1. Συχνά κάνετε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί είναι επικοινωνιακή η διαχείριση όταν βλέπουμε ότι εφαρμόζονται μέτρα που έχουν αποφασιστεί και στο πλαίσιο του μνημονίου;
Κε Αντωνίου, η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πριν και κυρίως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αντιμετώπισε την οικονομία με κομματική και επικοινωνιακή λογική. Προσπάθησε, για τα προβλήματα της οικονομίας, να απαλλάξει των ευθυνών τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως αυτές της δεκαετίας του ‘80, συκοφαντώντας τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Όμως, οι πολίτες μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό κατανοούν την αλήθεια. Αντιλαμβάνονται τα πως και τα γιατί. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου ελλείμματος, ώθησε την Ελλάδα σε κρίση δανεισμού και εντέλει στο Μηχανισμό Στήριξης. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, συνεχίζει την τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης. Επιδιώκει ουσιαστικά την επικάλυψη της αναποτελεσματικότητας του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. Οι πολιτικές δηλώσεις με νότες αισιοδοξίας της ηγεσίας της κυβέρνησης είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
2. Πράγματι, κε Σταϊκούρα, αν και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης τα δημοσιονομικά στοιχεία βελτιώνονται, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών δυσχεραίνεται.
Δυστυχώς, η επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να οδηγήσει τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης έβαλε την οικονομία και την κοινωνία σε οριζόντια «θεραπεία σόκ». Αποτέλεσμα, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να έχει συρρικνωθεί δραματικά λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, της αύξησης της φορολογίας, του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης της ανεργίας. Οι επιχειρήσεις να ασφυκτιούν. Πιο συγκεκριμένα:
- Το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
- Το spread των ελληνικών ομολόγων έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο σημείο από την υπογραφή του Μνημονίου.
- Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν οριακή αύξηση 4% στο πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%.
- Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5% το φετινό Ιούλιο, ο υψηλότερος των τελευταίων 13 ετών. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.
- Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και το κράτος έχει κηρύξει, ουσιαστικά, στάση πληρωμών προς τις επιχειρήσεις.
- Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
- Η μεταποίηση, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 4,7%.
- Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 22% το φετινό Μάιο σε ετήσια βάση.
- Τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 12% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
- Το 15% των επιχειρήσεων στην Αττική έχουν κλείσει.
- Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12% το φετινό Μάιο, σε σχέση με το 8,5% τον ίδιο μήνα του 2009. Η ανεργία των νέων διαμορφώνεται στο 32,5%.
Συνεπώς, μέχρι σήμερα, το εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει οδηγήσει ούτε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ούτε βεβαίως στην ευημερία των αριθμών. Δυστυχώς για τους πολίτες, η οικονομία δεν «υπακούει» στις επιθυμίες και τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
3. Θεωρείτε πως η υστέρηση των δημόσιων εσόδων θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού;
Σαφώς. Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας, διευρύνεται συνεχώς. Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος, διαπιστώνεται μείωση των εσόδων, κατά 9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, η υστέρηση ήδη για τους πρώτους 7 μήνες αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εκτός όλων των άλλων αρνητικών εξελίξεων, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2010, η υστέρηση των εσόδων του Δημοσίου έναντι των στόχων είναι σημαντική και διευρυνόμενη. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αισιοδοξεί πλέον για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, έχοντας μεθοδεύσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, τρίμηνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα δημόσια έσοδα να είναι αισθητά χαμηλά. Κατά το τρίμηνο αυτό σημειώθηκαν τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του 2009. Έτσι, η Κυβέρνηση μπορεί να αισιοδοξεί ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα τα καταφέρει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αφού φρόντισε να «κατασκευάσει» χαμηλή βάση σύγκρισης και να διαμορφώσει τις συνθήκες προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Όμως, με «τερτίπια» δεν αντιμετωπίζεται η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Απαιτείται αλλαγή πορείας.
4. Αναφέρεστε σε αλλαγή πορείας. Ποια είναι η δική σας πρόταση για διέξοδο;
Πιστεύουμε ότι υπάρχει διέξοδος από το Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης που μας οδήγησε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος του Στρατηγικού Σχεδίου της Ν.Δ. για την Έξοδο από την Κρίση. Ένας εναλλακτικός δρόμος, που οδηγεί σε «ενάρετο κύκλο» αειφόρου ανάπτυξης και διαρκώς βελτιούμενης κοινωνικής ευημερίας, σε αντίθεση με το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης, που βιώνουμε σήμερα. Ένας δρόμος που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Κατά τη δική μας πεποίθηση, αν συνεχίσουμε επί μακρόν το δρόμο του Μνημονίου, λαμβάνοντας μόνο περιοριστικά μέτρα, μειώνουμε το διαρθρωτικό, όμως αυξάνουμε το κυκλικό έλλειμμα με την ύφεση που προκαλούμε, ενώ, παράλληλα, διατηρούμε το υψηλό δημόσιο χρέος. Για να μειωθεί το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε τα περιοριστικά μέτρα (όχι τέτοιας έντασης και σύνθεσης), χωρίς να ληφθούν πρόσθετα (όπως προβλέπει το Μνημόνιο), με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης, αλλά και με πολιτικές άμεσης συρρίκνωσης του δημόσιου χρέους που αναμένεται να αγγίξει το 2013 το 150% του ΑΕΠ. Δημόσιο χρέος για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην τελευταία αναφορά της «Τρόικας». Το Σχέδιο, όμως, της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειμμα και χρέος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, υλοποιήσιμο και διαφορετικό μείγμα μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πρόκειται για μία εναλλακτική πορεία που, βέβαια, δεν είναι χωρίς θυσίες. Πορεία, όμως, με λιγότερες θυσίες και καλύτερες προοπτικές. Πορεία Ελπίδας.
5. Είναι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κομβικό σημείο, κατά το οποίο η ΝΔ αναμένει να καταμετρήσει την απήχησή της στην κοινωνία;
Κε Αντωνίου, είναι γνωστό ότι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση οι πολίτες αποφασίζουν με σύνθεση γενικών και τοπικών κριτηρίων. Η ιδιαιτερότητα των επικείμενων εκλογών ενισχύεται τόσο λόγω των νέων αυτοδιοικητικών δομών, όσο και λόγω του ευρύτερου κλίματος απαισιοδοξίας και θυμού που προκαλεί η εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου. Στο χέρι, όμως, όλων μας είναι η πορεία της πατρίδας μας. Να αναδείξουμε ικανά στελέχη, με εντιμότητα, όραμα, γνώσεις και αποτελεσματικότητα. Η Ν.Δ. ήδη μέσα από διεργασίες κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι οι πολίτες με τις αποφάσεις τους θα σηματοδοτήσουν την αφετηρία μιας νέας πορείας. Μιας πορείας την οποία θα πρέπει να βαδίσουμε όλοι οι Έλληνες με αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη, περισσότερη δουλειά και υψηλότερο ήθος από όλους μας.