1. Κύριε Σταϊκούρα, πριν από λίγες ημέρες και μετά τη συγκεκριμενοποίηση του πακέτου στήριξης, η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί από τις αγορές. Με υψηλά όμως επιτόκια. Γιατί μας τιμωρούν έτσι οι αγορές;
Το ότι η χώρα μας κατάφερε πρόσφατα να δανειστεί από τις αγορές είναι θετικό γεγονός.
Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσω ότι το κόστος του δανεισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
Συγκεκριμένα, περίπου τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και υπέρ επταπλασιάστηκε σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2009.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζω την εκτίναξη των spreads κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σήμερα ξεπερνά τις 400 μονάδες βάσης έναντι 130 μονάδων που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ το μέσο κόστος δανεισμού από 4,4% το 2009 ξεπερνά το 6% το 2010.
Συνεπώς, η εξέλιξη αυτή δεν επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της ηγεσίας της Κυβέρνησης ότι «τα δύσκολα πέρασαν».
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κρίση όχι μόνο δεν έχει ελεγχθεί αλλά είναι σε φάση παρόξυνσης.
Η Κυβέρνηση με τις πράξεις και παραλείψεις της ουσιαστικά πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η οικονομία, αλλά και η ίδια.
Όσον αφορά για την «τιμωρία» που μας επιβάλλουν οι αγορές θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αγορές δρώντας στη λογική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος αξιολογούν τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας.
Σε εμάς εναπόκειται να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δώσουμε έμπρακτα «σήματα» νέας προοπτικής.
Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και τις αστήρικτες θριαμβολογίες για δήθεν επιτυχίες.
Ας αντιμετωπίσουν την κρίση με σχέδιο, με σοβαρότητα, με λιγότερα λάθη και με σεβασμό στους πολιτικούς αντιπάλους.
2. Αλήθεια, θα θέλατε να συγκεκριμενοποιήσετε τα μέχρι λάθη της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμπληρώνοντας έξι μήνες έχει δημιουργήσει το δικό της «απόθεμα» λαθών στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα:
1ον. «Φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 με χρήση «δημιουργικής λογιστικής», ακυρώνοντας αποφάσεις, μερικές εκ των οποίων προσωρινά, της προηγούμενης Κυβέρνησης και προχωρώντας σε λογιστικές ακροβασίες.
2ον. Καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία. Η υστέρηση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κάλυψε τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του έτους.
3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των περιστάσεων.
4ον. Κατέθεσε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το όποιο ενσωμάτωνε, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων με τα «πακέτα» μέτρων, μη υλοποιήσιμους στόχους. Έτσι αναγκάστηκε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα της τάξεως, τουλάχιστον, του 2,5% του Α.Ε.Π., προκειμένου να επιτευχθεί, εάν επιτευχθεί, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του Α.Ε.Π. το 2010.
5ον. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Αυτές άρχισαν να μας «τιμωρούν», όπως παρατηρήσατε παραπάνω, όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε διακηρύξεις και διαβούλευση χωρίς να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεχίζουν να μας τιμωρούν όταν διαπιστώνουν αδυναμία συνεννόησης, πολυφωνία, έντονη φλυαρία, αναποτελεσματικότητα στα μέτρα, ασάφειες σε πτυχές του μηχανισμού στήριξης και αντιφατικές και ανεύθυνες δηλώσεις ή διαρροές κυβερνητικών στελεχών, καμμιά φορά και ανώνυμες…
6ον. Διέπραξε σωρεία υπαναχωρήσεων σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της και παλινωδιών που αποτελούν δείγμα ελλείμματος πολιτικής αξιοπιστίας (π.χ. ρυθμίσεις για τέλη κυκλοφορίας, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.α.).
7ον. Άργησε να πάρει μέτρα. Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος. Σήμερα, το 1/3 των περικοπών δεν αποδίδει στο έλλειμμα λόγω της βαθύτερης ύφεσης και του αυξημένου κόστους δανεισμού της χώρας.
8ον. Καθυστέρησε, και κατέθεσε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι το φορολογικό. Το αποτέλεσμα είναι τα καθαρά έσοδα το 1ο τρίμηνο του 2010, προ έκτακτης εισφοράς επιχειρήσεων και επιστροφής φόρων να είναι όσα και πέρυσι έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 10,1%.
9ον. Τα μέτρα που έλαβε είναι σκληρά και άδικα. Ενδεικτικά, με τις δύο διαδοχικές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. στην αμόλυβδη βενζίνη, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, η Ελλάδα κατέστη η 3η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη από 20η που ήταν τον Οκτώβριο του 2009.
10ον. Το μίγμα των μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση (αυτή εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί σημαντικά το 2% από 0,3% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), «στεγνώνει» την αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας (για 6ο συνεχόμενο μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται πτωτικά σε αντίθεση με την ευρωζώνη) και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις (ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 3,9% τον Μάρτιο, ο υψηλότερο στην ευρωζώνη, έναντι εκτίμησης για 1,4% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης).
