Πως κρίνετε τα αποτελέσματα των επισκέψεων του κ. Πρωθυπουργού σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία και την πολιτική στήριξη που εξασφάλισε;
Κε. Πλάκα, τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Παπανδρέου θα φανούν στην πράξη, στις επόμενες εκδόσεις ελληνικού χρέους.
Τότε θα αποτιμήσουμε την επιθετικότητα των αγορών και θα αξιολογήσουμε την αντίδραση των εταίρων μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πολιτική στήριξη που έλαβε η χώρα μας είναι θετική.
Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι διαφαίνεται διάθεση, σε διεθνές επίπεδο, αντιμετώπισης των κερδοσκόπων και στενότερης παρακολούθησης των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, ειδικά όταν αυτά μετατρέπονται από προϊόντα ασφάλισης σε εργαλεία κερδοσκοπίας.
Πάντως, όπως φάνηκε από το τελευταίο «πακέτο» μέτρων της Κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή αλληλλεγγύη ήταν υπό όρους και προϋποθέσεις, υπό αυστηρές και επώδυνες δεσμεύσεις.
Η Ν.Δ. είπε πως την ώρα της κρίσης θα δώσει συναίνεση στα μέτρα που θεωρεί αναγκαία ενώ θα στηρίξει και τον κ. Πρωθυπουργό στις διεθνείς του επισκέψεις και επαφές. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποστηριχθεί όσο πρέπει από τους εταίρους της στην Ε.Ε.;
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι συναινεί και στηρίζει την Κυβέρνηση σε επιλογές που διευκολύνουν τη χώρα για την έξοδο από την κρίση (π.χ. αύξηση φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα, φορολόγηση ειδών πολυτελείας, μείωση κρατικής σπατάλης, ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων κ.α.).
Στηρίζει και τις πρωτοβουλίες του κ. Πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο.
Αυτή όμως η υπεύθυνη στάση δεν μεταφράζεται σε συνυπευθυνότητα στη διακυβέρνηση της χώρας, σε χορήγηση «λευκής επιταγής» στην Κυβέρνηση.
Καυτηριάσαμε και εναντιωθήκαμε σε λανθασμένες και άδικες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες (π.χ. περικοπή 14ου μισθού, αύξηση ΦΠΑ, αυξήσεις Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα κ.α.). Καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις. Προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες.
Ενισχύσαμε και εμείς, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς, το εθνικό μέτωπο στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Συνεπώς, η Ν.Δ. καταθέτει αξιόπιστες πολιτικές και επιδεικνύει υπεύθυνες συμπεριφορές.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η κρίση δημοσίου χρέους που πλήττει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με «αδύναμο κρίκο» την Ελλάδα όπου και «τεστάρονται» οι αντοχές της ευρωζώνης, έχει αναδείξει δύο βασικές αδυναμίες της.
Η πρώτη αφορά την αποτυχία των μηχανισμών της να επιβάλλει, εγκαίρως, πειθαρχία στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των κρατών – μελών της.
Η δεύτερη σχετίζεται με την απουσία θεσμών και πολιτικών κοινοτικής αλληλλεγγύης για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Συνεπώς, η Ευρώπη δεν άργησε να υποστηρίξει την Ελλάδα, απλά δεν είχε, κακώς βέβαια, τους μηχανισμούς για να το κάνει.
Σήμερα φαίνεται ότι δημιουργείται αυτή η δυνατότητα, είτε βραχυπρόθεσμα (μέσω αγοράς ομολόγων ή παροχής εγγυήσεων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών – μελών της ευρωζώνης) είτε μακροπρόθεσμα (με τη δημιουργία και λειτουργία ως «δανειστή ύστατης καταφυγής» ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου).
Προεκλογικά είχατε μιλήσει και εσείς για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων στην οικονομία. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;
Κε. Πλάκα, πράγματι η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, δέσμη επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η κριτική μας συνεπώς σήμερα εδράζεται σε δύο άξονες:
1ος. Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και δεν θα τα επέβαλλαν κοινοτικοί «επόπτες». Η Κυβέρνηση όμως του ΠΑΣΟΚ, επί 5 μήνες, είχε υποκαταστήσει την άσκηση πολιτικής με ρητορική. Αν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα, από τη μείωση και μόνο του κόστους δανεισμού του εφετινού προγράμματος θα είχαμε αποφύγει την περικοπή των επιδομάτων.
2ος. Τα μέτρα πράγματι ήταν αναγκαία, όχι όμως αυτά τα μέτρα «στραγγαλισμού» της οικονομίας. Ο συνδυασμός της αύξησης της έμμεσης φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, παραλύει την ψυχολογία της αγοράς και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Προτείνουμε, και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής και εμπλουτισμό του με 23 μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ν.Δ. Ποιόν βαραίνουν αυτές οι ευθύνες και σε ποια περίοδο τις προσδιορίζετε; Πότε τις εντοπίζετε και τι έφταιξε και από την έξοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης το 2007 οδηγήθηκε η χώρα στο έλλειμμα 12.7%;
Καταρχήν το έλλειμμα στο οποίο αναφέρεστε είναι «φουσκωμένο».
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, με χρήση «δημιουργικής λογιστικής», να ακυρώσει αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ. (π.χ. ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων) και να προχωρήσει σε λογιστικές ακροβασίες επιζήμιες για τη χώρα (π.χ. εγγραφή στο προηγούμενο έτος μη-επαναλαμβανόμενων δαπανών).
Όλα αυτά τα έχουμε καταθέσει αναλυτικά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, και αναγνωρίζονται και από τα αρμόδια Όργανα την Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όμως, σαφέστατα και οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας φέρουν ευθύνες για την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ευθύνες καθώς δεν τόλμησαν ή αδράνησαν να προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ειδικά τους καλούς καιρούς.
Ευθύνες καθώς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και να περιορίσουν τις κρατικές σπατάλες.
Ακόμη όμως και εκεί όπου τόλμησαν, και έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό έργο, βρήκαν απέναντί τους το ΠΑΣΟΚ (πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, στρατηγικές οικονομικές συμμαχίες, Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενεργειακές συμφωνίες, συνταγματική αναθεώρηση κ.α.).
Τακτική και νοοτροπία επιζήμια για τη χώρα και η οποία δεν ακολουθείται από τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Κάνουμε συνεπώς την αυτοκριτική μας για να γίνουμε καλύτεροι, πολύ καλύτεροι.
Και ασκούμε συνετή, συνεπή και δυναμική Αντιπολίτευση.
Άλλωστε, ήδη η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ήδη το δικό της «απόθεμα» λαθών, παραλείψεων και καθυστερήσεων.
Μετά και το θέμα με την επίσκεψη της κας. Μπακογιάννη στην Κύπρο αλλά και τη συνέντευξή της βλέπετε εφικτή και κοντινή μια συνεργασία Σαμαρά – Μπακογιάννη ή η ενότητα είναι εύθραυστη;
Τα ίδια τα μέλη της Ν.Δ. που συμμετείχαν αυθόρμητα και μαζικά στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της και στην έναρξη της Προσυνεδριακής Διαδικασίας αποτελούν τον καλύτερο εγγυητή της ενότητας της παράταξης.
Ο κ. Σαμαράς έχει άλλωστε δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει πλήρη συμπόρευση και αρμονική και γόνιμη συνεργασία με όλα τα στελέχη του Κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία παρακολουθεί, κρίνει και αξιολογεί το λόγο, τις πρακτικές, τις συμπεριφορές όλων μας.
Απαιτεί υπεύθυνη στάση, διατύπωση πειστικού και συγκροτημένου πολιτικού λόγου, ενιαία φωνή και δράση.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, αλλά δεν χωρούν και προσωπικές στρατηγικές.