Κύριε Σταϊκούρα είστε Τομεάρχης αρμόδιος για τα Οικονομικά. Πως σχολιάζετε τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης;
Κε. Μελισσόπουλε, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σκληρά και άδικα μέτρα.
Μέτρα «στραγγαλισμού» της οικονομίας.
Μέτρα με έντονα τα χαρακτηριστικά του ελλείμματος πολιτικής αξιοπιστίας, πολιτικών αντανακλαστικών και οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας αφού η Κυβέρνηση εγκατέλειψε προεκλογικές υποσχέσεις, μετεκλογικές εξαγγελίες, προγραμματικές θέσεις και πρόσφατες ανακοινώσεις.
Έλλειμμα πολιτικών αντανακλαστικών αφού, αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα. Τα μέτρα όμως επί 5 μήνες κυοφορούνταν, συσκευάζονταν και μεταβάλλονταν προς το δυσμενέστερο για την κοινωνία. Όπως ανέφερε και Υπουργός της σημερινής Κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα, «μετρολογούσαμε άνευ μέτρων…».
Αν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα, από τη μείωση και μόνο του κόστους δανεισμού του εφετινού δανειακού προγράμματος θα είχαμε αποφύγει την περικοπή των επιδομάτων.
Ή να το πω διαφορετικά, τα μισά από αυτά τα μέτρα να είχαν ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο θα ήταν ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος.
Υπάρχει όμως και έλλειμμα οικονομικής αποτελεσματικότητας. Ο συνδυασμός της αύξησης της έμμεσης φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, «στεγνώνει» την αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι με τις δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα κατέστη η 3η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη (μετά τη Δανία και Ολλανδία), ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο ήμασταν στην 20η θέση.
Κινδυνεύουμε συνεπώς να εγκλωβιστούμε σ’ ένα ανατροφοδοτούμενο καθοδικό υφεσιακό σπιράλ που θα ακυρώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητα των μέτρων παρά τις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η κοινωνία και θα κάνει ορατό τον κίνδυνο της λήψης νέων μέτρων.
Και τι προτείνετε;
Τα επώδυνα μέτρα ήταν αναγκαία, όχι όμως με αυτή τη δοσολογία και χωρίς τον εμπλουτισμό τους με αναπτυξιακές ανάσες.
Και αυτό γιατί τα μέτρα της Κυβέρνησης αφαιρούν 16 δισ. ευρώ από την τελική ζήτηση της οικονομίας (περίπου 6,5% του ΑΕΠ) και είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί η αρνητική τους επίπτωση στην ανάπτυξη με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που τελικά θα αυξηθεί μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ εφέτος, μετά το πρόσφατο «ψαλίδισμα» κατά 500 εκατ. ευρώ.
Προτείνουμε συνεπώς, και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής και εμπλουτισμό του με 23 μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.
Μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ήδη, τους τελευταίους μήνες, έφυγαν πάνω από 10 δισ. ευρώ από τις κυβερνητικές επιπολαιότητες.
Ενώ τους δύο τομείς, όπου έχουμε εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ή η Κυβέρνηση τους ξέχασε ή τους υπονόμευσε.
Η Κυβέρνηση δειλά-δειλά άρχισε να υιοθετεί κάποια από τα μέτρα.
Εμείς θα εξακολουθούμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εικόνα απαξίωσης για το πολιτικό σκηνικό, αλλά κυρίως για τη Ν.Δ. Που οφείλεται αυτό κατά την γνώμη σας;
Σε ότι αφορά την Κυβέρνηση οφείλεται στην έλλειψη αξιοπιστίας μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών πράξεων, στα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπουν τα μέλη της και στη δημιουργία ενός αισθήματος οικονομικού αδιεξόδου στην κοινωνία με αμφίβολη την προοπτική της διαφυγής.
Σε ότι αφορά τη Ν.Δ. οφείλεται, κυρίως, στη συγκυρία, αφού η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνηση ταυτίζει, αν όχι άδικα σίγουρα υπερβολικά, τη λήψη των σκληρών μέτρων με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ., και, εν μέρει, στις εντάσεις και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της μακράς εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.
Ζητούμενο συνεπώς είναι να βρεθεί ο βηματισμός στη Ν.Δ.
Και αυτό εκτιμώ ότι, σταδιακά, γίνεται.
Η Ν.Δ. δεν έχει ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας; Δεν ήταν και αυτός ένας λόγος που έχασε;
Κε. Μελισσόπουλε, σειρά γεγονότων δυσαρέστησαν, πίκραναν, πλήγωσαν ή ακόμη και εξόργισαν τον κόσμο της Παράταξης.
Και φυσικά και φέρει ευθύνες για την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Πολλοί παράγοντες όμως επέδρασαν καταλυτικά και σωρευτικά στο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως η ατολμία, μερικές φορές, προώθησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η απουσία ανακλαστικών, αρκετές φορές, αντιμετώπισης θεμάτων της καθημερινότητας, οι προσωπικές διαδρομές και προκλητικές συμπεριφορές στελεχών, η «δύσπεπτη» αλήθεια και η «στρατηγική της υπευθυνότητας» για την έξοδο από την κρίση, προσέγγιση που φόβισε το εκλογικό σώμα.
Για όλα αυτά έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας.
Τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Σαμαράς, αλλά και όλοι μας.
Κάνουμε την αυτοκριτική μας για να γίνουμε καλύτεροι, πολύ καλύτεροι…
Σήμερα όμως είναι άλλος ο ρόλος μας και η ευθύνη μας.
Να ασκήσουμε συνετή, συνεπή και δυναμική Αντιπολίτευση και να προσφέρουμε σοβαρή και υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Άλλωστε, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της «απόθεμα» λαθών, παραλείψεων και καθυστερήσεων.
Πρόσφατα κατατέθηκε τροπολογία που δίδει υπερεξουσίες στον κ. Πρωθυπουργό, και υπήρξε αντίδραση της Ν.Δ. Τι νομίζετε ότι υποκρύπτει αυτή η τροπολογία και αντιδράσατε;
Πράγματι, η τροπολογία – προσθήκη στην οποία αναφέρεστε καταδεικνύει τα «νέα ήθη» στη λειτουργία της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου…
Δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμούς για τις προθέσεις και τα κίνητρα της Κυβέρνησης.
Παρέχει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν θέματα με κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό χαρακτήρα.
Θα μπορεί επίσης να προβαίνει ακόμα και σε απευθείας αναθέσεις ανάλογου έργου σε εταιρείες, στα μέλη των οποίων θα καταβάλλεται αμοιβή, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.
Αναρωτιόμαστε τι είδους συμφωνίες καλύπτονται με αυτή την τροπολογία, τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρείες έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η τροπολογία.
Φυσικά και αντιδράσαμε στην πλήρη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, καταγγείλαμε ως απαράδεκτο το περιεχόμενό της και ζητήσαμε την άμεση απόσυρσή της.