11ον. Το μίγμα των μέτρων είναι ελλειπές. Απουσιάζουν οι «αναπτυξιακές ανάσες», τα μέτρα τόνωσης της αγοράς. Τα μέτρα της Κυβέρνησης αφαιρούν 16 δισ. ευρώ από την τελική ζήτηση της οικονομίας (περίπου 6,5% του Α.Ε.Π.) χωρίς να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίπτωση με το «ψαλιδισμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
12ον. Θριαμβολογεί, αδικαιολόγητα, όταν οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις θα πρέπει να αποτιμώνται με νηφαλιότητα, περισυλλογή και περίσκεψη.
3. Ωστόσο, πριν από έξι μήνες τη διακυβέρνηση της χώρας είχε η Ν.Δ. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Έτσι δεν είναι;
Η Ν.Δ. κατά τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της, όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας, σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικών, είχε και καλές και λιγότερο καλές επιδόσεις.
Απεμπλέκω τις ανάρμοστες προσωπικές συμπεριφορές οι οποίες είναι καταδικαστέες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες το Σεπτέμβριο του 2007 επιβράβευσαν τα πρώτα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης και έδωσαν, σε επίπεδο ποσοστών, νέα ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή.
Είναι αλήθεια ότι στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με την πρωτοφανή κρίση, η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε, όπως άλλωστε και καμία στον κόσμο, να βγει αλώβητη.
Εμείς μη έχοντας προβλέψει, όπως κανείς άλλωστε στον κόσμο, την κρίση, έχουμε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι δεν εφαρμόσαμε μέτρα «δραστικότερης θεραπείας» των μακροχρόνιων υποκείμενων «νοσημάτων» της οικονομίας (από τη δεκαετία του 1980 τεράστιο χρέος, μεγάλο και σπάταλο κράτος, κ.α).
Τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας τη γνωρίζαμε όλοι.
Οπωσδήποτε όφειλαν να τη γνωρίζουν, και τη γνώριζαν πλήρως, άνθρωποι που επί τριάντα και πλέον χρόνια, όπως οι ηγετικοί παράγοντες της κυβέρνησης, κατείχαν κορυφαίες θέσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.
Ας αφήσουν λοιπόν οι κυβερνώντες, οι οποίοι εκβίασαν τη διεξαγωγή εκλογών, τα πολιτικά φληναφήματα ότι τάχα δεν γνώριζαν.
Και γνώριζαν και ευθύνη είχαν.
Ευθύνη και για τα «υποκείμενα νοσήματα» και για τη δυναμική και για την κατάσταση της οικονομίας που έχει διαμορφωθεί.
Η Ν.Δ. αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2009.
Ας βρει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πολιτικό κουράγιο να το πράξει.
Οι πολίτες γνωρίζουν.
Και όσοι δεν γνωρίζουν θα μάθουν την πλήρη αλήθεια.
Θα αντιπαρατεθούμε με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος στην επικοινωνιακή καταιγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
4. Σήμερα η Ν.Δ. δηλώνει πως στηρίζει την Κυβέρνηση στα δύσκολα, αλλά σε πολλά ζητήματα την βλέπουμε απέναντι στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Πως εννοείτε τη στήριξη;
Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι στηρίζει τη χώρα.
Στηρίζει την Κυβέρνηση σε επιλογές που διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος.
Η ΝΔ αντιτίθεται σε πρωτοβουλίες που «στραγγαλίζουν» την οικονομία και αδικούν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.
Καταθέτει και τις δικές της συγκεκριμένες προτάσεις.
Να θυμίσω βέβαια ότι η πρακτική του ΠΑΣΟΚ ήταν ακριβώς η αντίθετη.
Εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αρνήθηκε τη συνεννόηση που πρότεινε ο τότε Πρωθυπουργός και εναντιώνονταν σε κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να αξιοποιήσει προς «ίδιον όφελος» τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν και από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
5. Το Προσυνέδριο του Ναυπλίου είναι για την οικονομία. Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε άμεσα να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση και πως;
Όπως, τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος κ. Σαμαράς «με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.».
Έχουμε προτείνει να αλλάξει άμεσα το μίγμα της οικονομικής πολιτικής. Να εμπλουτιστεί με πολιτικές άμεσης εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με αναπτυξιακές ανάσες που θα καταφέρουν σημαντικά να μειώσουν τις υφεσιακές πιέσεις.
Στις διαδικασίες οι οποίες εντάσσονται στο Προσυνέδριο του Ναυπλίου ανοίγουμε ευρύτερη συζήτηση, η οποία και θα είναι διαρκής, με ειδικούς από τα πεδία της επιστημονικής θεωρίας και της πραγματικής οικονομίας.
Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί συγκεκριμένες, εξειδικευμένες και ποσοτικοποιημένες πολιτικές οι οποίες να εναρμονίζονται με τις στρατηγικές κατευθύνσεις για μια νέα σύγχρονη οικονομική πολιτική, η οποία θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, την ευημερία των πολιτών, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο του πιο ισχυρού παγκοσμίου ρεύματος ιδεών και πρακτικών, του ρεύματος του κοινωνικού φιλελευθερισμού.