Συνέντευξη στην Απογευματινή – “Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκφραστούν οι έντονες ανησυχίες για τη χώρα”

1. Πως σχολιάζετε τον ανασχηματισμό;

 

Κυρία Σαμαρά, o ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ως προς το χρόνο πραγματοποίησης και τη σύνθεσή της, είναι προνόμιο και ευθύνη του κ. Πρωθυπουργού. Οι  αποφάσεις του θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Όμως, επειδή η όλη διαδικασία είχε στοιχεία με πολιτικό φορτίο θα κάνω τρία σχόλια.

Πρώτον, ο κ. Πρωθυπουργός πράττει, για μια ακόμη φορά, αντίθετα προς τις υποσχέσεις του. Υποσχόταν μικρό, ευέλικτο σχήμα. Συγκρότησε ένα από τα πολυπληθέστερα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Πλήττει έτσι στην πράξη την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου για την οποία λεκτικά κόπτεται.

Δεύτερον, πριν από 11 μήνες αποφάσισε την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τώρα αποφάσισε την επανασύστασή του με «καινοτομικό» τίτλο. Μεταφέρει τομείς από Υπουργείο σε Υπουργείο με βάση τα πρόσωπα. Όλα αυτά δεν αποπνέουν σοβαρό Κράτος.

Τρίτον, η πολυήμερη διαδικασία του «γράψε-σβήσε» υποδηλώνει ότι η ενδοκομματική ισχύς του κ. Πρωθυπουργού δεν είναι στο βαθμό που προβάλλεται. Τη διαπίστωση αυτή ενισχύουν και οι αρνήσεις που εισέπραξε ο κ. Πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές.

Συμπερασματικά, η αρχική συγκρότηση, δεν απέδωσε. Εύχομαι η νέα να αποβεί χρήσιμη για τη χώρα. Όμως, έχω ισχυρές επιφυλάξεις, κυρίως λόγω του μείγματος των ακολουθούμενων πολιτικών.

 

2. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία του οκταμήνου. Θεωρείτε πως οι εξελίξεις στην οικονομία δικαιώνουν τις ανησυχίες σας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης;

 

Από την αρχή, ασκήσαμε με ευθύνη, το ρόλο που μας ανέθεσαν οι πολίτες αυτή την πολιτική περίοδο. Προειδοποιήσαμε έγκαιρα την Κυβέρνηση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, για την έξοδο της  οικονομίας από την κρίση με το λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Δυστυχώς, όμως η Κυβέρνηση κωφεύει. Συμπεριφέρεται αυτάρεσκα. Δεν συνομιλεί με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Επέλεξε και προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης. Επεχείρησε αυθαίρετα να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τις εξελίξεις στις Κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Όμως οι πολίτες κατανοούν όλο και περισσότερο τις εξελίξεις. Τώρα η Κυβέρνηση, με θητεία ενός έτους, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της. Η αναποτελεσματικότητά της καταδεικνύεται:

Πρώτον, με τις αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το πρώτο οκτάμηνο οι αποκλίσεις από τους στόχους, συνεχώς διευρύνονται. Ειδικότερα: Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διευρύνεται συνεχώς. Η υστέρηση αυτή οδηγεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις δημόσιες επενδύσεις.

Δεύτερον, με τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, όπου: Η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 3,7% . Η ανεργία τον Ιούνιο έφτασε το 11,6% από 8,6% που ήταν πέρυσι. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διατηρήθηκε στο 5,5% έναντι 0,8% τον ίδιο μήνα του 2009. Το 15% των επιχειρήσεων στην Αττική έχουν κλείσει, ενώ 176.700 είναι κοντά στο «κλείσιμο» ως το τέλος του 2011.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε λογική μονομερούς αντιμετώπισης της κρίσης, έχει οδηγήσει σε επιτεινόμενη ασφυξία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος που προτείνει η Ν.Δ. είναι η ορθή προσέγγιση ευθύνης και ελπίδας.

 

3. Ποια είναι τα συμπεράσματα και οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει της ΔΕΘ;

 

Ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί για την πορεία της οικονομίας διαρκώς με τους πάντες. Άλλωστε όλοι οι Έλληνες αποτελούμε υποκείμενά της. Βεβαίως οι συναντήσεις εργασίας που είχαμε με τους παραγωγικούς φορείς είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι εκπρόσωποί τους τόνισαν την ανάγκη εμπλουτισμού της οικονομικής πολιτικής. Διαπίστωσαν ότι το «Μνημόνιο» οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Προτείνουν «διαπραγμάτευση με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», «ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου» και «άμεση απεμπλοκή από τους όρους του».

Όλα αυτά όμως είναι σε απόσταση από την πορεία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Επί ένα χρόνο δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία με αναπτυξιακή διάσταση όπως  πρόσφατα απέδειξε ο κ. Χατζηδάκης. Αντιθέτως προώθησε πολλές αντιαναπτυξιακές πολιτικές, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, την αναφορά του στην ομιλία του στην περασμένη ΔΕΘ ότι «…αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».

 

4.  Ποιος είναι, λοιπόν, ο διαφορετικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση;

 

Πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για το νοικοκύρεμα και την ταυτόχρονη ανάταξη της οικονομίας. Είναι ο δρόμος του Σχεδίου της Ν.Δ. για την Έξοδο από την Κρίση. Στρατηγικό Σχέδιο που περιλαμβάνει πολιτικές συγκερασμού της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάταξης της Οικονομίας, και όχι μονομερή μέτρα για τη λογιστική μείωση του ελλείμματος που λαμβάνονται σήμερα.

Σχέδιο που εμπεριέχει μέτρα «κάθετης» περιστολής της δαπάνης, και όχι πολιτικές διαδοχικής «οριζόντιας» περικοπής των εισοδημάτων και χωρίς αξιολόγηση περικοπή των δημοσίων επενδύσεων όπως γίνεται σήμερα. Σχέδιο που περιλαμβάνει συγκεκριμένες αντισταθμιστικές πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, και όχι πολιτικές, όπως οι τρέχουσες, καθήλωσης της αγοράς με την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σχέδιο συμβατό με την ελληνική πραγματικότητα που θα επαναφέρει την αισιοδοξία στους πολίτες και την προοπτική στην  οικονομία.

 

5. Πιστεύετε πως η κατάσταση στην οικονομία και οι επιπτώσεις του «Μνημονίου» θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πολλές διαστάσεις και αρκετές ιδιαιτερότητες. Ειδικά οι επικείμενες, αφού διενεργούνται μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση και μάλιστα σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον απόγνωσης και θυμού. Συνεπώς, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη την πολιτική έναντι της αυτοδιοικητικής διάστασης. Θα εκφρασθούν οι ανησυχίες της κοινωνίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube