
Θα ευχόμουν η Κυβέρνηση Παπαδήμου να φέρει σε πέρας, με επιτυχία, το έργο που της έχει ανατεθεί.
Επί των συνολικών πεπραγμένων της θα αξιολογηθεί στο πέρας της θητείας της.
Επί των τρεχόντων, συγκεκριμένων ενεργειών της, τις μεν θετικές τις στηρίζουμε, ενώ τις αρνητικές επιδιώκουμε να διορθώνονται.
Πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να «χορεύει» πάνω στα αποκαΐδια και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός.
Μήπως θα ήταν σκόπιμο να επισπευσθούν οι εκλογές; Φωνές ήδη μέσα από την Νέα Δημοκρατία ζητούν εκλογές αρχές Μαρτίου.
Δεν βλέπω λόγους για να μεταβάλλει η Νέα Δημοκρατία τη θέση της για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί, όταν ολοκληρωθεί η ειδική αποστολή της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ευελπιστώ ότι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Είναι προφανές ότι οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν παίγνια μικρών σκοπιμοτήτων, επικοινωνιακών τεχνασμάτων και προσωπικών υπολογισμών.
Γιατί επέλεξε η Νέα Δημοκρατία το δρόμο του συμβιβασμού; Πώς θα το δικαιολογήσετε στην εκλογική σας βάση;
Δεν είναι θέμα δικαιολογίας, αλλά εξήγησης.
Το ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Παπανδρέου, οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Χωρίς διαπραγμάτευση, δρομολόγησε λανθασμένες ή ελλειμματικές πολιτικές. Η εσφαλμένη και μη ρεαλιστική «αγωγή», σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανεπάρκεια, βύθισε στο τέλμα τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Κατέστησε το χρέος της χώρας μη βιώσιμο και έβαλε σε κίνδυνο της συμμετοχή της στον πυρήνα της Ευρώπης.
Η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα διαβλέψει ότι ήταν λάθος η «συνταγή», και είχε προβλέψει τα αδιέξοδα.
Από την αρχή και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αντί να κάθεται στην «κερκίδα» και να κερδοσκοπεί κομματικά, βοηθά ενεργά και ουσιαστικά τη χώρα.
Πιστεύουμε ότι η χώρα πρωτίστως πρέπει να αναζητήσει τη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο της ευρωζώνης με όρους εθνικής αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ισότιμης σχέσης με τους εταίρους της.
Αυτό πράττουμε με εθνική και κοινωνική ευθύνη.
Πιστεύετε ότι αν ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του χρέους, θα καταστεί βιώσιμο;
Κα. Ταβουλάρη, οι αποφάσεις της 26ης – 27ης Οκτωβρίου, στόχευαν σε χρέος το οποίο θα διαμορφώνονταν στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Δηλαδή στο επίπεδο που ήταν το 2009.
Επειδή όμως η κατάσταση, εντός και εκτός χώρας, από τότε έχει επιδεινωθεί, το όποιο χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με την συμβολή της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους μας απαιτεί:
1ον. Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, αφού πρώτα επαναξιολογηθούν και τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές.
2ον. Τη συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας. Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.
Είδαμε μια προσέγγιση Καρατζαφέρη-Σαμαρά τις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης. Βάζει την βάση και μιας εκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας;
Δεν επιθυμώ να σχολιάζω τις κατά καιρούς προσεγγίσεις ή αποκλίσεις των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων.
Είναι όμως αναγκαίο να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κουλτούρα πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης και συνεργασίας.
Μια ενωμένη Κεντροδεξιά αυτές τις στιγμές δεν έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και ισχύ;
Από το φθινόπωρο του 1974 η κομματική έκφραση της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα είναι η Νέα Δημοκρατία.
Ξέρετε, ήδη ο κόσμος μιλάει για συντεταγμένη εξαθλίωση και το σενάριο «δραχμή» κερδίζει έδαφος…
Πράγματι, η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται.
Η ύφεση είναι μακρά και βαθιά, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα και διογκώνεται, η φτώχεια διευρύνεται.
Από αυτούς όμως που προβάλλουν την ιδέα επιστροφής στη δραχμή, δεν έχω ακούσει να της προσδίδουν τα χαρακτηριστικά σεναρίου για να μπορεί να αξιολογηθεί εκ των προτέρων το κόστος και το όφελος.
Προσωπικά την ιδέα αυτή δεν την ενστερνίζομαι. Πιστεύω ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτής οφείλουμε να εργαστούμε με εθνικό σχέδιο για να κερδίσουμε την αξιοπρεπή θέση που μας αρμόζει.
Αυτό μπορούμε, δουλεύοντας όλες και όλοι μαζί, να το πετύχουμε.
Σε λίγους μήνες η χώρα θα είναι τριτοκοσμική. Το νέο Μνημόνιο βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, υπάρχει λύση;
Η χώρα μας ούτε είναι ούτε πρόκειται να γίνει «τριτοκοσμική». Ευτυχώς δεν πληροί κανένα από τα προβλεπόμενα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια για να καταταγεί σε αυτή την κατηγορία χωρών.
Είμαστε βεβαίως μια χώρα σε κρίση. Κρίση από την οποία πρέπει να βγούμε το ταχύτερο δυνατό.
Υπάρχει μια απορία. Από τα μέτρα που ζήτησε η τρόικα αυτά που έχρηζαν διαπραγμάτευσης ήταν μόνο οι συντάξεις;
Είναι προφανές ότι στη φάση που βρισκόμαστε διαπραγμάτευσης χρήζουν πολλά θέματα και όχι μόνο οι συντάξεις.
Στη πρόσφατη διαπραγμάτευση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς προσπάθησε.
Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε, όπως π.χ. στην αποφυγή αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενώ σε άλλα όχι.
Η προσπάθεια για το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες θα είναι συνεχής.
Πρέπει να επιβληθεί κομματική πειθαρχία για να ψηφιστούν τα μέτρα από την Κ.Ο. της Ν.Δ.; Τι θα σημάνουν πιθανές διαρροές;
Γνωρίζω την κρατούσα πρακτική να ομιλούμε, και μάλιστα πολλές φορές ασύντακτα, όλοι και για όλα. Δεν την υιοθετώ. Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο αρμοδίων οργάνων του κόμματος. Εκεί θα τοποθετηθώ.
Το Eurogroup ζητά έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς;
Παρακαλώ ρωτήστε τον κ. Πρόεδρο. Εγώ τον εμπιστεύομαι.