Κύριε Σταϊκούρα, έχει ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων, με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο αυτής. Ποιοί είναι, κωδικοποιημένοι, οι βασικοί πυλώνες της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία;
Η χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, περνά μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.
Με πράξεις και παραλείψεις οδήγησε τη χώρα, και μάλιστα χωρίς διαπραγμάτευση, στο Μνημόνιο.
Εφήρμοσε λανθασμένες ή ελλειμματικές πολιτικές και επέδειξε διαχειριστική ανεπάρκεια.
Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, επέκρινε τις επιλογές και ανέδειξε το εσφαλμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής.
Σήμερα, για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση απαιτούνται:
1ον. Η επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω της υλοποίησης πολιτικών για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, και της τροποποίησης πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.
2ον. Η υιοθέτηση δράσεων για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.
3ον. Η προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν υλοποίησε. Όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του μεγέθους και της λειτουργίας του κράτους, η βελτίωση του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου των αγορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με το ΣΕΒ, μόνο το 10% από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχει αντιμετωπιστεί.
Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης αυτών των πολιτικών;
Σημαντικοί οικονομολόγοι και στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του. Και η νέα Κυβέρνηση εύλογα να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.
Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά.
Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε και σε άλλα όχι.
Ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού σας προγράμματος;
Η ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν, το «ξεπάγωμα» των μεγάλων οδικών έργων που καρκινοβατούν, την προώθηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τη σταδιακή φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αποκατάσταση ακραίων αδικιών που πρόσφατα συντελέστηκαν. Αναφερόμαστε στην αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολύτεκνων, στην αναζήτηση λύσης για την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα, και στην ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση των δανείων να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Η ασφάλεια του πολίτη, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη και αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, διερευνώντας το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών μετά το 1974 και εξετάζοντας πλήρως το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο.
Και με τα μέτρα του Ιουνίου τι θα γίνει;
Όντως, τον Ιούνιο θα πρέπει να εξειδικευτούν μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ καταρχάς για την περίοδο 2013-2014.
Και λέω καταρχάς γιατί το ίδιο το Μνημόνιο αναφέρει πως μπορούμε να διαβουλευτούμε με την Τρόικα σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης ώστε η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής να επεκταθεί και πέραν του 2014. Συνεπώς η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει ηπιότερη.
Τα μέτρα θα προέλθουν, και ορθώς, αποκλειστικά από την περιστολή των δαπανών και, ως ένα βαθμό, θα βασιστούν σε σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν με λογικές και μεθοδολογίες κόστους-οφέλους ή κόστους-αποτελεσματικότητας.
Γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία;
Με τις εκλογές της 6ης Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2009. Κύκλος ψεύτικων υποσχέσεων, ανεύθυνων επιλογών, λανθασμένων πολιτικών. Και αρχίζει μία δύσκολη περίοδος μεγάλων προκλήσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, παρά τα όποια λάθη της, με ορθολογικά και αυστηρά κριτήρια, έχει αποδείξει πως αποτελεί, διαχρονικά, δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και προοπτικής.
Είναι δύναμη ευθύνης, καθώς, από το θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε υπεύθυνη στάση. Απέφυγε τις σειρήνες των ψευδαισθήσεων, δεν καλλιέργησε τη σύγχυση ποντάροντας, όπως άλλοι, στην απελπισία των πολιτών και στα αδιέξοδα της κοινωνίας, επέδειξε διορατικότητα, εργάστηκε ουσιαστικά για τη χώρα.
Είναι δύναμη σταθερότητας, καθώς με πρωτοβουλίες της, τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, στον κίνδυνο της εσωτερικής έκρηξης και της εξωτερικής κατάρρευσης.
Είναι δύναμη προοπτικής, καθώς έχει καταθέσει συνεκτικές, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Θεωρείτε εφικτή την αυτοδυναμία;
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή. Επιδιώκει την αυτοδυναμία.
Και τούτο γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρότητα, διαπραγματευτική ισχύ, πολιτική σταθερότητα και προγραμματική σαφήνεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και μεγάλων κοινωνικών συμφωνιών.
Τι περιθώρια ανάπτυξης έχει ο Νομός Φθιώτιδας εν μέσω κρίσης;
Ο Νομός, στη δύσκολη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά.
Να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες.
Να εργαστεί για την ανάπτυξη των δομών εκπαίδευσης και υγείας, για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν βαλτώσει, για την ανάληψη ενεργειακών πρωτοβουλιών, για την ανασυγκρότηση σε σύγχρονες βάσεις του πρωτογενούς τομέα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ανοικτός. Είμαστε αισιόδοξοι και ρεαλιστές ότι εν τέλει θα τον περπατήσουμε με επιτυχία.