“Επανέλεγχος όλων των συντάξεων του Δημοσίου”
1. Πως είναι η «ηλεκτρική καρέκλα» στο ΓΛΚ; Ξεκινήσατε να καυγαδίζετε με τους συναδέλφους σας στα υπουργεία ή έχετε περίοδο χάριτος;
Κυρία Σπυράκη, όταν συμμετέχεις ενσυνειδήτως στο πολιτικό σύστημα, ζητάς την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών σου και αυτή σου παρέχεται, τότε έχεις χρέος να αναλάβεις την όποια αποστολή σου ανατεθεί.
Την αποστολή που μου ανατέθηκε θα την υπηρετήσω με εντιμότητα, σκληρή δουλειά, πνεύμα και πρακτικές συνεργασίας.
Φρονώ ότι οι «καρέκλες» αποδεικνύονται «ηλεκτρικές» όταν δεν καταφέρεις να προασπίσεις το συμφέρον του κράτους και των πολιτών.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, σας απαντώ ότι όλοι έχουμε επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ότι αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν συνεργαστούμε όλοι άμεσα και δημιουργικά.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο.
2. Σχεδιάζετε κάποιες άμεσες κινήσεις για να μας πείσετε ότι όταν η Κυβέρνηση λέει περιστολή δαπανών το εννοεί;
Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και αρχίζει να θέτει σε εφαρμογή συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για να προωθηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης, την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Οι βασικές πολιτικές και τα μέτρα θα παρουσιασθούν στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ωστόσο, θα ήθελα, ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι δρομολογούνται:
α) Δομικές και λειτουργικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ΓΛΚ, το οποίο και αποτελεί το δημοσιονομικό «κεντρικό στρατηγείο» της χώρας.
β) Η προώθηση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της συνεργασίας του Λογιστηρίου με τα Υπουργεία σε θέματα δημοσιονομικά.
γ) Η εντατικοποίηση των προσπαθειών στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας η οποία θα αφορά όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
δ) Ο έλεγχος των δικαιούχων σύνταξης και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών στον τομέα χορήγησης των συντάξεων των δημόσιων πολιτικών και ένστολων υπαλλήλων.
ε) Η δρομολόγηση της εφαρμογής νέου τύπου δημοσιονομικών ελέγχων.
3. Γιατί αρκεί ο κανόνας 1/10 για τις προσλήψεις στο δημόσιο ώστε στο τέλος του 2015 να έχουν απομακρυνθεί 150.000; Σας θυμίζω ότι ακόμη και επί των ημερών της κυβέρνησης Παπαδήμου, καταστρατηγήθηκε αυτή η αναλογία παρά τη φανερή έλλειψη πιστώσεων.
Το εν λόγω μέτρο, εντοπίζεται σε πεδίο όπου υφίσταται συναρμοδιότητα με συνάδελφο Υπουργό.
Στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες ανάλογες, θα συνεργαστούμε στενά για την υλοποίηση των πολιτικών.
Δυστυχώς, όπως υπογραμμίζετε κι εσείς, η συμφωνημένη αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όπως έχει καταδείξει σε σχετική έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εφαρμογή μιας αναλογίας 1/10 και η μείωση των συμβασιούχων υποδηλώνει την προσήλωση της Κυβέρνησης στον περιορισμό του κράτους και της μισθολογικής δαπάνης.
Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, θα συμβάλλουν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Είναι κάτι που το υποστηρίζαμε ξεκάθαρα και πριν από τις εκλογές.
Και σκοπεύουμε να το υλοποιήσουμε.
4. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι επί των ημερών σας θα προχωρήσουν και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα οι αποκρατικοποιήσεις, όταν τρία χρόνια τώρα δεν έχει πωληθεί ούτε μία εταιρεία που ελέγχει το Δημόσιο;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της παρούσας Κυβέρνησης και των δύο Κυβερνήσεων που προηγήθηκαν της Υπηρεσιακής.
Σας θυμίζω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2004 – 2009, παρά την πολεμική των άλλων πολιτικών δυνάμεων, και το οποίο χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη οικονομική αποτελεσματικότητα τόσο σε όρους δημοσίου οφέλους, όσο και σε όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Εμείς, ως αντιπολίτευση, από την πρώτη στιγμή, και συνεχώς, καλούσαμε την τότε Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
Είχαμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις.
Δυστυχώς, δεν έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, παρ’ όλο που έχει συντελεστεί η σχετική ωρίμανση στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.
Σήμερα, η Κυβέρνηση Σαμαρά, έχει το ιδεολογικό υπόβαθρο, τον προγραμματικό προσανατολισμό και την αποφασιστικότητα να κινηθεί με γοργό βηματισμό στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Να προωθήσει άμεσα τις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προσφορές, επιδιώκοντας αφενός το οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά και την ώθηση και την ψυχολογική ανάταξη της αγοράς.
5. Έχετε δηλώσει την πρόθεση να προσπαθήσετε για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες ως το τέλος του χρόνου και μάλιστα θέσατε ως στόχο το σύνολο της οφειλής που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Που θα βρείτε τα χρήματα;
Κυρία Σπυράκη, η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες έχει μεγάλη σημασία για τη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα πάρα πολλών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου συνδέεται άρρηκτα με την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, καθώς οι πόροι προβλέπεται να προέλθουν μέσα από τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης που έχουμε συνάψει με τους εταίρους μας.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλοι οι βαθμοί ελευθερίας που έχει ώστε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
6. Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έχουν ήδη ψηφισθεί από το Μάρτιο, όπως και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ποιο από τα τρία μέτρα είναι η «κόκκινη γραμμή» της διαπραγμάτευσης και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τη δεχθεί η τρόικα;
Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η παρούσα επίσκεψη των κλιμακίων της Τρόικα έχει αποκλειστικά ως αντικείμενο την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο του Προγράμματος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης υποδηλώνει βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, αλλά και υψηλότερη ανεργία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το δημοσιονομικό όφελος από την ενδεχόμενη υλοποίηση των μέτρων που αναφέρατε στο καινούργιο περιβάλλον.
Και η επαναξιολόγηση αποτελεί στοιχείο της συζήτησης με τα στελέχη της Τρόικας.
Μία συζήτηση που θα έχει αποτέλεσμα και θα επιφέρει τις προσδοκώμενες αλλαγές στις οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές, αρκεί να φανούμε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, να προχωρήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος.
7. Και μια ερώτηση με προσωπικό περιεχόμενο. Πως αισθανθήκατε όταν σας ενημέρωσαν οτι έγινε διάρρηξη στο γραφείο σας; Τα ρουσφέτια για τα οποία σας κατηγορούν είναι πράγματι τόσα πολλά και τόσο προκλητικά;
Είναι γεγονός, ότι όταν συνεργάτες μου με ενημέρωσαν ότι διαπίστωσαν αφαίρεση εγγράφων από τα γραφεία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών εντός του ΓΛΚ, στιγμιαία αισθάνθηκα έκπληξη.
Στη συνέχεια, όταν διαπίστωσα ότι υπήρχαν «τρύπες» στο σύστημα ασφαλείας και παλαιότερα συμβάντα, ένιωσα απογοήτευση.
Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας σημειώνω, απλώς, ότι κάποιοι διαθέτουν πλεονάζουσα υποκρισία και φαρισαϊσμό.
Φρονώ ότι η επιτυχής αντιμετώπιση ζητημάτων αυτού του τύπου μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από «θεραπείες» θεσμικής φύσεως.
Η θητεία μου ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας θα αποδείξει αν θα εργασθώ και με ποιά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.