1. Κύριε Σταϊκούρα θα θέλατε να μας δώσετε τους άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι συνοπτικά:
- Η υλοποίηση της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας, κυρίως, μέσω της περιστολής της δημόσιας σπατάλης και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, τροποποιώντας, συνάμα, συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.
- Η προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες, το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση λυσσαλέα τις πολέμησε και ως Κυβέρνηση δεν τις υλοποίησε.
- H συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας και περιορισμού της ανεργίας. Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.
- Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αποκατάσταση ακραίων αδικιών που πρόσφατα συντελέστηκαν.
2. Σας έχουμε ακούσει και άλλες φορές να αναφέρεστε στην τροποίηση του προγράμματος. Υπάρχουν όντως περιθώρια τροποποίησης;
Κύριε Μελισσόπουλε, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής γίνονται αξιολογήσεις, επανεκτιμήσεις των δεδομένων και σχεδόν πάντα καθίστανται απαραίτητες οι τροποποιήσεις.
Έτσι, και στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας υπάρχουν περιθώρια τροποποιήσεων και εφαρμογής πιο αποτελεσματικών πολιτικών, χωρίς βέβαια απόκλιση από το ευρύτερο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων.
Άλλωστε, θέλω να ξεκαθαρίσω, πως το δημοσιονομικό «νοικοκύρεμα» της χώρας μας και η επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι, θα έλεγα, βασική εθνική επιδίωξη.
Για να είναι, όμως, οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική του «νοικοκυρέματος», και για να μην πηγαίνουν χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών, όπως έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, θα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρύτερη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και εισόδου της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Και η τροποποίηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι εφικτή.
Άλλωστε, όπως έχω αναφέρει ξανά, υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του και η επόμενη Κυβέρνηση εύλογα να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.
3. Τα ίδια περιθώρια υπάρχουν και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών;
Η σταδιακή μείωση των φόρων αποτελεί σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας, εφ’ όσον καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων, στο 15% και συνεχίζοντας, σε επόμενο στάδιο, με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Παράλληλα, έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο των προτάσεων μας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, και για την αντικατάσταση του περιβόητου «χαρατσιού» με έναν ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία, όπως είναι το ΕΤΑΚ, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο, ηπιότερο και πιο αποδοτικό για το κράτος.
Όπως σας έχω προαναφέρει, υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης των πολιτικών.
Και είμαι αισιόδοξος, διότι υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από τους εταίρους μας.
Για το θέμα της φορολογίας ειδικότερα, το ίδιο το ΔΝΤ στη έκθεση που αφορά το νέο πρόγραμμα αναφέρει ότι σε περίπτωση καλύτερης, από την αναμενόμενη, απόδοσης της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργούνται τα περιθώρια λήψης μέτρων μείωσης φόρων με αναπτυξιακό αντίκτυπο.
4. Προτείνεται από άλλα κόμματα και από τον κ. Καμμένο να αναγνωριστεί από την Ελλάδα ως χρέος μόνο το κεφάλαιο χωρίς τους τόκους των δανείων που έχουμε πάρει. Τι λέτε;
Είναι ξεκάθαρο ότι η μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ή μη αναγνώριση μέρους αυτού, χωρίς συντεταγμένες διαδικασίες όπως έγινε στην περίπτωση του PSI, συνιστά χρεοκοπία της χώρας αυτής.
Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να συζητάμε τέτοιες ιδέες ή προσεγγίσεις τη στιγμή που η χώρα μας έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης της κατάστασης.
Όποιοι ανεύθυνα και εύκολα το πράττουν, τουλάχιστον δυναμιτίζουν αυτή την προσπάθεια.
5. Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης, πόσο μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια της χώρας, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις;
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, σίγουρα ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αστάθειας με όποιες αρνητικές επιπτώσεις αυτό θα έχει στην πορεία της οικονομίας.
Για αυτό και έχουμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή ότι η επιτυχία της προσπάθειας εξόδου από την κρίση απαιτεί η χώρα να κυβερνηθεί με στιβαρότητα, διαπραγματευτική ισχύ, πολιτική σταθερότητα και προγραμματική σαφήνεια.
Απαιτεί ισχυρή λαϊκή εντολή, καθώς έτσι αποτρέπεται η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ρευστότητα και δημιουργούνται οι πραγματικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και μεγάλων κοινωνικών συμφωνιών.
Απαιτεί ισχυρή ψήφο ελπίδας και προοπτικής στη Νέα Δημοκρατία.
6. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος με βάση τα σημερινά δεδομένα;
Δεν τίθεται θέμα εάν είναι εφικτός στόχος.
Είναι αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να βγεί ταχύτερα από την κρίση.
Είμαι αισιόδοξος ότι την κρίσιμη στιγμή, στην κάλπη, οι πολίτες θα ενεργήσουν ορθολογικά.