1. Στην Έκθεσή, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη το 2014 – και με συνεχή μέτρα μέχρι το 2020 για να περιορισθεί το χρέος στο 122,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει αντίλογος;
Η Νέα Δημοκρατία διέβλεψε έγκαιρα ότι η ακολουθούμενη «θεραπευτική αγωγή» ήταν λανθασμένη και οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, νέων ελλειμμάτων, αύξησης του δημόσιου χρέους.
Αποτέλεσμα αυτής είναι η σωρευτική υφεσιακή επίπτωση κατά την περίοδο 2009 – 2012 να ξεπερνάει το 18%, η ανεργία να έχει ήδη φτάσει κοντά στο 22% και οι μεγάλες θυσίες των πολιτών να μην πιάνουν τόπο.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες τότε διαστρεβλώθηκαν και αγνοήθηκαν.
Σήμερα όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, συγκλίνουν στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση.
Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι χωρίς εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.
Συνεπώς, δεν υπάρχει απλώς αντίλογος, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς την ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική.
2. Έκθεση Κομισιόν: Νέα μείωση 15% στο κόστος εργασίας (μισθοί και εργοδοτικές εισφορές) αμέσως μετά τις εκλογές. Η θέση της ΝΔ;
Τέτοιες μονοδιάστατες προσεγγίσεις παραπέμπουν στην πολιτική που εφαρμόσθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτική με διαδοχικές οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που, θεωρητικά τουλάχιστον, επεδίωκαν τη λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση.
Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2010-2011 να διαμορφωθεί κοντά στο 6% για το σύνολο της οικονομίας, ενώ εκτιμάται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, να προσεγγίσει σωρευτικά τη διετία 2012-2013 το 11,8%-12,6%.
Το ίδιο ποσοστό για τον επιχειρηματικό τομέα εκτιμάται να ανέλθει στο 15,2%-16,3%, το οποίο υπερκαλύπτει την προσδοκία της Επιτροπής που αναφέρετε.
Παρά όμως τις μειώσεις μισθών, το πλέγμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκε δεν οδήγησε σε μείωση των τιμών.
Δηλαδή, την περίοδο αυτή δεν υπήρξαν εναρμονισμένες πολιτικές οι οποίες να έχουν τροφοδοτήσει τη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η πολιτική περαιτέρω οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων έχει αγγίξει τα όριά της και ότι δεν λύνει το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας.
3. Επομένως;
Θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και να εισέλθει η οικονομία σε δυναμική μείωσης του επιπέδου των τιμών.
Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας, θα οδηγήσει στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
4. Ανάπτυξη: Το μεγάλο ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα. Πώς την εγγυάστε;
Είναι γνωστό ότι η μεγέθυνση-ανάπτυξη της οικονομίας δεν προκύπτει ούτε με εντολές, ούτε με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Αυτή η διαχρονική διαδικασία προϋποθέτει ταυτόχρονη συνδρομή πολλών και αλληλένδετων παραγόντων.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει πλέγμα πολιτικών το οποίο θα διαμορφώσει τους προσδιοριστικούς παράγοντες, ώστε αυτοί να έχουν μεσομακροχρόνια τη βέλτιστη επίδραση στο ρυθμό μεγέθυνσης-ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι πολιτικές αυτές πρέπει να συναρθρώνονται σε ένα εθνικό μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.
Ακρογωνιαίοι λίθοι αυτής της στρατηγικής είναι το θεσμικό πλαίσιο, οι φυσικοί πόροι, το φυσικό κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η εργασία, η καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα.
5. Οι πρώτες αναπτυξιακές κινήσεις μίας κυβέρνησης της ΝΔ; Και, τι θα γίνει εάν αυτές οι κινήσεις δεν πάρουν την έγκριση των δανειστών;
Άμεσες κινήσεις με αναπτυξιακή διάσταση αποτελούν η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι ενέσεις ρευστότητας και η προώθηση δράσεων όπως το «ξεπάγωμα» των πέντε οδικών «αξόνων ανάπτυξης», η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η πληρωμή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του κράτους, η δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η καταπολέμηση του παραεμπορίου και της ακρίβειας, η επιδίωξη εκτεταμένων ρυθμίσεων και περισσότερων διακανονισμών για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την πρόβλεψη η δόση των δανείων να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη.
Σήμερα, είναι γνωστό ότι σχεδόν όλες υποστηρίζονται και από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
6. Ψηφίσατε το δεύτερο Μνημόνιο και δεσμευθήκατε εγγράφως για την εφαρμογή του. Τι περιθώρια έχετε να …λοξοδρομήσετε;
Είναι γεγονός ότι σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κατά την οποία διακυβεύονταν η παραμονή μας στην Ευρωζώνη, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η σύμβαση αυτή, με την ουσιαστική συμβολή της Νέας Δημοκρατίας, έχει και ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπενθυμίζω την επισήμανση της ηγεσίας μας για τροποποιήσεις πολιτικών οι οποίες θα αποδεικνύονταν οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.
Άλλωστε, και στελέχη των φορέων του Μηχανισμού Στήριξης τονίζουν πως το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει στην πορεία να αναπροσαρμοστεί και η επόμενη Κυβέρνηση εύλογα να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.
7. Καμία δημοσκόπηση δεν βρίσκει τη ΝΔ πάνω από το 25%. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι σε 15 ημέρες θα φτάσει μέχρι το (περίπου) 37% που απαιτεί η αυτοδυναμία;
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις.
Απλώς επισημαίνω την πεποίθησή μας ότι βέλτιστη λύση για την πατρίδα αποτελεί μία ομοιογενής και αυτοδύναμη Κυβέρνηση με σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Μια τέτοια Κυβέρνηση μπορεί να δώσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
8. Είστε έτοιμοι για κυβέρνηση συνεργασίας ή για επαναληπτικές εκλογές;
Είμαστε έτοιμοι για να αναλάβουμε την ευθύνη της προσπάθειας για την έξόδο της χώρας από το τέλμα.
Την λύση διακυβέρνησης που εμείς προκρίνουμε την προσδιόρισα προηγουμένως.
Όμως, σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες.