιας και έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται συστηματική δουλειά.

Γίνονται συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους εντός και εκτός της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζεται, όπως φαίνεται και από τις σχετικές δηλώσεις των εταίρων μας.

Βασική μας επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μια θετική έκθεση αξιολόγησης από την Τρόικα, η οποία θα βεβαιώσει την επαναφορά του προγράμματος εντός τροχιάς και θα οδηγήσει στη χορήγηση της επόμενης δόσης.

Είναι προφανές ότι η αποδέσμευση των επόμενων δόσεων θα δώσει τη δυνατότητα  αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα τονώσει, φυσικά, τα ταμειακά διαθέσιμα  του κράτους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube