Συνέντευξη στο περιοδικό “FACE” – “Στην πορεία ανάταξης της χώρας η Φθιώτιδα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο”

Ας αρχίσουμε με μια βασική ερώτηση. Αποτελεί γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολη περίοδος για κάποιον να εμπλακεί με τα κοινά. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να κατεβείτε στις εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά;

Η πρόκληση για κάποιον που επιθυμεί να είναι ωφέλιμος στις δημόσιες υποθέσεις είναι μεγαλύτερη στα δύσκολα.

Στα εύκολα όλοι σπεύδουν.

Συνιστά, λοιπόν, πρόκληση και μεγάλη ευθύνη να προσπαθήσω να φανώ ωφέλιμος στην πατρίδα, τη Φθιώτιδα και στους συμπολίτες μου τώρα που έχουν γιγαντωθεί οι δυσκολίες.

Αν ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους, δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων των πολιτών.

Πως βλέπει η οικογένειά σας και δη η μικρή κόρη σας αυτή την επιλογή σας;

Η κόρη μου σίγουρα θα ήθελε να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί.

Όπως θα ήθελα κι εγώ.

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δικαιωθεί ή όχι αυτή η επιλογή από το ίχνος της διαδρομής και την εκ των υστέρων αξιολόγηση των συμπατριωτών μου.

Χωρίς τεχνικούς όρους και αριθμούς, πόσο εύκολο θεωρείτε πως είναι να βγούμε από την κρίση;

Θα είμαι ξεκάθαρος.

Για να πούμε πως έχουμε βγει από την κρίση θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα.

Πρώτον, το κράτος να δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει.

Έτσι θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά και θα μπορούμε σταδιακά να αποπληρώνουμε το χρέος χωρίς τη βοήθεια και τα δάνεια τρίτων.

Δεύτερον, θα πρέπει η οικονομία να παράγει όλο και περισσότερα και να τα διανέμει όλο και πιο δίκαια.

Να ξεκινήσει η παραγωγική μηχανή να δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία θα μπορεί να τα διαθέτει στο εξωτερικό.

Έτσι θα επιτύχουμε να έχουμε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο και με τους πόρους που θα εισρέουν θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε την κατανάλωσή μας.

Και όχι με δανεικά.

Με τεχνικούς όρους, αυτοί οι στόχοι καλούνται δημοσιονομική πειθαρχία,  διατηρήσιμη ανάπτυξη και δίκαιη διανομή.

Το ένα είναι προαπαιτούμενο για να επιτευχθεί το άλλο.

Τι θα κάνει, δηλαδή, άμεσα η Νέα Δημοκρατία εάν εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές;

Όπως υπονόησα πριν, δεν αρκεί η προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία.

Απαιτείται η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.

Η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί άμεσα, όπως έχει από την αρχή υπογραμμίσει, σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως, μέσω της περιστολής της δημόσιας σπατάλης και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν καθηλώσει επί χρόνια την εγχώρια παραγωγή και αγορά.

Τρίτον, στην προώθηση πολιτικών και δράσεων που θα δώσουν άμεση ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Δράσεις, μεταξύ άλλων, όπως το «ξεπάγωμα» των πέντε οδικών «αξόνων ανάπτυξης», η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η πληρωμή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του κράτους, η δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η καταπολέμηση του παραεμπορίου και της ακρίβειας, η επιδίωξη εκτεταμένων ρυθμίσεων και περισσότερων διακανονισμών για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την πρόβλεψη η δόση των δανείων να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη.

Σ’ αυτή την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, ποιος είναι ο ρόλος της Φθιώτιδας και της Λαμίας;

Σ’ αυτή την νέα πορεία ανάταξης της χώρας, η Φθιώτιδα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Η προώθηση της ανάπτυξης της περιφέρειας απαιτεί την αξιοποίηση των ευκαιριών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν σταματήσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η προώθηση έργων στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των άλλων ήπιων μορφών τουριστικής δραστηριότητας.

Η συγκρότηση εμπορευματικού-εφοδιαστικού κέντρου, η αναβάθμιση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, η ενίσχυση της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας και η σύνδεσή της με το λιμάνι της Στυλίδας.

Η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δομών της εκπαίδευσης, της υγείας και του πολιτισμού.

Κάποιοι, και ειδικά οι νέοι, αμφισβητούν την ικανότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είστε κι εσείς νέος άνθρωπος. Τι τους απαντάτε;

Στις δημοκρατίες, το πολιτικό σύστημα, σε τελική ανάλυση, δεν είναι κλειστό και το πολιτικό προσωπικό δεν είναι δεδομένο.

Υπάρχει, σχετική έστω, ελευθερία επιλογής, αλλά βεβαίως και ατομική ευθύνη.

Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, ότι η έξοδος από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση είναι υπόθεση όλων μας.

Καλώ την κάθε νέα και τον κάθε νέο, να δώσουμε τον αγώνα για την πατρίδα στον αγωνιστικό χώρο και όχι να γίνουμε «προπονητές» των γηπέδων και «σχολιαστές» της  κερκίδας.

Και κάποιοι θα σας ρωτάνε γιατί ψηφίσατε «ναι» στο νέο Μνημόνιο;

Η Νέα Δημοκρατία, με την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, συνέβαλε αποφασιστικά στη σταθεροποίηση του εσωτερικού και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Συνέβαλε ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, στο χείλος της οποίας την οδήγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το αρχικό Μνημόνιο.

Ψήφισα «ναι» γιατί πίστευα και πιστεύω ότι αυτή ήταν η βέλτιστη απόφαση στο πεδίο του εφικτού, το οποίο είχε προσδιορισθεί από εσωτερικούς και αλλά και εξωτερικούς περιορισμούς.

Και σε κάθε περίπτωση αυτή η απόφαση περιελάμβανε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, χαμηλότερα επιτόκια αποπληρωμής των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης των πολιτικών του Μνημονίου τώρα;

Ναι, υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

Και υπάρχουν διότι, το ίδιο το Μνημόνιο αναφέρει πως μπορούμε να διαβουλευτούμε με την Τρόικα σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014.

Αντίστοιχη είναι και η διατυπωμένη θέση σημαντικών οικονομολόγων και στελεχών του ΔΝΤ.

Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά.

Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε και σε άλλα όχι.

Υπάρχουν, φυσικά, και κάποιοι που δεν πείθονται και κινούνται προς άλλα νέα ή παλιά κόμματα. Θεωρείτε πως θα είναι αρκετοί;

Αυτό θα το δείξει η κάλπη.

Πιστεύω ότι ο ορθολογισμός τελικά θα επικρατήσει.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, στο νέο της Λαμίας για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές…

Αρχικά, να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.

Και να αποφασίσει, με ορθολογικά και αυστηρά κριτήρια, κόμμα και πρόσωπα. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη χώρα και την προοπτική της.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube