Συνέντευξη στην εφημερίδα “Hellenic Mail” – “Η Νέα Δημοκρατία έχει στρατηγικό σχέδιο για έξοδο από την οικονομική κρίση”

Γιατί η πολιτική Τσίπρα οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και δεν είναι η ίδια η πολιτική του ευρώ που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον αργό θάνατο και πιθανότατα στην έξοδο από την Ευρωζώνη;
Κε Σιαφάκα, το ευρώ έχει βοηθήσει την οικονομική μεγέθυνση της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξής της μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με το παρελθόν. Το λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο, η στρεβλή αξιοποίηση των πόρων και η εσφαλμένη και ελλιπής πολιτική του Μνημονίου οδηγούν τη χώρα στον αργό οικονομικό θάνατο. Και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική η οποία εδράζεται στην ακύρωση του Μνημονίου, την καταγγελία όρων του και την αναστολή πληρωμής τόκων, θα οδηγήσει και στην παύση της χρηματοδότησης της χώρας. Χρηματοδότηση που είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεπώς, χωρίς αυτή τη στήριξη, η χώρα θα αναγκαστεί να αξιοποιήσει το εργαλείο του εθνικού νομίσματος. Και τότε και οι θυσίες των πολιτών θα πάνε χαμένες και το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα είναι δυσβάσταχτο. Το παράδειγμα της θετικής ψήφου των Ιρλανδών πολιτών στο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι οδηγός της βέλτιστης επιλογής για τη χώρα μας.

Γιατί ο πολίτης θα πρέπει να φοβάται την επιστροφή στο εθνικό του νόμισμα; Υποτίθεται ότι το ευρώ, πράγματι ένα σκληρό νόμισμα, έγινε για να δημιουργήσει ευημερία, ανάπτυξη, πρόοδο και όχι καταστροφή, εξαθλίωση, ταπείνωση.
Καταρχάς, η επιλογή για παραμονή στη ζώνη του ευρώ και η μη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι ζήτημα ορθολογικής αξιολόγησης και απόφασης και όχι φόβου. Επισημαίνεται ότι, οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια ασύντακτη χρεοκοπία και τη βίαιη μετάπτωση από το ευρώ σε ένα νέο, υποτιμημένο και διεθνώς αφερέγγυο εθνικό νόμισμα θα είναι καταλυτικές. Δεν αρέσκομαι στην κινδυνολογία, πλην όμως, είναι πλέον γνωστές οι τραγικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Συρρίκνωση του εθνικού πλούτου, εκτόξευση του πληθωρισμού, αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών, διόγκωση της ανεργίας, εκροή κεφαλαίων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αναμφισβήτητα, χωρίς να παραβλέπουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, η νομισματική ενοποίηση ήταν ελλιπής, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει ασύμμετρες διαταραχές και να αμβλύνει δομικές ανισορροπίες. Αυτό, συνεπώς, που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωση των προσπαθειών ολοκλήρωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ευημερίας για όλους τους πολίτες. Αυτή η αλλαγή φαίνεται σήμερα ότι αρχίζει. Είναι, συνεπώς, κρίσιμο για την Ελλάδα να δώσει τη μάχη μέσα στη δομή της Ευρωζώνης.

Μπορείτε να μας πείτε, συγκεκριμένα, τί θα διαπραγματευτείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους;
Η επιδίωξη τροποποίησης πολιτικών συνιστά βασικό άξονα της πολιτικής της Ν.Δ., από το Μάιο του 2010. Είναι κάτι που σταθερά διατυπώνει, και εγγράφως, εντός και εκτός χώρας, σε όλα τα επίπεδα. Και αυτή η τροποποίηση πολιτικών μέσω διαπραγμάτευσης είναι εφικτή, όπως άλλωστε υπογραμμίζουν στελέχη της Τρόικας, αλλά και το ίδιο το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Και η διαπραγμάτευση θα αφορά, κωδικοποιημένα:
– Την αποκατάσταση των ακραίων αδικιών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
– Την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια.
– Τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους.
– Τη ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ορίζοντας πλαφόν στις φορολογικές επιβαρύνσεις στο 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
– Το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
– Τη σταδιακή και υπό όρους άνοδο του αφορολόγητου ορίου.
– Την αντικατάσταση του «χαρατσιού» από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ , πιο δίκαιο, ηπιότερο και πιο αποδοτικό για το κράτος.
– Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
– Την επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής για 2 τουλάχιστον επιπλέον χρόνια.
– Την υλοποίηση της πρότασης της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία.

Που θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε τα 18 μέτρα που ανακοινώσατε;
Η ΝΔ έχει καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, μέρους του οποίου είναι και τα 18 μέτρα που αναφέρατε. Η χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας θα βασιστούν, μεταξύ άλλων, στα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στην επιστροφή οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και στα εργαλεία ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παράλληλα, στο σχέδιό μας περιλαμβάνονται δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα όπως είναι, μεταξύ άλλων, η περιστολή της σπατάλης του δημοσίου από συγκεκριμένους κωδικούς που έχουμε καταθέσει, το τέλος στα κέρδη παικτών από τα καινούργια παιγνιομηχανήματα, η χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων (ERP) για την κατάρτιση προϋπολογισμού, κοστολόγησης, εσωτερικού ελέγχου και οικονομικής παρακολούθησης φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Δείτε την εφημερίδα online (αρχείο .pdf)http://thehellenicmail.gr/images/stories/THMpdf/thm_65.pdf

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube