Συνέντευξη στο Περιοδικό Επίκαιρα – “Με το Μνημόνιο Ανεβάζουμε το Χρέος δεν το Μειώνουμε”

Ο αρχηγός του Κόμματός σας επιμένει ότι με την άμεση υλοποίηση της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ., το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του 2011. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ακούγεται ελκυστικό αλλά ίσως όχι ρεαλιστικό….
Κα. Τριανταφύλλου, γιατί η παρατήρηση περί «ρεαλισμού» της πρότασης της Ν.Δ. διατυπώνεται με μεγάλη χρονική υστέρηση από τότε που την παρουσίασε ο κ. Σαμαράς; Γιατί τώρα διαστρεβλώνονται σημεία της;
Η απάντηση είναι απλή. Πρώτον, η Kυβέρνηση, προσπαθεί να αποδυναμώσει τις κραυγαλέες αναντιστοιχίες μεταξύ λόγων και πράξεών της.
Και δεύτερον, η Ν.Δ. αρχίζει να πείθει ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης δεν ήταν μονόδρομος και τα μέτρα του Μνημονίου δεν αποτελούν το σωστό «θεραπευτικό σχήμα». Και μόνο η σκέψη για παράταση του Μνημονίου, 5 μήνες από την εφαρμογή του, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.
Οι πολίτες πλέον προσέχουν την εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση.
Πρόταση η οποία εδράζεται στην οικονομική επιστήμη και την ιστορική εμπειρία, και η οποία περιέχει διαφορετική σύνθεση πολιτικών ταυτόχρονης αντιμετώπισης του ελλείμματος, της ύφεσης και του χρέους.
Υποστηρίζουμε ότι τα συσταλτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αρκούν για να μηδενίσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα.
Για να μειωθεί και το υπόλοιπο έλλειμμα – το κυκλικό, που προκαλεί η ύφεση, πρέπει να ληφθούν άμεσα, μέτρα τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους. Καταθέσαμε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία ωθούν στην εξουδετέρωση του κυκλικού ελλείμματος.
Αρκεί να εφαρμόζονταν εγκαίρως. Όσο όμως περνά ο χρόνος και βαθαίνει η ύφεση τα πράγματα δυσκολεύουν.
 
 
Η Νέα Δημοκρατία λέει όχι σε νέους φόρους, όχι στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης. Οι όροι όμως του Μνημονίου είναι δεδομένοι.
Οι όροι του «Μνημονίου» δεν είναι θέσφατα.
Άλλωστε η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αδιεξόδων αρχίζει δειλά να συζητά κάποιες ρυθμίσεις του.
Υιοθετεί εισπρακτικά μέτρα εκτός Μνημονίου (όπως είναι η αμνήστευση της φοροδιαφυγής μέσω της περαίωσης).
Επιπροσθέτως το Μνημόνιο συνεχώς επικαιροποιείται αφού διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις έναντι των στόχων. 
 
 
Πάντως όσοι ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου σας καταλογίζουν ότι προτείνατε κάτι ανεδαφικό, γιατί το μείζον ζητούμενο ήταν και παραμένει η εξασφάλιση των 110 δισ. ευρώ. Εσείς που καταψηφίσατε το Μνημόνιο, που θα βρίσκατε τα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;
Eίναι γνωστή η εκτίμηση του «Μνημονίου» ότι το 2014, μετά από μία τετραετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το δημόσιο χρέος από 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 θα εκτιναχθεί στο 145% το 2014. Δεν θα είναι τότε περισσότερο ανεδαφικός ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές;
Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να διαπραγματευτεί ρυθμίσεις λιγότερο οδυνηρές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και περισσότερο αποτελεσματικές και δίκαιες γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του «ασθενούς». Άλλωστε η απειλή της ελληνικής «χρεοκοπίας» αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είχε μάλιστα τη δυνατότητα να απορροφήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις υπερκαλύψεις των εκδόσεων χρέους (την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου προσφέρθηκαν 53,7 δισ. ευρώ και αντλήσαμε μόλις 20 δισ. ευρώ).
Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Ακόμη και ο Πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, πρόσφατα, δήλωσε ότι «η λιτότητα α λα Ελληνικά είναι λάθος συνταγή για την Ευρώπη». Λίγοι όμως τότε προέβλεψαν ότι η θεραπεία σοκ ήταν λάθος.
 
 
Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε συνειδητά την υπαγωγή στο Μνημόνιο σε μονόδρομο. Υπήρχε άλλη οδός διαφυγής;
Η Κυβέρνηση επέλεξε, αντί να προσεγγίσει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας με άλλο μίγμα λόγων και πολιτικών χειρισμών, να οδηγήσει τη χώρα στο «Μνημόνιο».
«Άργησε πάρα πολύ να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα» (κ. Τρισέ).
Αντί να δράσει με εθνικό σχέδιο επιτέθηκε ποικιλοτρόπως και με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά της προκατόχου της και, το χειρότερο, απαξίωσε τη χώρα, την Οικονομία και τους Έλληνες.
Δική της αποκλειστικά η επιλογή, δική της και η ευθύνη.
Εμείς εγακίρως έχουμε περιγράψει τον άλλο δρόμο.
 
Θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα διευκολύνει την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση; Απ’ ότι όλα δείχνουν, έρχεται και Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία…
Η ΝΔ, σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, τηρεί όπως πάντα, χωρίς παρεκκλίσεις, στάση εθνικής ευθύνης.
Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τα γνώριμα κομματικά χνάρια της κινείται προς τη γνωστή κατεύθυνση, της εμπάθειας και της συκοφάντησης του αντιπάλου της. 
Κλασσικό δείγμα γραφής, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Καθορίζει ως αποκλειστικά επίμαχο το χρονικό διάστημα Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2009, όταν όλοι οι αντικειμενικοί μελετητές γνωρίζουν ότι επί ΠΑΣΟΚ άρχισαν και μεγεθύνθηκαν οι εκτροπές από την ισορροπία.
Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρ’ ότι επισημαίνει τη ζημιά για τη χώρα. Το μόνο που δηλώνουμε είναι ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα τα διερευνήσουμε όλα. Το ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα βγει διαχρονικά λαβωμένο. 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube